Από ανάρτηση του Ν. Σκοπλάκη στο facebook
*…Το πιο γόνιμο έδαφος για τη διάδοση ατεκμηρίωτων και παράλογων ιδεολογημάτων και στερεοτύπων είναι η συνθήκη πηχτής αδιαφάνειας και απαξίωσης ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων, στα οποία δεν χρειάζεται να δίνονται εξηγήσεις και να εκλαϊκεύονται επιστημονικά επιχειρήματα παρά μόνο να ακολουθούνται αταβιστικά αντιφατικές, συχνά, εντολές επί ποινή χλευασμού. Ακόμα πιο ποταπή συμπεριφορά είναι να χλευάζονται οι φόβοι των ανθρώπων, αντί να επιχειρείται συγκροτημένα και διαλεκτικά να τεθούν τα ζητήματα στις πραγματικές τους διαστάσεις.
Αχαρακτήριστη και αποκρουστική συμπεριφορά, όμως, είναι να έχουν προκληθεί και διαδοθεί οι συγκεκριμένοι φόβοι από παρεμβάσεις επίσημων αρχών και επιστημόνων (σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες) και αντί άλλης προσέγγισης-απάντησης να επιλέγεται πάλι ο εξατομικευμένος χλευασμός – στιγματισμός εκείνων που διστάζουν να γίνουν λήπτες/λήπτριες ενός συγκεκριμένου εμβολίου. Πολύ περισσότερο που τα άγχη, οι εμμονές και οι νευρώσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα αυτή την εποχή της πανδημίας και του στυγνού εγκλεισμού• όλο και περισσότεροι/ες νιώθουν ότι μπορεί να είναι αυτοί/ές η προσωποποίηση μιας ελάχιστης στατιστικής πιθανότητας σοβαρών επιπλοκών. Πρέπει να είναι κανείς μεγάλο κάθαρμα και μεγάλος υποκριτής (δηλαδή, μεγάλο κάθαρμα) για να παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει τι και πώς έχει συμβεί.
Για παράδειγμα, ποιος «διαφωτισμένος» γλυκούλης δεν προβληματίζεται, όταν διαβάζει σε μια από τις ναυαρχίδες της διεθνούς ανάλυσης, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, πηχιαίους τίτλους που γράφουν «Γιατί είναι καλή ιδέα το σταμάτημα του εμβολιασμού των νεότερων με AstraZeneca» (https://www.spiegel.de/…/corona-sollen-juengere-frauen… ) ; Στο ίδιο περιοδικό, στις αρχές του μήνα, ένα άλλο από τα πολλά ρεπορτάζ για το θέμα τιτλοφορείται: «AstraZeneca – Το χρονικό μιας πανωλεθρίας» (https://www.spiegel.de/…/astrazeneca-sollte-die-rettung… ). Μεταξύ άλλων, σε αυτό το ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι οι βασικότερες αιτίες για την απροθυμία των Γερμανών και άλλων Ευρωπαίων να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο είναι οι παλινωδίες σχετικά με τις ηλικιακές κατηγορίες που πρέπει (ή δεν πρέπει) να το κάνουν, οι επιστημονικές αντεγκλήσεις για τις παρενέργειες και τα δημοσιεύματα που αμφισβητούσαν την αξιοπιστία του (δική μου προσθήκη: με τον γερμανικό τύπο στην κορυφή!).
Την έντονη δυσπιστία των Γερμανών για το εν λόγω εμβόλιο ενδυνάμωσαν στις αρχές του μήνα, οι επίμονες συστάσεις της STIKO, δηλαδή της γερμανικής Διαρκούς Επιτροπής Εμβολιασμών, να επιλέγεται δεύτερη δόση άλλου εμβολίου από όσους/ες κάτω των 60 έκαναν την πρώτη δόση με AstraZeneca (https://www.tagesschau.de/…/liveblog-coronavirus… ). Μια ανάλογη κατάσταση, όμως, επικρατεί και στη Γαλλία. Όπως επισημαίνεται στη εφημερίδα Le Monde, «οι αριθμοί δόσεων του AstraZeneca [στη Γαλλία] ωχριούν μπροστά στις επιδόσεις του εμβολίου της Pfizer, οι δόσεις του οποίου έχουν χρησιμοποιηθεί κατά 90% και με πολύ κανονική συχνότητα […]. Γιατί, λοιπόν, μια τόσο μεγάλη διαφορά; Αυτό οφείλεται στον μικρό αριθμό παραλαβών, στην ασυμμετρία χορήγησής τους, στην περίπλοκη διανομή τους και, εν τέλει, στην πρόδηλη κρίση εμπιστοσύνης που έχει επικρατήσει στη Γαλλία από την προσωρινή διακοπή χορήγησης του εμβολίου στα μέσα Μαρτίου» (https://www.lemonde.fr/…/la-vaccination-avec… ).
Οικονομικές και πολιτικές αιτίες; Υπερβολικά λεπτομερής επισήμανση κινδύνων μέσα στον ορυμαγδό της επικοινωνίας; Εύλογη ανάδειξη επικίνδυνων συνεπειών; Όλα αυτά μαζί; Όπως και να έχει, το κύμα αμφισβητήσεων, φόβων, δυσπιστίας, ερωτηματικών σε σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο και η ισχύς του δεν εκπορεύτηκε από «αρνητές»• είναι ένα όλως ευρωουπαϊστικόου και «διαφωτισμένο» σύνθεμα πολλών παραγόντων και πηγάζει από τις δημόσιες τοποθετήσεις επιστημόνων και μέσων ενημέρωσης της Ε.Ε. Ένα το κρατούμενο.
Και ένα άλλο κρατούμενο τώρα: Καταρχάς πολύ σωστά, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού τμήματος του Π.Ο.Υ., ο Χανς Κλούγκε, δήλωσε, αναφορικά με τα λιγότερο δημοφιλή εμβόλια και τα «περισσεύματα» εν Εσπερία, ότι «πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και την παραμικρή δόση που έχουμε στο στοκ» (βλ. αναλυτικά εδώ: https://www.lemonde.fr/…/la-vaccination-avec… ). Προτρέπει, δηλαδή, σε «ξεστοκάρισμα» ενός αντιδημοφιλούς εμβολίου, το οποίο κατέστη αντιδημοφιλές για μια σειρά από λόγους επικοινωνιακής διαχείρισης, με ή χωρίς βάση, αλλά όχι επειδή έτσι του κάπνισε του κόσμου!
Αυτό ακριβώς κάνει και η ελληνική κυβέρνηση, αποφασίζοντας να ανοίξει νωρίτερα την πλατφόρμα για τους «τριαντάρηδες» με χορήγηση μόνο του AstraZeneca. Προσκαλεί, με τον τρόπο της, για ξεστοκάρισμα ενός εμβολίου που δεν «ζητιέται», ώστε να μην πάνε χαμένες οι δόσεις του. Κάτι το οποίο δεν είναι απαραιτήτως κακό, αν πραγματικά έχουν ληφθεί υπόψη διάφορες παράμετροι που έχουν επισημανθεί από έγκυρες εμβολιαστικές επιτροπές μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών (μην την έχετε και τόσο à la carte την Ευρώπη [σας], χρυσουλάκια μου!). Κάτι το οποίο μπορεί να είναι και πολύ καλό, εφόσον καλά ενημερωμένοι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να επισπεύσουν έναν σωτήριο εμβολιασμό σε συνθήκες παρατεταμένης και φονικής πανδημίας. Ξεστοκάρισμα του AstraZeneca είναι, πάντως, στις παρούσες συνθήκες και ποσώς με ενδιαφέρει εάν το είπε και ο Τσίπρας (με τον οποίο έχω άλλα, πολλά και μεγάλα, ζητήματα, εδώ και αρκετά χρόνια πια).
Και για να μην παίζουμε άλλο με τις πόζες και τις πρόζες της θηριώδους υποκρισίας: Ποιοι σοκάρονται με τη λέξη «ξεστοκάρισμα»; Τα βουλιμικά οννεδιταριά και τα (παρα)κρατικά λουμπεναριά που έσπευσαν να εμβολιαστούν εκτός σειράς μαζί με τους αιωνόβιους; Οι «νοικοκυραίοι» που σκληρίζουν στον φαρμακοποιό «όχι αυτό, άλλαξέ το, άλλαξέ το»; Οι ψυχούλες που κατακεραυνώνουν με στόμφο τους άλλους και περιφέρουν ως τρόπαιο ότι φτιάξανε πφιζεροκατάσταση; Οι πετσωμένοι φαιοκιτρινιστές, που – κοινό μυστικό – κάνουνε μακάβρια αστεία με το AstraZeneca όταν κλείνουν τα μικρόφωνα; Οι παρκετέζες της οκάς, που κάνουν ότι δεν άκουσαν λ.χ. τις επιφυλάξεις της δανέζικης κυβέρνησης, αλλά κοροϊδεύουν την «κυρα Μαρίκα»;
Έλα, κάπου έναν σκασμούλη με την υποκρισία!
Και για τα υπόλοιπα: Ο κόσμος χρειάζεται συζήτηση, χρειάζεται ενημέρωση, κατανόηση, προσοχή και ειλικρίνεια.
Ο κόσμος δεν χρειάζεται το υφάκι σας.
Ο κόσμος δεν χρειάζεται τη μουλωχτή, φανερή και εν γένει ιδιοτελή κυβερνολαγνία σας.
Ο κόσμος δεν χρειάζεται την υποκρισία σας.
Ξαναλέω: Καθόλου δεν χρειάζεται την υποκρισία σας ο κόσμος. Αντιθέτως!!!