Στην δίνη της εξάπλωσης του κορονοϊού , συνεχίζει να στροβιλίζεται η παγκόσμια οικονομία με τις διεθνείς χρηματαγορές να καταποντίζονται για ακόμα μία ημέρα και τις τιμές του αργού να καταγράφουν βουτιά έως 33% αφού η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε πόλεμο τιμών με τη Ρωσία, οδηγώντας τους επενδυτές στην ασφάλεια των ομολόγων και του γεν.

Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές υπέστησαν βαριές απώλειες με το Λονδίνο, τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι να κατρακυλούν κατά 6-7%. Ο βασικός ιταλικός δείκτης κατακρημνίστηκε με πτώση 10% αφού η κυβέρνηση έθεσε σε καραντίνα μεγάλα τμήματα του ιταλικού Βορρά, μεταξύ των οποίων και της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας, του Μιλάνου.

Οι βαριές απώλειες αναμένεται να συνεχιστούν και στη Wall Street, η οποία αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση όταν ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε βουτιά 7%, ακολουθώντας τον πανικό που επικρατεί στις αγορές.

Την ώρα που έγινε η διακοπή των συναλλαγών, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average είχε ήδη σημειώσει πτώση 7,29% και ο Nasdaq είχε καταγράψει απώλειες 6,86%.
Η βουτιά κατά 7% του S&P 500 προκάλεσε αυτόματη διακοπή των συναλλαγών για 15 λεπτά.

Με την επανέναρξη των συναλλαγών, στις 15:49 ώρα Ελλάδας, ο Dow Jones σημείωσε πτώση 7,29% στις 23.979,79 μονάδες, ο Nasdaq κατέγραψε βουτιά 7,10% στις 7.966,94 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 5,55% στις 2.807,43 μονάδες.

Οι απώλειες στην Ευρώπη ακολούθησαν τη μεγάλη πτώση στην Ασία. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε 4,4% στη χειρότερη ημέρα του από τον Αύγουστο του 2015 ενώ ο ιαπωνικός Nikkei κατέγραψε βουτιά 5,1%. Η χρηματιστηριακή αγορά της Αυστραλίας έκλεισε με βαριές απώλειες 7,3%, που είναι η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Ελεύθερη πτώση κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών και στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά με τον γενικό δείκτη τιμών να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 600 μονάδων και να κλείνει στις 593,07 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 13,39%.

Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 20ης Νοεμβρίου 2018 (593,05 μονάδες), ενώ από τις αρχές του έτους, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 35,30%.

Στην αγορά πετρελαίου η Σαουδική Αραβία αιφνιδίασε τις αγορές με τα σχέδιά της να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή ύστερα από την κατάρρευση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ με τη Ρωσία για μείωση της παραγωγής.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το μπρεντ και το αμερικανικό αργό μειώθηκαν έως και 14 δολάρια στα 31,02 δολάρια και τα 27,34 δολάρια το βαρέλι, σε μια χαώδη διαπραγμάτευση πριν ανακτήσουν μέρος των απωλειών τους.

Η μετοχή της Saudi Aramco σημείωσε πτώση 10% για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση τον Δεκέμβριο όταν η εισαγωγή της εταιρίας στο χρηματιστήριο θεωρήθηκε το επιστέγασμα πολυετών προσπαθειών από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για να διαφοροποιηθεί η οικονομία της χώρας του από την παραγωγή πετρελαίου.

Το χρηματιστήριο στο Ριάντ, το σημαντικότερο στην περιοχή του Κόλπου, υποχώρησε κατά 7,9%.

Ο βασικός δείκτης στο χρηματιστήριο του Κουβέιτ, ο Premier Index, υποχώρησε κατά 10,3% και οι συναλλαγές εκεί ανεστάλησαν για δεύτερη συνεχή ημέρα, ενώ ο δείκτης All-Shares σημείωσε απώλειες 8,9%.

Το χρηματιστήριο του Ντουμπάι υποχώρησε κατά 8,4%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, αλλά οι αρχές ανέστειλαν τη διαπραγμάτευση των περισσότερων τίτλων καθώς σημείωσαν πτώση 10%. Το χρηματιστήριο του Αμπού Ντάμπι υποχώρησε κατά 8,6%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, ενώ το χρηματιστήριο του Κατάρ σημείωσε βουτιά 9,4%.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας οι επενδυτές στράφηκαν στα ομόλογα που αποτελούν ‘ασφαλή καταφύγια’ οδηγώντας τις αποδόσεις των 30ετών αμερικανικών ομολόγων κάτω από το 1%, καθώς στοιχηματίζουν ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) θα αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 18ης Μαρτίου, ύστερα από την απρόσμενη χαλάρωση στην οποία προχώρησε την περασμένη εβδομάδα. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε νωρίτερα έως το 0,318% στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από το 2011.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου –του κορυφαίου ασφαλούς περιουσιακού στοιχείου της ευρωζώνης– υποχώρησε στο νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του -0,863%.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων εκτινάχθηκαν μετά την απαγόρευση εσόδου και εξόδου σε μεγάλο μέρος του πλούσιου ιταλικού Βορρά. Οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα, με την απόδοση του διετούς ομολόγου να εκτινάσσεται 56 μονάδες βάσης (0,56 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 0,646%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2019.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου σημείωνε άνοδο 18 μονάδων βάσης στο 1,25%, αυξάνοντας το spread (τη διαφορά με την απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου) πάνω από τις 200 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου μειώθηκε στο νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του – 0,863%, ενώ στη συνέχεια διαμορφωνόταν στο -0,83%. Σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ υποχώρησε και η απόδοση του 30ετούς γερμανικού τίτλου (στο -0,60%), ενώ στη συνέχεια διαμορφωνόταν στο -0,46%.