Στη δίνη του κορονοϊού οι ΗΠΑ – Ερωτηματικό τα πραγματικά κρούσματα

Posted on 18 Απριλίου, 2020, 3:08 μμ
4 secs

Τραγική παραμένει η κατάσταση στις ΗΠΑ λόγω της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστήμιου Τζον Χόπκινς, την Μεγάλη Παρασκευή, ξεπεράστηκε το όριο των 700.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης ενώ η χώρα θρηνεί τα περισσότερα θύματα της πανδημίας παγκοσμίως, καταγράφοντας 36.773 θανάτους επί συνόλου 700.282 κρουσμάτων μόλυνσης.

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 3.856 νέοι θάνατοι σε ένα 24ωρο. Όμως μάλλον ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει περιπτώσεις θανάτων που «πιθανόν συνδέονται» με την ασθένεια COVID-19, αλλά δεν εντάσσονταν στον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας μέχρι τώρα.

Αυτή την εβδομάδα, οι αρχές στην πόλη της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν ότι πρόσθεσαν 3.778 θανάτους που «πιθανόν» οφείλονταν στον κορονοϊό στον επίσημο απολογισμό.

Συγκριτικά τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), έκαναν λόγο για 33.049 θανάτους, συμπεριλαμβανομένων 4.226 που δεν έχει επιβεβαιωθεί πως οφείλονταν στην COVID-19. Πρόκειται για αριθμό ελαφρά χαμηλότερο από αυτόν που δίνει το Τζονς Χόκπκινς.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα του κόσμου όπου καταγράφεται ο βαρύτερος απολογισμός στον πλανήτη. Ακολουθούν η Ιταλία (22.745 νεκροί), η Ισπανία (19.478) και η Γαλλία (18.681).

Ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή δεν έκρυψε την ανυπομονησία του να ξαναρχίσει το ταχύτερο την προεκλογική του εκστρατεία, ενώ την Πέμπτη τάχθηκε υπέρ της επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς θεωρεί πως η χώρα του έχει πλέον περάσει την κορυφή της καμπύλης της εξάπλωσης του SARS-CoV-2 και τα νέα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πιθανόν οδεύουν προς συνολικό απολογισμό που κυμαίνεται από 60.000 ως 65.000 θύματα.

Παρότι ο ρυθμός της εξάπλωσης επιταχύνθηκε ξανά – ο ένοικος του Λευκού Οίκου επέκρινε τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από μέρους ορισμένων κυβερνητών πολιτειών για την ανάσχεση της διασποράς του ιού, λέγοντας πως βρίσκει ότι οι εντολές τους προς τους πολίτες τους να μείνουν σπίτι είναι «υπερβολικά αυστηρές».

Ερωτηθείς εάν ζητεί κάποιες από τις αμερικανικές πολιτείες, όπως το Μίσιγκαν, η Μινεσότα και η Βιρτζίνια, να άρουν τους περιορισμούς που επέβαλαν, ο Τραμπ απάντησε «όχι, αλλά νομίζω ότι ορισμένα στοιχεία» των μέτρων που έλαβαν «είναι υπερβολικά».

Μία από τις πρώτες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για την παρουσία αντισωμάτων στον νέο κορονοϊό εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων στη Σίλικον Βάλεϊ στην Καλιφόρνια είναι τουλάχιστον 50πλάσιος σε σχέση με τον αριθμό των επίσημα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Ερευνητές του Στάνφορντ εξέτασαν το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου 3.330 εθελοντές από την κομητεία Σάντα Κλάρα, που δήλωσαν τη συμμετοχή τους μέσω του Facebook, και εκτιμούν ότι μεταξύ 2,5% και 4,1% του τοπικού πληθυσμού έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό, δηλαδή αριθμός υψηλότερος από 50 έως 85 φορές σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν τότε σε αυτήν την περιοχή.

Στη μελέτη τους, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο την Παρασκευή και η οποία δεν έχει ακόμη υποβληθεί σε peer review, οι συντάκτες της μελέτης υπολογίζουν στη συνέχεια ότι το πραγματικό ποσοστό θνητότητας από τον κορονοϊό είναι μικρότερο από 0,2%.

Τα αντισώματα είναι η απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος στις λοιμώξεις. Μπορούν να παρέχουν ανοσία για ορισμένους ιούς ισοβίως, όμως για άλλους για μικρότερο χρονικό διάστημα, ακόμη και λιγότερο από ένα χρόνο.

Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε σε αυτήν τη μελέτη έχει περιορισμούς. Υπερβολικά πολλές λευκές γυναίκες δήλωσαν συμμετοχή σε μια περιοχή όπου το ισπανόφωνο στοιχείο είναι πολύ έντονο. Συνεπώς η ομάδα χρειάστηκε να προσαρμόσει τα ανεπεξέργαστα δεδομένα έτσι ώστε το δείγμα να είναι αντιπροσωπευτικό του τοπικού πληθυσμού.

Όμως οι συντάκτες, ανάμεσά τους ο Ιράν Μπέντεϊβιντ και ο Τζέι Μπατασαρίγια του Στάνφορντ, πιστεύουν ότι η μελέτη τους που διενεργήθηκε σε ένα Σαββατοκύριακο “αποδεικνύει τη σκοπιμότητα των ερευνών οροεπιπολασμού σε δείγματα του πληθυσμού σήμερα και στο μέλλον”.

Αυτός ο τύπος αιματολογικών εξετάσεων, που ονομάζονται ορολογικά τεστ, είναι πράγματι απλούστερος από τα διαγνωστικά τεστ, που απαιτούν μοριακή ανάλυση από δείγμα που λαμβάνεται βαθιά από τη μύτη. Κατά την μελέτη αυτή ελήφθη μια σταγόνα αίματος από τους εθελοντές ενώ βρίσκονταν στα αυτοκίνητά τους. Υπάρχουν αρκετά τέτοια τεστ, λίγο πολύ ακριβή, με το ποσοστό των “ψευδώς αρνητικών” πιθανόν να είναι σχετικά υψηλό, ανάλογα με τους κατασκευαστές.

Άλλες μεγαλύτερες μελέτες εκπονούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού σε μεγαλύτερη κλίμακα, με σκοπό να εξακριβωθεί πόσοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί και πόσοι παραμένουν ευάλωτοι. Τα αποτελέσματα αναμένεται να συνδράμουν στη λήψη των αποφάσεων των δημοσίων αρχών καθώς προετοιμάζονται για τη χαλάρωση ή την άρση των μέτρων, ειδικότερα στις ΗΠΑ.

...