Και επισήμως υπό παρακολούθηση από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες τίθεται, επίσημα πλέον,η ακραία πολιτική τάση της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), γνωστή ως «Πτέρυγα», η οποία χαρακτηρίζεται τώρα «ακροδεξιά ομάδα με προφανώς εξτρεμιστικές προθέσεις».

, Υπό παρακολούθηση η πιο ακραία πολιτική τάση της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), INDEPENDENTNEWSΩς «ακροδεξιός εξτρεμιστής» κατονομάζεται πλέον ο ηγέτης της στη Θουριγγία,Μπγερν Χέκε, από της Γερμανικές αρχές.

 

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος Τόμας Χάλντενβανγκ,εχθές, δήλωσε εχθές πως «Η Πτέρυγα έχει προφανώς εξτρεμιστικές προθέσεις. Τους τελευταίους δώδεκα μήνες δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ακροδεξιές επιθέσεις. Πίσω από αυτούς τους αριθμούς υπάρχουν αθώα θύματα -και υπάρχουν και εκείνοι που είναι υπεύθυνοι, αλλά και εκείνοι που τους υποστηρίζουν. Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε το παρελθόν».

Η συγκεκριμένη ομάδα της AfD είχε χαρακτηριστεί ύποπτη από την Υπηρεσία ήδη τον Ιανουάριο του 2019 και βρισκόταν υπό παρακολούθηση, μαζί με την οργάνωση της νεολαίας του κόμματος. Μετά την πρόσφατη επίθεση στο Χάναου της Έσσης, όπου εννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους, η γερμανική κυβέρνηση δέχθηκε νέες εκκλήσεις, αλλά και κριτική προκειμένου να αναλάβει δράση, καθώς το «μανιφέστο» του δράστη της επίθεσης περιείχε ακραία ρητορική εναντίον μεταναστών, παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιεί η AfD.

Ο Χάλντεβανγκ έκανε λόγο για υψηλό επίπεδο εγρήγορσης, κυρίως σε ό,τι αφορά την ψηφιακή σφαίρα, επισημαίνοντας ότι η παρακολούθηση του Διαδικτύου μπορεί να βοηθήσει να ξεσκεπαστούν υποστηρικτές του εξτρεμισμού. «Εάν οι άνθρωποι μπορούν να ‘καταναλώσουν’ εύκολα μίσος από τον ψηφιακό κόσμο, θα αρχίσουν να το μεταφέρουν και στην πραγματική ζωή» προειδοποίησε.

Ο εκπρόσωπος της  AfD  Γεργκ Μόιτεν,μίλησε για «πολιτικά υποκινούμενη, εσκεμμένη προσπάθεια φίμωσης» του κόμματος, ενώ ο Χέκε υποστήριξε ότι οι εκκλήσεις του για «αποϊσλαμοποίηση της Γερμανίας και της Ευρώπης» δεν στρέφονται κατά της ελευθερίας της πίστης, όπως αυτή θεμελιώνεται στο σύνταγμα, καθώς, όπως είπε, δεν συνιστούν παρότρυνση σε μαζικές απελάσεις μουσουλμάνων που ζουν στη Γερμανία.

Η Πτέρυγα δημιουργήθηκε το 2015 στην Ερφούρτη της Θουριγγίας ως εθνικιστική ομάδα της AfD και εσωτερικά είναι οργανωμένη ως κανονικό κόμμα.

Εκτιμάται ότι 40% των υποστηρικτών της AfD στη Θουριγγία είναι και μέλη της Πτέρυγας.