Το Iκαριώτικο μήνυμα πολιτικής προστασίας για τον κορονοϊό (audio)

Posted on 05 Απριλίου, 2020, 10:10 πμ
1 sec

Καραντίνα τέχνας κατεργάζεται. Ακόμα και στις εποχές του κορονοϊού ο Έλληνας δεν χάνει το χιούμορ του και την ευρηματικότητα του.

Μεσογειακός λαός γαρ του αρέσει να σκαρφίζεται ιστορίες και καταστάσεις για να βάλει φως στη ζωή του, όταν οι στιγμές είναι σκοτεινές για την ψυχολογία του.

Έτσι και τώρα που ο απομονωτισμός και η κλεισούρα ρίχνει την ψυχολογία, κάποιοι ή κάποιος Ικαριώτης, ηχογράφησε το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας για τον κορονοϊό σε τοπική διάλεκτο και το ανάρτησε στο Facebook.

Το μήνυμα το βρήκε και μας το έστειλε Ικαριώτης φίλος του independentnews μαζί με κείμενο επεξήγησης για να γίνει πιο κατανοητό.

καριώτες και καριωτίνες,

να προσέχετε όλοι. Αυτός ο διάολος (μαμούνι) που τον λένε κορωναιο θα μας πεθάνει ( ξεκάνει) όλους καημένη μου!!!! Να προσέχετε μη σας πιάσει αυτό το φάντασμα (βουρβούλακας).

Να πλένετε τα χέρια σας (ξερά σας)καλά. Μη πάτε βόλτες πέρα δώθε και μη καθυστερείτε (παραματσιράτε), μη πιάνετε κουβέντα με τις ώρες (καλαναρχάτε) με τους γείτονες.

Μη στέλνετε τα μικρά (σέρφες)να ζητάνε την κρατητήρα από τις γιαγιάδες (καλομάνες).

(Δηλαδή μη στέλνετε τα παιδιά να τα κρατάνε οι γιαγιάδες. *ΚΡΑΤΗΤΗΡΑ = φανταστικό οικιακό σκεύος που οι νοικοκυρές έστελναν τα μικρά παιδιά να το ζητήσουν από την γειτόνισσα, έτσι ώστε να τα απασχολήσουν για λήγω μέχρι να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις δουλειές τους στο σπίτι. Δηλαδη ένα είδος συνθηματικού ανάμεσα στις κυράδες)

Μην έχετε αδημονία (σουφεκάριση) για τις δουλειές του σπιτιού και μην δουλεύετε σκληρά (ταμάχιν) στα χωράφια.

Μη γυρνάτε ελεύθερα (αλιμπερτά) όλη μέρα. Μη κουνιέστε από το σπίτι. Να τσιμπάτε φαγητό αλλά μη τρώτε πολύ και γίνετε σαν χοντρές αγελάδες (ντανάδες).

Μπουρίνι ειναι θα φύγει (θαλασσώσει). Προσέχετε μη φοβάστε (αραθυμάτε) με το παραμικρό και τρελαθείτε (παρασυνεικάσετε).

Αν νιώσετε αδιαθεσία (χασταλίδες) και πονάνε οι κλουβοί σας. (κλουβός= άρθρωση του μηριαίου με την λεκάνη) , αν σας πονάει πολύ δυνατά (σπει) η ωμοπλάτη σας (κουτάλα) κι όλα τα άλλα , αν έχετε κρυάδες (συντούρτουρο), υψηλό πυρετό και διάρροια (πηγαινω ολοσυντέλευτος) πάρτε τηλέφωνο τον ΕΟΔΥ……

...