Το Ιράν στη δίνη του Covid-19: Θα γονατίσει ο κορωνοϊός το καθεστώς των Μουλάδων;

Posted on 21 Μαρτίου, 2020, 10:13 μμ
8 secs

Oι δύσκολες μέρες φαίνεται πως δεν έχουν ακόμη έρθει στο Ιράν, μια χώρα που ανήκει στη “φονική τριάδα” των χωρών που έχουν πληγεί ως τώρα περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού Covid-19. Οι άλλες δύο είναι η Κίνα και η Ιταλία. Ως τις 21 Μαρτίου 2020,το βράδυ, οι νεκροί από τον κορωνοϊό στο Ιράν έφτασαν τους 1556 και τα κρούσματα στα 20.610. Αλλά οι αριθμοί αυτοί αφορούν μόνο τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία, καθώς υπάρχουν φόβοι πως ο πραγματικός αριθμός των νεκρών και των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, κάθε 10 λεπτά ένας άνθρωπος πεθαίνει από τον κορωνοϊό και περίπου 50 άνθρωποι μολύνονται από τον ιό κάθε ώρα στο Ιράν», έγραψε στις 19 Μαρτίου στο Twitter του ο Κιανούς Τζαχανπούρ.

Αν και καθυστερημένα οι ιρανικές Αρχές άρχισαν να λαμβάνουν ορισμένα μέτρα για να περιορίσουν τη φονική πανδημία. Τα μέλη των Φρουρών της Επανάστασης ανέλαβαν να συνδράμουν στην απολύμανση και στον καθαρισμό ολόκληρων πόλεων, ενώ απελευθερώθηκαν από τις ιρανικές φυλακές 85.000 κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων και πολιτικών, προκειμένου να αποσυμφορηθούν.

Οι λόγοι της μεγάλης εξάπλωσης του Covid-19 στο Ιράν

Θρησκευτικό προσκύνημα: Οι πρώτες δύο περιπτώσεις μόλυνσης στο Ιράν επιβεβαιώθηκαν στην πόλη Κομ στις 19 Φεβρουαρίου 2020, και κατόπιν η επιδημία εξαπλώθηκε γρήγορα σε ολόκληρη τη χώρα. Η Κομ είναι μια ιερή σιιτική πόλη και προορισμός για έναν τεράστιο αριθμό προσκυνητών από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας. Και αυτό ίσως να είναι μια εξήγηση για τον τρόπο με τον οποίο προέκυψε η μόλυνση σε αυτό το μέρος. Η άλλη εξήγηση είναι η πληροφορία ότι ένας μεγάλος αριθμός Κινέζων διαμένει στην Κόμ, διότι εργάζεται σε κινεζικές εταιρείες που έχουν επενδύσει ή έχουν αναλάβει κατασκευαστικά έργα στην περιοχή.

Παρελάσεις και γιορτές: Η άλλη εξήγηση είναι ότι στην Κομ εορτάστηκε στις 11 Φεβρουαρίου η 41η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979. Πλήθη κόσμου από όλη τη χώρα, καθώς και από άλλες σιιτικές χώρες, συνέρρευσαν στην πόλη, δημιουργώντας για μερικές μέρες μεγάλο συνωστισμό. Ήδη από τότε αρκετοί Ιρανοί άρχισαν να ανησυχούν για την επέλαση του κορωνοϊού, και τον κίνδυνο μετάδοσης και εξάπλωσης της “κινεζικής επιδημίας”, αλλά οι επίσημες Αρχές αποσιωπούσαν κάθε πληροφορία και δεν λάμβαναν μέτρα προστασίας. Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου 2020, όταν έγιναν κοινοβουλευτικές εκλογές στη χώρα, και μετά τις εκλογές άρχισαν να αναφέρονται οι πρώτες πληροφορίες και τα πρώτα μέτρα κατά του Covid-19.

Εθνικές εκλογές: Στο μεταξύ η γιορτή της 41ης επετείου της Ισλαμικής Επανάστασης και των σχετικών παρελάσεων ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική ευκαιρία για το Ιράν φέτος, για να δείξει ενότητα και αποφασιστικότητα ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα του Ιανουαρίου, όταν οι Αμερικανοί σκότωσαν τον Κασέμ Σουλεμανί, τον θρυλικό στρατηγό της Ιρανικής Φρουράς Επαναστάσεως, και το Ιράν και οι ΗΠΑ ήρθαν στα πρόθυρα του πολέμου. Στις εκλογές της 21ης Φεβρουαρίου η προσέλευση ήταν εξαιρετικά χαμηλή (42,56%), ωστόσο αυτό σήμαινε ότι σχεδόν 25 εκατομμύρια άνθρωποι ήρθαν στις κάλπες. Οπότε μαζικά γεγονότα όπως οι εκλογές, οι γιορτές και οι μεγάλες παρελάσεις συνέβαλαν αναμφίβολα στη διάδοση του κορωνοϊού.

«Corona, corona!»

Στην αρχή οι περισσότεροι Ιρανοί δεν έδωσαν και πολύ σημασία σ’ αυτή τη νέα επιδημία από την Κίνα, θεωρώντας ότι είναι απλά ένα είδος γρίπης, όπως  η γρίπη των χοίρων που έδωσε το παρόν της στη χώρα το 2009. Με το πέρασμα των ημερών όμως και την αδράνεια των ιρανικών αρχών το πρόβλημα άρχισε να γίνεται σοβαρότερο και ο ιός μεταδόθηκε και σε άλλες περιοχές αυτής της γεωγραφικά μεγάλης χώρας των 80 εκατομμυρίων κατοίκων. Όταν άρχισαν να εμφανίζονται και οι πρώτοι νεκροί, που δεν μπορούσε πλέον να τους κρύψει το καθεστώς, σχολεία και πανεπιστήμια έκλεισαν, όπως και τα σύνορα.

Σύντομα οι γειτονικές χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους με το Ιράν.  Καθώς οι νεκροί πολλαπλασιάζονταν διακόπηκε και η εναέρια κυκλοφορία και το Ιράν απομονώθηκε από τον υπόλοιπο κόσμο. Τα ξενοδοχεία έπρεπε να κλείσουν και οι ξένοι επισκέπτες να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Οι απλοί Ιρανοί άρχισαν να φοβούνται και να κρατούν αποστάσεις μεταξύ τους, κάτι το ασυνήθιστο για την κουλτούρα τους. Ειδικά οι ηλικιωμένοι Ιρανοί  αντιδρούσαν έντονα αν κανείς τους πλησίαζε στο δρόμο, φωνάζοντάς τον αποτρεπτικά από μακρυά .

Ανεπάρκεια εξοπλισμού και προστασίας λόγω και αμερικανικού εμπάργκο

Στο μεταξύ όλο και περισσότεροι ασθενείς άρχισαν να κατακλύζουν τα νοσοκομεία και αμέσως αποδείχθηκαν οι ελλείψεις και η ανεπάρκεια στον εξοπλισμό και στα προϊόντα υγιεινής των νοσοκομείων. Αρκετοί γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δεν άργησαν να νοσήσουν λόγω της ανεπάρκειας προστατευτικών μέσων και τέθηκαν σε καραντίνα και κατ’ οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες το ιρανικό σύστημα υγείας θεωρείται γενικώς σε σχετικά καλή κατάσταση σε σύγκριση με πολλές χώρες της περιοχής, όπως π.χ. με το γειτονικό Πακιστάν. Ωστόσο λόγω του μεγάλου αριθμού των ασθενών από τον Covid-19 τα νοσοκομεία είναι υπερ-συνωστισμένα, δεν υπάρχουν αρκετά κρεβάτια και ΜΕΘ, ενώ οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας εξαντλούνται. Αν και οι αμερικανικές κυρώσεις δεν ισχύουν για το ιατρικό εξοπλισμό στο Ιράν, οι κυρώσεις αυτές σίγουρα παρεμποδίζουν κάθε κανονική προμήθεια. Σε μια πολυεθνική χώρα με 80 εκατομμύρια κατοίκους και μεγάλο αριθμό φτωχών ανθρώπων και νοικοκυριών, κάθε είδους ολοκληρωτική καραντίνα και απομόνωση είναι πρακτικά αδύνατη, διότι πολλοί άνθρωποι θα πρέπει να εργάζονται καθημερινά προκειμένου να φέρουν φαγητό στο σπίτι τους. 

Κλείσιμο ιερών τόπων, απολύμανση τζαμιών

Ορισμένα από τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η ιρανική κυβέρνηση, προκειμένου να αναχαιτίσει την επέλαση της πανδημίας του Convid-19, είναι οι πληρωμές μόνο με κάρτες και η απαγόρευση των εργασιών των ιδιωτικών γραφείων συναλλάγματος. Ωστόσο οι επόμενες ημέρες και βδομάδες θα είναι καθοριστικές για την εξέλιξη της θανατηφόρου πανδημίας στον Ιράν.

Τη Δευτέρα 16 Μαρτίου το βράδυ, οργισμένοι πιστοί έσπασαν το μαυσωλείο του Ιμάμ Ρεζά στην πόλη Μασάντ και το μαυσωλείο της Φατέμα Μασούμα, της αδελφής του Ιμάμ Ρεζά στην Κομ. Αυτοί οι δύο από τους πιο ιερούς σιιτικούς τόπους στο Ιράν έκλεισαν την Κυριακή λόγω της εξάπλωσης της επιδημίας, προκαλώντας την οργή των πιστών. Οι θρησκευτικές αρχές αποκάλεσαν την εισβολή «προσβολή των ιερών τόπων», και η αστυνομία συνέλαβε πολλούς κι από τα δύο μαυσωλεία.

Πλησιάζει και η περσική πρωτοχρονιά (Noruz)

Αυτό όμως που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι στις 21 Μαρτίου, που είναι η Εαρινή Ισημερία, είναι και η περσική πρωτοχρονιά, το περίφημο “Νεβρόζ” (Noruz), που είναι για τους Ιρανούς η μεγαλύτερη γιορτή και η έναρξη των μεγαλύτερων διακοπών στη χώρα, που  γιορτάζονται για σχεδόν τρεις εβδομάδες. Τι θα συμβεί λοιπόν όταν παραδοσιακά σχεδόν ολόκληρη η χώρα, εν μέσω πανδημίας Covid-19, θα ξεκινήσει για να κάνει τις μεγαλύτερες γιορτές και διακοπές του έτους;

 

 

24ores.gr

...