Ένα κοριτσάκι περίπου 6-7 χρονών έχασε τη ζωή του το πρωί της Καθαράς Δευτέρας και άλλο ένα νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, όταν η βάρκα που επέβαιναν με τους πρόσφυγες γονείς τους ανατράπηκε ανοικτά του αεροδρομίου της Λέσβου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, το περιστατικό συνέβη στις 8.30 το πρωί και τη βάρκα την ανέτρεψαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες που επέβαιναν σε αυτή που σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου, πρόκειται για συνήθη τακτική κατά σύσταση των διακινητών προκειμένου να γίνει επιχείρηση διάσωσης.

Με βάση την ίδια ανακοίνωση, η βάρκα στην οποία επέβαιναν 48 μετανάστες και πρόσφυγες συνοδευόμενη από τουρκική ακταιωρό κινούνταν στην οριογραμμή.
Όταν μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και πλησίασε σκάφος του Λιμενικού Σώματος, οι επιβαίνοντες την ανέτρεψαν. Το Λιμενικό προχώρησε σε επιχείρηση διάσωσης.

Ύστερα από επίπονες προσπάθειες τα υπόλοιπα 46 άτομα ανασύρθηκαν σώα.

Στον Έβρο, για τέταρτη μέρα άτομα κάθε ηλικίας, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, είναι εγκλωβισμένοι στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ πολλοί με κάθε τρόπο επιχείρησαν να περάσουν στη χώρα μας.

Ειδικότερα, από το πρωί της Κυριακής μέχρι το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά μήκος των συνόρων του Έβρου έγιναν σποραδικές απόπειρες εισόδου στον ελληνικό έδαφος είτε μέσω φθορών στο φράκτη είτε μέσω διέλευσης του ποταμού.

Πραγματοποιήθηκε χρήση χημικών και καπνογόνων, κάτι που συνεχίζεται έως αυτή τη στιγμή στην περιοχή τον Καστανέων και γύρω από αυτή, στην προσπάθεια να διασπαστούν οι ελληνικές δυνάμεις.

Από ελληνικής πλευράς έγιναν 9.877 αποτροπές εισόδου και συνελήφθησαν 68 άτομα για τα οποία σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Άλλα 207 άτομα εντοπίστηκαν και διασώθηκαν την Κυριακή σε Χίο ,Μεγίστη και Φαρμακονήσι, ανεβάζοντας τον αριθμό μαζί με τους 518 που είχαν φθάσει όλη την ημέρα την Κυριακή σε Λέσβο, Χίο και Σάμο στους 725.

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Die Welt η Ευρωπαϊκή υπηρεσία φύλαξης των συνόρων αναμένει «μαζικές προσφυγικές ροές» που θα είναι δύσκολο να αναχαιτιστούν. «Γι’ αυτό και προβλέπουμε αύξηση της πίεσης τις επόμενες ημέρες», αναφέρει η Frontex, «ακόμα και στο ενδεχόμενο που οι Τουρκικές αρχές λάβουν μέτρα για να εμποδίσουν τον κόσμο να διασχίσει τα σύνορα».

Το έγγραφο έχει γραφεί με σκοπό να διαβιβασθεί προς τα πολιτικά όργανα της ΕΕ.