ΣΥΡΙΖΑ: Άτολμη η κυβέρνηση, ανεπαρκή τα οικονομικά μέτρα

Posted on 18 Μαρτίου, 2020, 8:28 μμ
1 sec

Να συνεχίσει τις προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καλεί την κυβέρνηση ο Ευκλέιδης Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι οι μέχρι σήμερα επιλογές της οδήγησαν την οικονομία σε σημαντική επιβράδυνση, πριν εμφανιστεί η πανδημία.

«Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε άτολμη. Πως αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς την επιλογή της να δώσει ένα επίδομα ύψους 800 ευρώ για 1,5 μήνα στους εργαζομένους, αντί να καταβάλει το σύνολο του μισθού τους, να μην λάβει οριζόντια μέτρα για το σύνολο της οικονομίας, να μην δώσει έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα, να μην απαγορεύσει την δυσμενή μεταβολή συμβάσεων εργασίας», τονίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

«Οι επιλογές της το προηγούμενο διάστημα, οδήγησαν την οικονομία σε σημαντική επιβράδυνση, ήδη από το 4ο τρίμηνο του 2019. Οδήγησαν σε ένα ταμειακό αποτέλεσμα για τους πρώτους δυο μήνες του 2020, που υστερεί κατά δύο δισ., σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Και τα αποτελέσματα αυτά αφορούν περίοδο πριν τον ιό. Και αυτό συνέβη, γιατί η οικονομία δεν απογειώνεται, αλλά βουλιάζει, με φοροαπαλλαγές στους οικονομικά δυνατούς και κατάργηση των ενισχύσεων στους αδύναμους» και κάλεσε τον πρωθυπουργό «σε μια συνολικότερη αναθεώρηση της αναποτελεσματικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εισήγαγε. Με πρώτα βήματα την συνέχιση των προσλήψεων του μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε και ο κ. Μητσοτάκης κατήργησε και τα πιο γενναία μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Το κοινωνικό κράτος δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι μια έκτακτη και πρόσκαιρη στροφή.

Αλ. Χαρίτσης: Αμφίβολης αποτελεσματικότητας τα μέτρα

«Ανεπαρκή και αμφίβολης αποτελεσματικότητας» χαρακτηρίζει τη σημερινή ανακοίνωση των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση δυστυχώς δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ύφεσης στην οποία βυθίζεται η οικονομία, την επερχόμενη έκρηξη της ανεργίας και τις κοινωνικές διαστάσεις μίας νέας κρίσης που έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της», επισημαίνει ο Αλέξης Χαρίτσης και διερωτάται: «Αν δεν είναι αυτή η δύσκολη στιγμή, άραγε ποια είναι…».

Ο βουλευτής Μεσσηνίας καταθέτει με on camera δήλωσή του «τις απολύτως αναγκαίες παρεμβάσεις για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών», στις οποίες πρέπει να προβεί άμεσα η κυβέρνηση, «χωρίς να σκέφτεται το δημοσιονομικό κόστος» και επισημαίνει: «Άλλωστε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει φροντίσει για αυτό, δημιουργώντας το μαξιλάρι ασφαλείας, ώστε τώρα να μπορούμε να δαπανήσουμε ό,τι χρειαστεί πριν να είναι αργά για την οικονομία, αλλά και συνολικά για την ελληνική κοινωνία».

...