Το δέκατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, επικεφαλής της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες.

Πρόκειται για την σύζυγο του ένατου επιβεβαιωμένου κρούσματος και μέλος της ταξιδιωτικής ομάδας που επέστρεψε στα τέλη Φεβρουαρίου από το Όρος Σινά.

Η ασθενής είναι σε πολύ καλή κατάσταση και νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο.

Ο 66χρονος σύζηγός της νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση με οξεία πνευμονία σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο του Ρίου υπό στενή παρακολούθηση. Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς του η κατάσταση της υγείας του είναι μεν σοβαρή αλλά ελεγχόμενη.

Δεκαπέντε εργαζόμενοι του νοσοκομείου – γιατροί και νοσηλευτές – βρίσκονται από την Τετάρτη σε κατ’οίκον περιορισμό. Κι αυτό γιατί ο 66χρονος μέχρι να εκδοθούν τα εργαστηριακά αποτελέσματα που έδειξαν ότι είναι θετικός στον Covid-19 λόγω του ταξιδιωτικού του ιστορικού σε χώρες με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και περιορισμένη κυκλοφορία της νόσου (Ισραήλ και Αίγυπτος) νοσηλευόταν ως ύποπτο περιστατικό σε μονόκλινο θάλαμο στην Παθολογική κλινική του νοσοκομείου.

Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει και η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών του 66χρονου με πρώτους τους συνταξιδιώτες του στο όρος Σινά, άτομα από τους νομούς Ηλείας, Πατρών και Ζακύνθου, οι οποίοι κλήθηκαν να σπεύσουν να εξεταστούν. Η κόρη του ζευγαριού που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Πατρών βρέθηκε αρνητική στον νέο κορονοϊό.

Η προέλευση (Ηλεία, Πάτρα, Ζάκυνθος) των 54 ταξιδιωτών που συμμετείχαν στην εκδρομή στο Ορος Σινά το διάστημα 19-27 Φεβρουαρίου ήταν η αφορμή για να αποφασίσει η κυβέρνηση αργά χθες το βράδυ τη λήψη έκτακτων προληπτικών μέτρων για τη συγκράτηση της τοπικής μετάδοσης του νέου κορονοϊού στις παραπάνω περιοχές.

Τα μέτρα αυτά αφορούν την 48ωρη (5 και 6 Μαρτίου) αναστολή της λειτουργίας όλων των δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων καθώς και την αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων, θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στους 3 νομούς, όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Τα μέτρα, πρόσθεσε, θα επανεξεταστούν σε δυο ημέρες.