Τόμσεν: Ισχυρό οικονομικό πλήγμα για την Ελλάδα η Covid-19

Posted on 15 Απριλίου, 2020, 1:52 μμ
3 secs

Η εξάρτηση της Ελλάδας από κλάδους όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και οι μεταφορές, που δέχονται ισχυρό πλήγμα από την κρίση του νέου κορωνοϊοιύ και την «καραντίνα»  στην οποία έχει μπει ολόκληρος ο πλανήτης θα στοιχίσει ακριβά στην Ελλάδα, προειδοποιεί ο Πολ Τόμσεν. Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ σημειώνει πάντως ότι είναι λάθος να γίνονται συγκρίσεις μεταξύ χωρών με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά καθώς και ότι είναι πολύ νωρίς να υπολογιστεί ο ακριβής αντίκτυπος στο χρέος.

Λίγες ώρες πριν δοθούν στη δημοσιότητα οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ (Fiscal Monitor) για τα δημοσιονομικά μικρών και μεγάλων οικονομιών του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας ο κ Τόμσεν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. Ερωτηθείς για τη χώρα μας, είπε ότι η πανδημία ήρθε να την χτυπήσει σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή, αφού είχε αρχίσει να βλέπει τους καρπούς των προσπαθειών της επώδυνης δημοσιονομικής προσαρμογής με την οικονομία να αναπτύσσεται δυναμικά.

Για τον οικονομικό αντίκτυπο προειδοποίησε πως στην Ελλάδα είναι πιο έντονος από ό,τι σε άλλες χώρες καθώς τομείς- πυλώνες του ΑΕΠ δέχονται σημαντικότατες πιέσεις.

Δέχθηκε βεβαίως ερώτηση και για το προφίλ της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και σε ποιο βαθμό αυτό επιδεινώνεται από την νέα κρίση. Εδώ θέλησε να είναι συγκρατημένος και να κρατήσει χαμηλούς τόνους. «Είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε τι ακριβώς θα συμβεί με το ελληνικό χρέος» είπε και εξήγησε πως όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα διαρκέσουν τα μέτρα περιορισμού και τι επιπτώσεις θα έχουν αυτά.

* Υπάρχει μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό και τις μεταφορές, ενώ παράλληλα η οικονομία στηρίζεται στην ύπαρξη μεγάλου αριθμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

* Εχει περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο, αλλά και το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Ετσι, οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να στηρίξουν την ανάκαμψη.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, εκτίμησε ότι είναι πολύ νωρίς να έχουμε μια καλή εκτίμηση, γιατί έχει μεγάλη διαφορά στον αντίκτυπο αν το lockdown θα κρατήσει ένα, δύο ή τρεις μήνες. Όσο δεν έχουμε καλύτερη εικόνα για το πόσο θα χρειαστεί ο έλεγχος της πανδημίας, δεν μπορούμε να μπούμε σε συζήτηση για τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις σε ό,τι αφορά το χρέος, αρκέστηκε να σχολιάσει.

Υπενθυμίζεται ότι χθεσινή έκθεση του Ταμείου προέβλεψε ύφεση 10% και έκρηξη της ανεργίας στο 22,3% του εργατικού δυναμικού για την Ελλάδα το 2020, πριν η οικονομία επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης, με επέκταση 5,1% το 2021.

Το άλμα στην ανεργία θα αγγίξει τις πέντε μονάδες μετά από ποσοστό 17,3% το 2019 και οι καταλυτικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας δεν προβλέπεται να «σβήσουν» εύκολα καθώς το 2021 το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα είναι 19%. Σημαντική επιδείνωση προβλέπεται και στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών με άνοιγμα της ψαλίδας από το 2,1% στο 6,5% του ΑΕΠ το 2020, πριν περιοριστεί στο 3,4% το 2021.

Για την Ευρώπη

«Πρωτοφανή» χαρακτήρισε την αντίδραση που υπήρξε σε μια «πρωτοφανή κρίση», ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ. Παραδέχτηκε ότι τα ελλείμματα των κρατών-μελών θα εκτοξευτούν φέτος αλλά όπως είπε, αυτό είναι απαραίτητο.

Το ΔΝΤ στηρίζει αυτές τις προσπάθειες, ξεκαθάρισε, συμπληρώνοντας ότι ο χρόνος είναι κρίσιμος παράγοντας.
Η αβεβαιότητα είναι πολύ μεγάλη, για να μπορούμε να πούμε περισσότερα. Η βασική προσπάθεια τώρα πρέπει να είναι να σωθούν ζωές και να περιοριστούν οι συνέπειες, συμπλήρωσε.

Εκτίμησε ότι όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν τον δημοσιονομικό χώρο να κάνουν ό,τι πρέπει και να αντιδράσουν στην πανδημία.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα των ευρωομολόγων, ο Π. Τόμσεν δήλωσε ότι πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όλες οι χώρες μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια. Το πακέτο των 500 δισ. ευρώ είναι σημαντικό. Το ΔΝΤ δεν παίρνει θέση στο θέμα των ευρωομολόγων αλλά τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει ισχυρή αντίδραση από την Ευρώπη. Είναι πολύ νωρίς να μπούμε σε αυτή τη συζήτηση, δεν ξέρουμε ακόμα τι θα χρειαστεί, γιατί δεν γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει η υγειονομική χρήση. Πρέπει να εξασφαλίσουμε όμως ότι υπάρχει «εδώ και τώρα» ο χώρος για ισχυρή αντίδραση στις χώρες.

 

...