-Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την χορήγηση κουπονιού επιδόματος 600 ευρώ σε πτυχιούχους , ”μετατρέποντας , λέει, την κρίση σε ευκαιρία ανάπτυξης και μάθησης”.  

Και μετά η επιστήμη ρίγησε από συγκίνηση...


Το επίδομα για τηλεκατάρτιση επιστημόνων είναι πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Τα γνωστά voucher.

Είναι κατανοητό πως ιδίως στους καιρούς που ζούμε, καμιά οικονομική στήριξη, ούτε ένα ευρώ απ’ όπου κι αν προέρχεται, δεν είναι απορριπτέα εξαρχής. Προφανώς και κυρίως από Κοινοτικούς πόρους, έστω και με βάση την νεοφιλελεύθερη υποχρεωτικότητα στην κατεύθυνση τους.

Αρκεί να μην δημιουργεί δουλείες και υποχρεώσεις αξεπέραστες.

Αρκεί να έχει έστω στοιχειώδη κοινωνική και ατομική αποτελεσματικότητα και χρησιμότητα.

Αρκεί να μην είναι περιτύλιγμα φθοράς των συνειδήσεων.

Αρκεί να μην αποτελεί μέσον άκοπου και σημαδεμένου πλουτισμού για άκοπους και σημαδεμένους ολίγους.

Αρκεί να επιδέχεται κάποιες οριακές έστω προσαρμογές στην εθνική πραγματικότητα.

Εδώ είναι προφανές πώς προκειμένου να δώσουν κάτι ψιλά , έστησαν ένα πρόχειρο πρόγραμμα του οποίου τις ακριβείς προϋποθέσεις δεν γνωρίζουμε ακόμη. Όπως δεν γνωρίζουμε ούτε το σκεπτικό τους , ούτε ποιοι φορείς θα αναλάβουν να υλοποιήσουν την κατάρτιση και πως .

Μάλλον , αν κρίνουμε από το πρόσφατο παρελθόν θα είναι κατά τα γνωστά και οι υπεργολάβοι επίσης. Αυταπάτες δεν υπάρχουν. Και τα λεφτά είναι πολλά.

Θα τα δούμε όταν και εάν προκηρυχθεί , γιατί ήδη διάφοροι επιστημονικοί φορείς τους έχουν αρχίσει στον εξάψαλμο αν και όπως δια του Υπουργού τους ανακοίνωσαν , δεν το παίρνουν πίσω.

Στα πλαίσια αυτής της προχειρότητας , (ερωτηματικό το στην προχειρότητα ) , ανακοινώνουν διάφορες μεγάλες κατηγορίες επιστημόνων χωρίς κάποια ορατή αξιολόγηση,  αλλά με οριζόντια κλαδική συμμετοχή. Ίσως το κάνουν στην προκήρυξη αλλά δεν φαίνεται στον ορίζοντα όταν ήδη μιλούν σχεδόν δεσμευτικά για 166.000  ωφελούμενους  . Απ ότι φαίνεται το θεματάκι  δεν τους απασχολεί .

Το κυριότερο, δεν φαίνεται πουθενά η δυνατότητα , η προϋπόθεση , η υποχρέωση ένταξης των συμμετεχόντων σε προγράμματα απασχόλησης, με την έννοια της διασύνδεσης της κατάρτισης με την τραγική πλέον κατάσταση , στην κατεστραμμένη αγορά εργασίας .  Ήτοι της σχεδιασμένης σύνδεσης του προγράμματος με μια προοπτικη απασχόλησης. Μάλλον αυτό είναι κυρίως που δεν τους απασχολεί.

Περίεργο  ίσως είναι πως κάποιοι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς που είναι εκτός,  να ζητούν την ένταξη των μελών τους σε ένα τέτοιο η οποιοδήποτε πρόγραμμα , διεκπεραιώνοντας απλώς έναν κάποιο ρόλο τους .

Όμως το συγκεκριμένο δεν παύει να είναι ένα πρόχειρο, ατελέσφορο , μικροεπιδοματικό στα όρια του εμπαιγμού , άκρως υποτιμητικό της επιστημονικής ιδιότητας . Ένα δήθεν πρόγραμμα ενός δήθεν μεροκάματου, που προσπαθεί να εξιλεώσει την κυβέρνηση από τα δεκάδες απαράδεκτα αντεργατικά μέτρα που έχει πάρει με αφορμή τον κορονοϊό, που πρέπει να αποσυρθούν πάραυτα.
Με την έννοια αυτή , πολιτικά , η όποια τοποθέτηση δεν μπορεί να μένει η να ζητά την συμμετοχή στο πρόγραμμα όποιου διαμαρτύρεται  , κι έτσι να αναγνωρίζει έμμεσα η άμεσα , πως πρόκειται για κάτι σπουδαίο , ξεπλένοντας κατ ουσία την κυβέρνηση και την ΠΝΠ της .

Εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο ,  να επικεντρώνεται στην ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής νέων σύγχρονων προγραμμάτων , στοχευμένων , ελεγχόμενων από τα πάρτι  , με ουσιαστική αμοιβή των συμμετεχόντων  , και κυρίως συνδεδεμένων με την απασχόληση.

Αυτή  που είναι βέβαιο πως συστηματικά με διάφορες αιτίες και αφορμές , οι άριστοι την αποτελειώνουν.

Προγράμματα αναγκαία εργασιακά και αναπτυξιακά , με προϋποθέσεις και προτεραιότητες όπως :

  • Η μακροχρόνια ανεργία επιστημόνων  , η ανεργία των νεων επιστημόνων, η ανεργία επιστημόνων που έμειναν άνεργοι η σε αναστολή εργασίας λόγω της κρίσης .
  • Η μεγαλύτερη κλιμακωτή ενίσχυση νεων η παλιότερων επιχειρήσεων που εντάσσονται σε επενδυτικά προγράμματα , είτε στην μοριοδότηση τους , είτε στο ποσοστό ενίσχυσης, είτε με άλλα κίνητρα , όταν προσλαμβάνουν ανέργους μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος , η ειδική ενίσχυση για δημιουργία συνεργατικών επιχειρήσεων η κοινωνικής οικονομίας κ.α.
  • Οι νέες τεχνολογίες και οι προσαρμογές στην ψηφιακή εποχή κατά κατηγορία και κλάδο κατάλληλα και επιστημονικά δομημένες  σε επίπεδο κατάρτισης , που θα έχουν βασικά στοιχεία κλαδικού ενδιαφέροντος και όχι την οριζόντια ‘’ ευκολία’’ προς δόξα και τιμή των παρόχων.

Έτσι θα ‘’ χωρούν ‘’ επιστήμονες απ όλους ανεξαίρετα τους κλάδους που σε κάθε περίπτωση θα είναι σημαντικά μικρότερου αριθμού από τον προβλεπόμενο , με σημαντικά μεγαλύτερο ύψος ενίσχυσης ακομη και με τον ίδιο προϋπολογισμό και κυρίως με την ματιά στραμμένη στην ενταξη τους στην εργασία στον χώρο της επιστήμης τους .

Τότε και μόνο τότε , πρέπει να είναι δυνατή η πιθανή παράλληλη ενίσχυση των ανέργων επιστημόνων και με το ποσό των οκτακοσίων ευρώ , που έχει εξαγγελθεί για άλλους λόγους και από άλλη πηγή χρηματοδότησης.

Κανείς άλλωστε δεν εμποδίζει την συγκρότηση άλλων προγραμμάτων για άλλες επισφαλείς κατηγορίες , ακομη και για εργαζόμενους επιστήμονες η αυτοαπασχολούμενους.

Όπως επίσης είναι για μας εντελώς αυτονόητη , η οφειλόμενη  σημαντική ενίσχυση όλου του νοσηλευτικού προσωπικού μέσω ειδικής ρύθμισης και όχι η υπονόηση μιας κάποιας ενίσχυσης του ιατρικού επιστημονικού δυναμικού με την συγκεκριμένη τηλεκατάρτιση.

Είναι προφανές πως αν από σήμερα , μέσα στην κρίση , δεν σχεδιάζεται η επόμενη , διαφορετική μέρα , όσο δύσκολο και αν είναι , όσο κι αν όλοι αισθάνονται την ανασφάλεια της ζωής,  αλλά οι διαθέσιμοι πόροι  χρησιμοποιούνται  ως χάντρες και καθρεφτάκια για την προηγούμενη , άλλου τύπου ‘’ασθένειες ‘’ θα εμφανιστούν σύντομα .

Και τότε, μόνο οι συνήθεις ‘’άριστοι’’  θα έχουν τα “απαραίτητα” αντισώματα. Μέχρι και ανοσία.

Και εμείς θα μένουμε σπίτι.  Όσοι θα έχουν.

 


*Θανάσης Δημάκης

Γεωτεχνικός

π. ΓΓ Δημόσιας Περιουσίας του ΥΠΟΙΚ