Πεντακόσιοι στρατιώτες της Εθνοφρουράς αναπτύχθηκαν στους δρόμους της Μινεάπολις. Τα μέλη της Εθνοφρουράς θα προσφέρουν στήριξη στις πολιτικές αρχές, για όσο διάστημα τους ζητηθεί.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Τιμ Ουόλς υπέγραψε διάταγμα το απόγευμα της Πέμπτης με τους στρατιώτες να πἐρνουν θέση μάχης απέναντι στους οργισμένους διαδηλωτές που ζητούν την απονομή δικαιοσύνης για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό.

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ έχει πυροδοτήσει εκτεταμένα επεισόδια στους δρόμους της Μινεάπολις και όχι μόνο, την ίδια ώρα, όμως, μονομαχίες, συλλήψεις και αντιπαραθέσεις εκτείνονται σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας, μετά τις πολιτικές διαστάσεις που έδωσε η ανάρτηση του Τραμπ, σε συνδυασμό με την “τυφλή” επιθετική συμπεριφορά των αρχών.

“Δεν αντέχω να στέκομαι και να βλέπω αυτό να συμβαίνει σε μια μεγάλη και σπουδαία Αμερικανική Πόλη, τη Μινεάπολη. Ολική έλλειψη ηγεσίας. Είτε ο πολύ αδύναμος Ριζοσπαστικός Αριστερός Δήμαρχος, Τζέικομπ Φράι, θα πρέπει να λάβει δράση και να φέρει την Πόλη υπό έλεγχο, είτε θα στείλω την Εθνική Φρουρά και θα ολοκληρώσω τη δουλειά …..”

“Αυτά τα κακοποιά στοιχεία αμαυρώνουν τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ και δεν θα επιτρέψω αυτό να συμβεί. Μόλις μίλησα με τον κυβερνήτη Tim Walz και του είπα ότι ο Στρατός είναι μαζί του. Οποιαδήποτε δυσκολία προκύψει θα έχουμε τον έλεγχο, αλλά, όταν ξεκινούν οι λεηλασίες, ξεκινούν και οι πυροβολισμοί. Ευχαριστώ!”, έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.

Την ίδια στιγμή, η αστυνομία φαίνεται ότι έχει ξεκάθαρη εντολή να προχωρεί σε εκτεταμένες συλλήψεις χωρίς “φίλτρα” και ιδιαίτερες αφορμές, κάτι που μαρτυρά η αναίτια σύλληψη του ρεπόρτερ και ολόκληρου του τηλεοπτικού συνεργείου του CNN, όσο πραγματοποιούσαν ζωντανή μετάδοση από τα επεισόδια στη Μινεάπολις.