Το Ιράν ζητάει δάνειο από το Δ.Ν.Τ. για να αντιμετωπίσει την επιδημία

Posted on 19 Μαρτίου, 2020, 10:55 μμ
1 sec

Δάνειο έκτακτης ανάγκης, ζήτησε η Τεχεράνη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους 5 δισ. δολαρίων, καθώς χρειάζεται οικονομική βοήθεια για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την βαθύτατη και τραγική κρίση από την επιδημία του κορονοϊού. Στο Ιράν έχουν καταγραφεί πάνω από 10.000 κρούσματα ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 429.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας, Κιανούς Τζαχανπούρ, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο πέθαναν 75 άνθρωποι ενώ επιβεβαιώθηκαν περισσότερα από 1.000 νέα κρούσματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, μέσω Twitter κάλεσε το ΔΝΤ «να σταθεί στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και να ενεργήσει με υπευθυνότητα», εκταμιεύοντας το ποσό μέσω του Οργανισμού Ταχείας Αντίδρασης. Άλλωστε το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι είναι διατεθειμένο να βοηθήσει τις χώρες που δίνουν μάχη κατά του Covid-19.

Επίσης, ο Τζαβάντ Ζαρίφ κάλεσε και τις άλλες χώρες να βοηθήσουν το Ιράν αποστέλλοντας προστατευτικές μάσκες, ιατρικές στολές, κιτ εξετάσεων, φορητά μηχανήματα ακτινογραφιών και άλλες ιατρικές προμήθειες. Ήδη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει στείλει στην Τεχεράνη μέσω πλοίου από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ιατροφαρμακευτικές προμήθειες, με 1.100 κιτ εξετάσεων που θα επιτρέψει να εξεταστούν πάνω από 105.000 άνθρωποι.

Η οικονομία του Ιράν αντιμετωπίζει πολύ σοβαρή κρίση, η οποία επιτάθηκε μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν νέες κυρώσεις και να αποχωρήσουν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

...