Θέλει η κυβέρνηση να κρυφτεί και η ύφεση δεν την αφήνει

Posted on 04 Μαΐου, 2020, 12:20 μμ
3 secs

Την Πρωτομαγιά, η κυβέρνηση ενημέρωνε ότι στις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, το οποίο υπέβαλε το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η ύφεση το 2020 θα άγγιζε το 4,7%.

Γι αυτό που δεν μας ενημέρωσε ήταν ότι αυτό ήταν το καλό το σενάριο. Την Κυριακή λοιπόν μας ενημέρωσε ότι έχει αποσταλεί και ένα δυσμενές σενάριο το οποίο προβλέπει ύφεση 7, 9%.

Σε μια έντεχνη προπαγάνδα άφησε να διαρρεύσει μόνο το καλό σενάριο και την Κυριακή ακολούθησε και η τορπίλη του δυσμενούς. Ε σου λέει αφού αποτυπώσαμε το καλό σενάριο μέσω όλων των μέσων ενημέρωσης το καλό σενάριο, τώρα μία ημέρα πριν και την μερική άρση των μέτρων και το τέλος της ασφυκτικής καραντίνας ρίξε και το δεύτερο αφού το μυαλό τος θα είναι αλλού για αλλού.

Σύμφωνα λοιπόν με το Υπουργείο Οικονομικών, η οικοδόμηση των σεναρίων ξεκινά από ένα αρχικό σενάριο ύφεσης 10% (χωρίς μέτρα), το οποίο, μετά τη λήψη των μέτρων που έχουν έως τώρα σχεδιαστεί, καταλήγει στο βασικό σενάριο με ύφεση 4,7%. Ενώ το δυσμενές σενάριο αρχίζει με ύφεση 13,2% για να καταλήξει, μετά τη λήψη των μέτρων, σε ύφεση 7,9%.

Παράλληλα, στο βασικό σενάριο καταγράφεται έλλειμμα 1,9% και στο δυσμενές 2,8%.

Στα δύο σενάρια που περιέχονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, έχουν ενσωματωθεί τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν για εργαζομένους, επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Η συνολική αξία των μέτρων ανέρχεται σε 17,35 δισ. ευρώ (10% του ΑΕΠ) και το συνολικό ταμειακό τους κόστος σε 11,5 δισ. ευρώ (6,5% του ΑΕΠ) σε επίπεδο έτους και 12,35 δισ. ευρώ για τους μήνες έως τον Ιούνιο. Το δημοσιονομικό κόστος των παρεμβάσεων αγγίζει τα 10,35 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο και 9,5 δισ. ευρώ σε επίπεδο έτους.

Στην ανακοίνωση υπάρχει και ειδικό κεφάλαιο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, με ανακοίνωσή του στις 2 Μαΐου είχε ασκήσει έντονη κριτική στις προβλέψεις της κυβέρνησης που δεν περιελάμβαναν το δυσμενές σενάριο.

Τι είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος; Παραθέτουμε αναλυτικά την δήλωσή του:

“Το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2020 που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ένα ενδιαφέρον κείμενο. Προκύπτουν δε εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα, τόσο για τις προβλέψεις της κυβέρνησης για την οικονομία, όσο και για τις δεκάδες ανακρίβειες που η ΝΔ παραδέχεται ότι έχει πει.

Τα βασικότερα είναι η παραδοχή της ότι έχει λάβει μέτρα που δεν ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ αλλά και η παραδοχή ότι οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ βελτίωσαν την οικονομία της χώρας αλλά και την ποιότητα ζωής της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών.

Ακόμη εντυπωσιακό είναι ότι σε ένα κείμενο που στον πυρήνα του έχει τις προβλέψεις για την οικονομία η τεκμηρίωση των προβλέψεων αυτών είναι κάπως ελλειμματική. Οι -ανεδαφικές- όμως προβλέψεις της κυβέρνησης είναι η βάση στην οποία θα κριθεί.

Θα αναφερθώ σε επτά σημεία, κατά την αγαπημένη συνήθεια του κ. Σταϊκούρα:

Σημείο 1ο

Στο κείμενο αυτό υπάρχει μία πανηγυρική κατάρρευση των όσων έλεγε η ΝΔ για την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο καλή παρουσίαση των επιτευγμάτων μας παραδέχομαι ότι εμείς δεν είχαμε κάνει.

• Φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση της ανεργίας αλλά και η μείωση της μερικής απασχόλησης έναντι της πλήρους επί ΣΥΡΙΖΑ.

• Φαίνεται ξεκάθαρα ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η ανεργία των νέων μειώθηκε σημαντικά, όπως και το ποσοστό των νέων εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης, ή κατάρτισης

• Φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση των μακροχρόνια Ανέργων επί ΣΥΡΙΖΑ.

• Φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση των ατόμων σε κίνδυνο φτώχιας η κοινωνικού αποκλεισμού επί ΣΥΡΙΖΑ. Μείωση κατά 500.000 άτομα.

• Φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση όσων αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχιας κατά 600.000 άτομα

• Φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση της παιδικής φτώχιας επί ΣΥΡΙΖΑ την ίδια μάλιστα στιγμή που το κατώφλι φτώχειας (με κάτω από πόσα χρήματα κάποιο άτομο θεωρείται φτωχό) αυξήθηκε.

• Φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση των παιδιών που αντιμετωπίζουν υλικές στερήσεις επί ΣΥΡΙΖΑ.

• Φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση των ανισοτήτων επί ΣΥΡΙΖΑ.

• Φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση του ποσοστού των ατόμων στις ηλικίες 18-24 που εγκαταλείπουν την εκπαίδευση επί ΣΥΡΙΖΑ.

• Φαίνεται ξεκάθαρα η αύξηση των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επί ΣΥΡΙΖΑ.

• Φαίνεται ξεκάθαρα η αύξηση των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης επί ΣΥΡΙΖΑ.

• Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι η κυβέρνηση ανακάλυψε τώρα την σημασία του Ενιαίου Λογαριασμού Θησαυροφυλακίου. Για ακόμα μια φορά η ΝΔ αναδεικνύει το έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθεί να το παρουσιάσει ως δικό της.

Σημείο 2ο

Οι προβλέψεις της κυβέρνησης για ύφεση 4.7% το 2020 και για ανάκαμψη 5.1% το 2021 είναι ανεδαφικές. Για παράδειγμα, δεν παρουσιάζουν καν ένα δυσμενές σενάριο ούτε βέβαια κάποια νύξη για την ύπαρξη σχεδίου αντιμετώπισής του. Θεωρώ ότι δεν έχουν πάρει τα απαιτούμενα μέτρα για να περιορίσουν την ύφεση -πόσο μάλλον αν υπάρξει ένα δυσμενές σενάριο. Ο δε σχεδιασμός για την ανάκαμψη δεν είναι καθόλου σαφής.

Αν μάλιστα παρουσίαζαν το 2019 σε εξάμηνα θα πρόκυπτε ότι η καθοδική πορεία της οικονομίας άρχισε τον Ιούλιο του 2019 πολύ πριν τον ιό.

Το μέλλον θα δείξει όχι μόνο πόσο έξω θα πέσουν αυτές οι προβλέψεις αλλά και γιατί οι πολιτικές που βασίζονται σε αυτές είναι ανεπαρκείς.

Σημείο 3ο

Η κυβέρνηση σημειώνει ότι “Το συνολικό δημοσιονομικό́ κόστος των μέτρων για το 2020 ανέρχεται σε 9,5 δισ. ευρώ́, από́ τα οποία 1,56 δις ευρώ́ αντιστοιχεί́ σε αναβαλλόμενα έσοδα.”

Που είναι τα 12 και 14 δις που έλεγαν; Στην καλύτερη περίπτωση τα μέτρα είναι κάτω από 8 δις (9,5-1,5=8) (δηλαδή 4% του ΑΕΠ). Όμως με μια προσεκτική ματιά βλέπει κανείς ότι στα 8 δις έχουν συνυπολογίσει και την επιστρεπτέα προκαταβολή των 2 δις. Που είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη. Επιστρεπτέα.

Με απλά λόγια, τα ουσιαστικά μέτρα που έχουν ληφθεί και που δεν προκαλούν χρέη στους πολίτες, σύμφωνα με την παραδοχή της κυβέρνησης είναι κάτω από 6 δις (3% του ΑΕΠ).

ΝΔ εσωτερικού 14 δις
ΝΔ εξωτερικού 9,5 δις
ΝΔ πραγματικού 6 δις

Σημείο 4ο

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η αναφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Είναι δε τόσο αφαιρετική, που δεν προκύπτει κανένα συμπέρασμα. Αλήθεια, πως πάει η μείωση αυτών; Υπάρχει; Ή τώρα που κυβέρνηση είναι η ΝΔ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν είναι τροχοπέδη για την οικονομία;

Σημείο 5ο

Ακόμη και σε αυτά τα πενιχρά μέτρα, είναι χαρακτηριστικό το πως έχει επιλέξει η κυβέρνηση να διαθέσει τα χρήματα. Για παράδειγμα, τα χρήματα που υπολογίζονται για τους ανθρώπους του πολιτισμού είναι μόλις 10 εκ. και το συνολικό κόστος της άδειας ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους είναι μόλις 15 εκ.

Σημείο 6ο

Το κείμενο παρουσιάζει ορισμένες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες λεκτικές ακροβασίες. Παρουσιάζει δε και την πολιτική της ΝΔ για την επόμενη μέρα όσο και αν προσπαθεί να την κρύψει. Η επί της ουσίας κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που η ΝΔ νομοθέτησε αναφέρεται ως «εμπλουτισμός του περιεχομένου τους» ενώ γίνεται αναφορά σε ένα « αποδεκτό χαμηλό επίπεδο υγειονομικού ρίσκου» που θέλει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση χωρίς όμως να διευκρινίζεται τι σημαίνει αυτό.

Σημείο 7ο

Η κυβέρνηση σημειώνει ότι θα αναβάλει την αύξηση του κατώτατου μισθού αρνούμενη να καταλάβει την αναπτυξιακή σημασία των μισθών. Κάτι που φαίνεται ότι είναι μέγιστη προτεραιότητα της αφού έσπευσε να φέρει ήδη ΠΝΠ. Τουλάχιστον για τους χαμηλούς και μεσαίους μισθούς, γιατί στους εξαιρετικά υψηλούς μισθούς στελεχών δε φείδεται χρημάτων.

Συμπερασματικά:
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Η κυβέρνηση με αυτό το κείμενο έκανε ένα πρώτο βήμα παραδεχόμενη ότι οι πολιτικές που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 βελτίωσαν την οικονομία και τις ζωές των πολιτών. Ας κάνει και το επόμενο. Ας ακούσει τις προτάσεις μας για την βελτίωση της ζωής των ανθρώπων αλλά και της οικονομίας σήμερα”.

Ε πέστε ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο όπως αφήνει διαρρεύσει η κυβέρνηση με τα σενάρια πρόωρων εκλογών, πέστε ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο θεσμικός της ρόλος είναι να ασκεί αντιπολίτευση στην αξιωματική αντιπολίτευση η δήλωση δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητη.

Σημειώνει, μεταξύ άλλων, το Υπουργείο Οικονομικών ότι «το ύψος της ύφεσης είναι πράγματι δύσκολο να εκτιμηθεί σε διεθνές επίπεδο, άρα και στην Ελλάδα, εξ ου και η κυβέρνηση προβλέπει έκταση από 4,7% μέχρι 7,9%, μετά τη λήψη των επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων.

Βέβαια το υπουργείο δεν απαντά γιατί δεν υπήρχε αναφορά στο δυσμενές σενάριο την Πρωτομαγιά και γιατί το έδωσε στην δημοσιότητα δυο ημέρες αργότερα και μετά τη δήλωση παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Το ΥΠΟΙΚ, αν και αναγνωρίζει πως η Ελλάδα είχε ανάπτυξη την περίοδο 2015-2018, εντούτοις εστιάζει πως η χώρα μας «είχε τον χαμηλότερο μέσο ρυθμό ανάπτυξης (αύξηση πραγματικού ΑΕΠ) ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καθώς και πως «ήταν η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρουσίασε τη μικρότερη αύξηση του κατά κεφαλήν πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος».

«Συνολικά, μετά το καταστροφικό 2015, η οικονομική πολιτική που ακολούθησε στα υπόλοιπα χρόνια της διακυβέρνησής του ο ΣΥΡΙΖΑ καθήλωσε την Ελλάδα στη θέση του ουραγού στην Ε.Ε. και πρόσφερε (με βάση τις προβλέψεις της ίδιας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) μηδενικό επίπεδο αισιοδοξίας στις Ελληνίδες και τους Έλληνες για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΥΠ.ΟΙΚ.

Δέκα μήνες μετά η κυβέρνηση πιστεύει ακόμα ότι με τερτίπια αντιπολιτευτικά θα κυβερνήσει. Και μόνο ότι το δυσμενές σενάριο δεν αναφέρθηκε στις πρώτες εκτιμήσεις φτάνει για να καταλάβει κάποιος ότι προσπαθεί να κρύψει και ότι θα μπορούσε να χαλάσει την μονόπλευρη επικοινωνιακή της εικόνα.

Το αφήγημα της άψογης και άριστης διαχείρισης της υγειονομικής και κατά επέκταση οικονομικής κρίσης δεν πρέπει να χαλάσει τώρα από τις λεπτομέρειες που όμως είναι τόσο ζωτικές για το αύριο των πολιτών.

Όμως η κοινωνία που σήμερα δειλά δειλά κάνει την πρώτη ελεγχόμενη ακόμα έξοδό της από την καραντίνα μετά από δύο μήνες αποστασιοποίησης θα είναι ο τελικός κριτής.

Και η κρίση του πολίτη δεν βασίζεται στην επικοινωνία σεναρίων αλλά σε πιο ρεαλιστικές προβλέψεις, όπως η καθημερινότητα και η κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών.

Γιατί η πραγματικότητα ξεπερνά κάθε πρόβλεψη.

...