ΣΥΡΙΖΑ: Εμπαιγμός γιατρών και νοσηλευτών χωρίς προηγούμενο

Posted on 27 Απριλίου, 2020, 12:40 μμ
1 sec

Για «εμπαιγμό» γιατρών και νοσηλευτών «χωρίς προηγούμενο» από την κυβέρνηση, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή και αναφέρει «αναδεικνύει το μέγεθος της υποκρισίας της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη προς το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας».

Με αφορμή το πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών»* για τη μείωση στις αμοιβές των εφημεριών, με τίτλο «Τους χειροκροτούν αλλά τους αφήνουν απλήρωτους», ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «την ίδια ώρα που χειροκροτούν τους «ήρωες με τις λευκές μπλούζες», αρνούνται να πληρώσουν τις εξαντλητικές εφημερίες που έχουν κληθεί να κάνουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας εδώ κι έναν μήνα, επικαλούμενοι το πλαφόν που ισχύει για τις συνθήκες ομαλότητας».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εφημερίδας της Συντακτών οι τεράστιες ανάγκες του συστήματος υγείας αναγκάζουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς να πραγματοποιούν μεγάλο αριθμό εφημεριών. Η σχετική νομοθεσία ωστόσο (άρθρο 34, παράγραφος 6 του Νόμου 4351/2015) ορίζει πλαφόν στις πληρωμές των εφημεριών. Συγκεκριμένα ο νόμος έχει υπολογίσει έναν αριθμό εφημεριών για τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Οταν αυτός ξεπερνιέται, προβλέπει ότι θα τους πληρώνει μέχρι το 9% της υπέρβασης των εφημεριών που έχει υπολογίσει.

Ενδεικτικά, δεκαπέντε νοσοκομεία πρώτης γραμμής της Αττικής τον μήνα Δεκέμβριο -πολύ πριν από το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού στη χώρα μας στις 25 Φεβρουαρίου- υπερβαίνουν το πλαφόν των εφημεριών, ενώ με τον κορονοϊό ο αριθμός των εφημεριών διπλασιάζεται.

«Ο εμπαιγμός των γιατρών και των νοσηλευτών από την κυβέρνηση δεν έχει προηγούμενο», σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση και καλεί την κυβέρνηση να «σταματήσει επιτέλους τα ρουσφέτια μέσω ΠΝΠ» και να «ενισχύσει το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τέλος προσθέτει πως «ενώ εν μέσω πανδημίας ο κ. Μητσοτάκης σκορπά δεκάδες εκατ. ευρώ σε φίλους και ημέτερους, δεν δίνει δεκάρα για αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης».

...