Τσακαλώτος: Να καταβληθεί ο μισθός όχι μικρό επίδομα

Posted on 17 Μαρτίου, 2020, 3:06 μμ
2 secs

Καταβολή ολόκληρου του μισθού των εργαζομένων, όταν οι επιχειρήσεις στις οποίες δουλεύουν κλείνουν λόγω του κορονοϊού, από το κράτος για όσο χρειαστεί ζήτησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «αντί να υπάρχει ένα μικρό επίδομα όπως ακούγεται ότι θα κάνει η κυβέρνηση».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1, ο τέως υπουργών Οικονομικών εξέφρασε την ανησυχία του για την απόφαση της συνεδρίασης του Eurogroup το οποίο περιορίστηκε σε έγκριση της πρότασης της Κομισιόν για μέγιστη ευελιξία στο Σύμφωνο.

Αναφερόμενος στην υπόσχεση του προέδρου Μάριο Σεντένο για πόρους ίσους με το 1% του ΑΕΠ της Ε.Ε., σημείωσε πως «είναι πολύ μικρό, πολύ λιγότερο από ότι χρειάζεται όπως τονίζουν και οι μεγάλες οικονομικές εφημερίδες όπως οι FinancialTimes».

Παράλληλα, ο τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι έπρεπε «να ζητήσουμε μείωση του στόχου στο 2% και σε αυτόν τον στόχο να μην μετράνε οι δαπάνες που θα γίνουνε σε σχέση με τον ιό. Αυτό θα μας εξασφάλιζε σχεδόν 5 δισ. Έχουμε και το μαξιλάρι που τόσο χλευάστηκε και τώρα αποδεικνύεται απαραίτητο».

Συνεχίζοντας εξήγησε πως αυτό «θα μας επέτρεπε να κάνουμε περισσότερα για τους εργαζόμενους, να κάνουμε περισσότερα για την ρευστότητα, να δώσουμε ένα έκτακτο επίδομα στους ανθρώπους που χρειάζονται να κάνουν αγορές τώρα και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα».

Ακόμη, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι αν ήταν εκείνος το Eurogroup θα είχε προτείνει την αναστολή του συμφώνου σταθερότητα για να προσθέσει ότι «η σοφή διαχείριση αυτή τη στιγμή είναι να αφήσουμε το πλεόνασμα να μειωθεί και να κάνουμε τις δαπάνες που χρειάζονται.«Και αν δημιουργηθεί πρόβλημα στα δημοσιονομικά έχουμε το μαξιλάρι που μας δίνει ασφάλεια».

«Πρέπει τώρα να ξοδέψουμε πολλά τώρα, να στηρίξουμε το σύστημα υγείας, τις ευάλωτες ομάδες, τους εργαζόμενους» ανέφερε σημειώνοντας ότι αν αποφασιστεί να ξοδευτούν λίγα τώρα η ύφεση θα γίνει κρίση και η κρίση δράμα.

...