ΣΥΡΙΖΑ: Ενίσχυση των ευάλωτων που είναι πολλαπλά εκτεθειμένοι στην πανδημία

Posted on March 21, 2020, 9:28 pm
0 secs

Την ενίσχυση των ευάλωτων που είναι πολλαπλά εκτεθειμένοι στην πανδημία του κορονοϊού και την απομόνωση των φωνών που καλλιεργούν φόβο και μίσος για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες αναδεικνύει ως ύψιστη προτεραιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού στις 21 Μαρτίου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση να πάρει όλα τα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών στους καταυλισμούς των προσφύγων και να προχωρήσει στην άμεση αποσυμφόρηση των νησιών.

Σημειώνει επίσης ότι η σημερινή ημέρα φέρνει στη μνήμη τα θύματα της Χρυσής Αυγής και καλεί επίσης σε εγρήγορση των δημοκρατικών δυνάμεων, καθώς η δίκη βρίσκεται στην τελική ευθεία προκειμένου να τιμωρηθούν οι ένοχοι για τα εγκλήματά τους.

Η πλήρης ανακοίνωση

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού βρίσκει την ανθρωπότητα μέσα σε συνθήκες κρίσης λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού. Μια κρίση που χτυπά αδιακρίτως όλες τις χώρες και όλες τις εθνικότητες, ανεξαρτήτως χρώματος και φυλής. Οι έκτακτες αυτές συνθήκες αναδεικνύουν τη σημασία της αλληλεγγύης. Στο πλαίσιο αυτό, η ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων που βρίσκονται, λόγω των συνθηκών εντός των οποίων διαβιούν, πολλαπλά εκτεθειμένοι στην πανδημία, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, λοιπόν, αποτελεί μια πρώτης τάξεως αφορμή για να δράσουμε προκειμένου να εξαλείψουμε τις διακρίσεις και τις ανισότητες. Και για να βάλουμε φραγμό στη ρητορική και τις πρακτικές που αντιμετωπίζουν ως «εχθρούς» ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τις πατρίδες τους λόγω της φρίκης του πολέμου. Είναι απαραίτητη η άμεση απομόνωση όλων εκείνων των φωνών που καλλιεργούν τον φόβο και το μίσος. Φωνές που, δυστυχώς, υπάρχουν και μέσα στην κυβέρνηση και το κόμμα του κ. Μητσοτάκη. Η ταύτιση των προσφύγων με τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς του Ερντογάν αποτελεί μέγιστο σφάλμα που όχι μόνο δεν επιλύει τα προβλήματα αλλά, αντίθετα, τα εντείνει.

Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς και να προχωρήσει στην άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Η 21η Μαρτίου, όμως, μας θυμίζει και τα θύματα της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Καθώς η δική της Χ.Α. βρίσκεται στην τελική της ευθεία, είναι απαραίτητη η εγρήγορση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων προκειμένου να τιμωρηθούν οι ένοχοι για τα εγκλήματά τους.

Ο αγώνας για την εξάλειψη του ρατσισμού είναι καθημερινός. Οφείλουμε, λοιπόν, να ενισχύσουμε τους κοινωνικούς αγώνες για την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας και της μισαλλοδοξίας. Οφείλουμε να σταθούμε αλληλέγγυοι σε όλους όσοι βιώνουν το ρατσισμό καθημερινά, να αγωνιστούμε για την ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών και για την καταπολέμηση όλων των στερεοτύπων και των διακρίσεων, σε μια κοινωνία πραγματικής ισότητας και ελευθερίας».

...