*

Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση;

Posted on April 10, 2020, 11:17 pm
2 secs

«Σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, από τη συνέχιση της δραστηριότητας των εξορύξεων στα μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής»

 

Ήδη από την κήρυξη της πανδημίας του ιού COVID-19 από τον Π.Ο.Υ. και αρκετά έγκαιρα, σε σχέση με άλλες χώρες, η κυβέρνηση προχώρησε (ορθά) στην υποχρεωτική αναστολή της δραστηριότητας ενός ευρέος καταλόγου επιχειρήσεων, με βάση τη φύση της δραστηριότητάς τους και τις αντικειμενικές συνθήκες υπό τις οποίες αυτή ασκείται.

Στην περίπτωση των μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής, όπως αναδείχθηκε με τον πλέον σαφή τρόπο με Υπόμνημα που κατέθεσαν, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, σύσσωμες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, το είδος και οι συνθήκες της εργασίας, εκθέτουν σε άμεσο κίνδυνο τους εργαζόμενους και κατ’ επέκταση τις τοπικές κοινωνίες. Στις υπόγειες στοές των μεταλλείων Ολυμπιάδας και Μαύρων Πετρών της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, σε βάθος εκατοντάδων μέτρων, ο εξαερισμός εξασφαλίζεται με ανεμιστήρες 100-140 kw που διοχετεύουν ποσότητες 4500 κ.μ. αέρα ανά λεπτό. Στο πολυώροφο πλέγμα των στοών, με συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας ιδανικές για παντός είδους παθογόνους μικροοργανισμούς, εργάζονται εξαντλητικά εκατοντάδες μεταλλωρύχοι, σε τρεις οκτάωρες βάρδιες, εφτά ημέρες την εβδομάδα, σε ιδιαίτερα ανθυγιεινές συνθήκες.

 

...