Σταθερή μείωση των κρουσμάτων του κορονοϊού – Σταθερή και η θνησιμότητα

Posted on 16 Απριλίου, 2020, 8:45 μμ
1 sec

Σταθερή μείωση εμφανίζουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊου στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα.

Σήμερα ανακοινώθηκαν 15 νέα κρούσματα. Μία εβδομάδα πριν, την περασμένη Παρασκευή είχαν ανακοινωθεί 56 κρούσματα.Τα 72 που είχαν ανακοινωθεί το Σάββατο του Λαζάρου ήταν τα περισσότερα της τελευταίας εβδομάδας: 33 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν την Κυριακή των Βαϊων, 31 τη Μ. Δευτέρα, 25 τη Μ. Τρίτη και 22 τη Μ. Τετάρτη.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων να φτάνει πλέον τα 105. Δασωληνωμένοι νοσηλεύονται 69 ασθενείς, με μέση ηλικία τα 68 έτη. Εξιτήριο από τις ΜΕΘ πήραν 33 ασθενείς. Η μέση ηλικία των ανθρώπων που κατέληξαν είναι τα 73 έτη, ενώ σχεδόν οι 9 στους 10 είτε είχαν υποκείμενα νοσήματα, είτε ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών.

Με την παραδοχή ότι η θνησιμότητα παραμένει σταθερή στη χώρα μας και αυτό είναι αποτέλεσμα του ότι «όλοι έχουμε αντέξει και θα πρέπει να συνεχίσουμε να αντέχουμε», ξεκίνησε την καθιερωμένη ενημέρωση του προς τους ιατρικούς συντάκτες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Αφού ευχαρίστησε την Εκκλησία και τους πιστούς που συμβάλλουν, όπως είπε, στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για να προστατευτούν κυρίως ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες επισήμανε πως «όλη αυτή η προσπάθεια μας, άξιζε τον κόπο».

Όμως επισήμανε ότι δεν είμαστε ακόμα στο τέλος αυτής της προσπάθειας. «Κάποιοι λένε ότι ηλικιωμένοι θα μπορούν να κυκλοφορήσουν στο τέλος του χρόνου, θα δούμε, δεν είμαστε προφήτες, παρακολουθούμε τα δεδομένα και αναλόγως πράττουμε» εξήγησε ο κύριος Τσιόδρας.

Περισσότερο απ’όλους κινδυνεύουν οι ηλικιωμένοι, επανέλαβε και αναφέρθηκε σε ένα μήνυμα που έλαβε από έναν από αυτούς που του έλεγε ότι πρέπει κάποια στιγμή να πάμε κι εμείς μια βόλτα στην εξοχή.

Ο Σ.Τσιόδρας εξήγησε ότι «θα γίνει κι αυτό αλλά δεν είμαστε ακόμα σε αυτήν τη φάση», αλλά πρόσθεσε ότι «σύντομα θα έρθει η ώρα που θα αγκαλιάσουν τα εγγόνια τους αλλά όχι πολύ σύντομα».

Αυτό, όπως είπε, δεν θα γίνει προτού έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, χαμηλή κυκλοφορία του ιού και σχεδόν καθόλου εισαγόμενα κρούσματα του ιού στη χώρα μας.

Όσον αφορά τα σχολεία, ο ίδιος είπε ότι δεν γνωρίζει πληροφορίες για το πότε θα ανοίξουν, αλλά συμπλήρωσε ότι όταν συμβεί, θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των μαθητών αλλά και όλα τα γνωστά μέτρα υγιεινής.

«Σίγουρα τα μικρά παιδιά δεν είναι στις ευπαθείς ομάδες γι’ αυτό και όλοι οι σχεδιασμοί» όπως είπε είναι να ανοίξουν πρώτα οι πόρτες «για αυτά και στους γονείς τους, που είναι νέοι άνθρωποι».

...