Κλείνει η πόρτα εισόδου της Βρετανίας για όσους θέλουν να μεταναστεύσουν και είναι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι ή δεν μιλούν αγγλικά.

Είναι δύο από τα πρώτα μέτρα που σχεδιάζει να πάρει η βρετανική κυβέρνηση μετά την επισημοποίηση του Brexti και μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας να πάρει τον «πλήρη έλεγχο» των συνόρων.
Η Ντάουνινγκ Στριτ αναμένεται υποστηρίξει για να στηρίξει την λήψη των μέτρων, ότι με αυτόν τον τρόπο εκμεταλλεύεται μια μοναδική ευκαιρία να «ασκήσει τον έλεγχο» των βρετανικών συνόρων «για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες» και να εξαλείψει την «παραμόρφωση» που προκαλείται από την ελευθερία κινήσεων της Ε.Ε.

Αρνητικοί στο μέτρο οι ηγέτες της βρετανικής βιομηχανίας κατηγορούν την κυβέρνηση για επίθεση στην οικονομία προειδοποιώντας για καταστροφικές συνέπειες με απώλειες θέσεων εργασίας και λουκέτα στα εργοστάσια.

Οι Εργατικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες καταδικάζουν επίσης τα σχέδια, ενώ η Unison που εκπροσωπεί τους υγειονομικούς μίλησε για «απόλυτη καταστροφή στον τομέα της περίθαλψης».
Ωστόσο, οι αρμόδιοι υπουργοί υποστηρίζουν ότι εκπληρώνουν το Brexit που θέλει το εκλογικό σώμα και ότι είναι καιρός οι επιχειρήσεις να τελειώνουν με τη φθηνή μεταναστευτική εργασία.

Σύμφωνα με το δεκασέλιδο έγγραφο για τη νέα μεταναστευτική πολιτική:

  • Τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι κλειστά για τους ανειδίκευτους εργαζόμενους και όλοι οι μετανάστες θα πρέπει να μιλούν αγγλικά.
    Όποιος θέλει να πάει στη χώρα για να εργαστεί πρέπει να έχει κατώτατο όριο μισθού 25.600 λίρες- αν σε ειδικές περιπτώσεις όπου μπορεί να υπάρχουν έλλειψης δεξιοτήτων αποδεκτό «ταβάνι» αποτελούν και οι 20.480 λίρες.
  • Δεν προβλέπεται χώρος για τους αυτοαπασχολούμενους που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αποτέλεσμα να εμποδίζονται για παράδειγμα οι Πολωνοί υδραυλικοί ή οι Ρουμάνοι κατασκευαστές που φτάνουν στη χώρα χωρίς δουλειά.
  • Στον συνοριακό έλεγχο δεν θα γίνονται δεκτές ταυτότητες από χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, προκειμένου να περιοριστούν οι εργαζόμενοι εκτός Ε.Ε. που χρησιμοποιούν πλαστές ή κλεμμένες ταυτότητες.
  • Μειώνεται το κατώτατο όριο δεξιοτήτων για αλλοδαπούς που επιθυμούν να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ καταργείται και το ανώτατο όριο για τον αριθμό των ειδικευμένων εργαζομένων.
  • Διατηρείται το δικαίωμα καλλιτεχνών, μουσικών, διασκεδαστών και αθλητών να συμμετέχουν σε παραστάσεις, διαγωνισμούς και ακροάσεις.

Όπως σημειώνει ο Guardian, το Λονδίνο σκοπεύει να ξεκινήσει μια «ολοκληρωμένη» εκστρατεία, ώστε να προετοιμάσει τους εργοδότες για το μετασχηματισμό από τον Ιανουάριο του 2021, όταν οι πολίτες της Ε.Ε. θα αντιμετωπίζονται όπως και υπήκοοι των υπόλοιπων εθνικοτήτων.

Όμως, τη νέα αυτή πολιτική επέκριναν εργοδότες, κυρίως όσον αφορά θέσεις σερβιτόρων, αγροτών, ψαράδων και εργαζομένων με χαμηλή ειδίκευση, προειδοποιώντας ότι αλλαγές θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο σε εργοστάσια επεξεργασίας τροφίμων, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους εργαζόμενους της Ε.Ε. για να διατηρήσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ γεμάτα με κρέατα. κοτόπουλου, βοείου κρέατος και χοιρινού κρέατος.