Διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα του άμεσου ανοίγματος των σχολείων παρουσιάζουν ο ΣΥΡΙΖΑ με την Κυβέρνηση.

Όπως όλα δείχνουν οι τελικές αποφάσεις για το τι θα γίνει τελικά με τα σχολεία δεν θα παρουσιαστούν σήμερα στην ενημέρωση – διάγγελμα του Πρωθυπουργού στις 18:00, αλλά κατά την αυριανή συνέντευξη Τύπου με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτκής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά,στην οποία θα συμμετάσχει η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Όπως ανακοινώθηκε άτυπα από το υπουργείο, την Τετάρτη 29 Απριλίου, στις 18:00, η κ. Κεραμέως θα ανακοινώσει τα εξειδικευμένα μέτρα που αφορούν στη σταδιακή επαναλειτουργία δομών του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης και ο εκπρόσωπος Τύπου, Αλέξης Χαρίτσης, εξέφρασαν αμφιβολίες, για το αν είναι σωστό να ανοίξουν αυτή την στιγμή τα δημοτικά και τα γυμνάσια για λίγες μόνο εβδομάδες λειτουργίας, και έθεσαν ως προτεραιότητα την προφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων ο κ. Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ είπε όσοι επικαλούνται την άποψη ότι θα πρέπει να ανοίξουν μία και καλή τα σχολεία τον Σεπτέμβριο θεωρώ ότι τότε «θα έχουν την ίδια φοβία που έχουν και σήμερα. Αυτό που έχει σημασία είναι να πάμε σταδιακά ώστε να ελέγχουμε ότι κάθε βαθμίδα ανοίγει με ασφάλεια» πρόσθεσε.

Την Δευτέρα πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετέφεραν την ανησυχία και τις επιφυλάξεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για το άνοιγμα Γυμνασίων και Δημοτικών.

Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε γύρο τηλεφωνημάτων με καθηγητές και επιδημιολόγους για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Όπως αναφέρουν, “ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία και τις έντονες επιφυλάξεις του, που διατυπώνονται τόσο από τους γονείς όσο και από πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας δημοσίως, για την κυβερνητική απόφαση να ανοίξουν εν μέσω πανδημίας – για μόλις είκοσι μέρες – όλα τα σχολεία και δη τα δημοτικά και τα γυμνάσια”.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι “τα σχολεία δεν μπορούν και δεν πρέπει να συγχέονται με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ πρόσθεσε πως οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, χώρες οι οποίες μάλιστα κάνουν μαζικά διαγνωστικά τεστ για τον ιό και έχουν καλύτερη εικόνα της διασποράς του στην κοινότητα, δεν προχωρούν στο άνοιγμα των σχολείων”.

Τέλος, τόνισε ωστόσο ότι “η περίπτωση της τρίτης Λυκείου και των τελειόφοιτων φοιτητών είναι διαφορετική, ώστε να μπορούν να δώσουν πανελλαδικές ή να πάρουν το πτυχίο τους και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή 10 της ΕΡΤ το βράδυ της Δευτέρας, αναρωτήθηκε αν μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία και υπό ποιες προϋποθέσεις.

«Στηρίξαμε την πρόταση της επιστημονικής κοινότητας, τα μέτρα περιορισμού. Ευτυχώς που έγινε κάτι τέτοιο, ως χώρα δεν είχαμε τα κρούσματα -παρουσιάζετε καθημερινά- που είχαν άλλες γειτονικές μας χώρες. Είχαμε ευτυχώς αυτή την προειδοποίηση. Το σύστημα υγείας μας δεν δοκιμάστηκε, κερδίσαμε χρόνο και το ερώτημα, τώρα που βγαίνουμε, είναι με ποιους όρους και ποιες προϋποθέσεις. […] Πήγε καλά ο ελληνικός λαός, ο οποίος αυτοπειθάρχησε και η κυβέρνηση, που απεδέχθη τις εισηγήσεις των ειδικών. […] Αλλά, μπορούμε να ανοίξουμε τα σχολεία και με ποιες προϋποθέσεις; Υπάρχει τόσο μεγάλη εκπαιδευτική ανάγκη; Θεωρείται ότι τα παιδιά των μικρών τάξεων του δημοτικού μπορούν να πειθαρχήσουν στα απαιτούμενα μέτρα; Εγώ δεν το έχω δει πουθενά. Μήνα Μάιο στην Ελλάδα θυμάμαι μόνο μπουγελώματα να κάνουν οι μαθητές, δεν έκαναν κάτι άλλο. […] Όταν έχουμε κερδίσει ένα «στοίχημα» και χρόνο, δεν το ρισκάρουμε. […] Εικάζω ότι πάει να παρουσιαστεί μια επίπλαστη εικόνα επιστροφής στην κανονικότητα. Και το καταλαβαίνω το ρίσκο όταν μιλάμε για τις επιχειρήσεις. Ο κόσμος θέλει να κάνει μεροκάματα, οι επιχειρήσεις, όσες μπορέσουν, θέλουν να κάνουν εισπράξεις. Εκεί να το δούμε υπό όρους και προϋποθέσεις. Δεν καταλαβαίνω, όμως, γιατί θα πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή των εκπαιδευτικών μας, οι οποίοι έχουν και ένα μεγάλο μέσο όρο ηλικίας -από 55 έως 60 είναι οι περισσότεροι- και τις οικογένειες των παιδιών. Για ποιο λόγο»;» σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, από την πλευρά του μιλώντας την Τρίτη στον ρ/σ Real FM 97,8. χαρακτήρισε «μη επιστημονικά τεκμηριωμένη,αλλά και εκπαιδευτικά παράλογη -μιας και βρισκόμαστε λίγο πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς- την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να λειτουργήσει κυρίως τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια χωρίς, μάλιστα, να υφίστανται πιεστικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις».

Τόνισε παράλληλα ότι η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει γιατί το κάνει «αφού μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει επέκταση των κρουσμάτων», επισημαίνοντας ότι «σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες που αποφασίστηκε η επαναλειτουργία σχολείων, γίνονταν παράλληλα δεκάδες χιλιάδες τεστ ημερησίως». Ωστόσο, είπε, «είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη στα τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκων, αλλά ούτε και τα σχολικά μας κτίρια έχουν δυνατότητες για οργάνωση υγειονομικών μέτρων». «Το άνοιγμα των σχολείων είναι βεβιασμένο, αχρείαστο και επικίνδυνο», σημείωσε.

Έντονα αντιδρά και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) στην επαναλειτουργία του γυμνασίου και των δύο πρώτων τάξεων του λυκείου, θέτοντας εύλογα ερωτήματα, που άπτονται τόσο της ασφάλειας μαθητών και καθηγητών όσο και των διαδικασιών.

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Mag», ο Γενικός Γραμματέας της ΟΛΜΕ, Βαγγέλης Μπουντουλούλης, αναφέρθηκε στους προβληματισμούς που επικρατούν στην Ομοσπονδία, σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων.

«Υπάρχουν έντονοι προβληματισμοί. Δεν κατανοούμε εάν η απόφαση είναι πολιτική ή επιστημονική. Το άνοιγμα σχολείων σημαίνει λήψη μέτρων. Μέσα στους εκπαιδευτικούς, υπάρχουν μεγάλες ηλικιακές ομάδες, δηλαδή ευπαθείς ομάδες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, διερωτήθηκε για τι διδασκαλία, για το πως θα αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στο προαύλιο, για τις συνθήκες υγιεινής αλλά και τι μέλλει γενέσθαι με τα ειδικά σχολεία.

Ως εκ τούτου, η ΟΛΜΕ ζητά «να πάνε αργότερα οι ημερομηνίες επαναλειτουργίας. Ας μην ανοίξουν γυμνάσιο και λύκειο, να πάμε σε προαγωγικές εξετάσεις. Είναι κάτι που έχει ξανά γίνει».

Σχετικά με τις Πανελλήνιες, ο κ. Μπουντουλήλης, υποστήριξε ότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ διδακτέας ύλης και ύλης Πανελληνίων, καθώς «δεν διδάχθηκαν τα ίδια σε όλα τα σχολεία».

Ακόμα, ως προς την Τρίτη λυκείου, υπογράμμισε ότι είναι εφικτό το σενάριο, να πηγαίνουν οι καθηγητές σε άδειες τάξεις, με τους μαθητές να κάνουν χρήση των απουσιών τους, παραμένοντας σπίτι τους ασφαλείς να διαβάζουν.

«Θέλουμε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να περιοριστεί ο κίνδυνος για μαθητές και καθηγητές» σημείωσε.