Την κατάργηση 35.000 θέσεων εργασίας την επόμενη τριετία σχεδιάζει η HSBC, λόγω «βουτιάς» στα κέρδη του 2019 κατά 33%.

Ο προσωρινός διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Νοέλ Κουίν, επιβεβαίωσε ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε περικοπές στο πλαίσιο ριζικής αναδιάρθρωσής της. «Ο αριθμός των υπαλλήλων μας είναι πιθανό να πάει από 235.000 σε 200.000 μέσα στα επόμενα τρία χρόνια», δήλωσε στο Reuters.

Πρόκειται για το 15% του εργατικού δυναμικού του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού παγκοσμίως που βρίσκεται σε περισσότερες από 50 χώρες, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, και απασχολεί πάνω από 40.000 ανθρώπους. Είναι η τρίτη φορά που η HSBC προσπαθεί να κάνει «οικονομία» μέσω απολύσεων, που έρχονται να προστεθούν σε χιλιάδες άλλες τα τελευταία δύο έτη.

Στην ανακοίνωσή της η τράπεζα αναφέρει ότι μετά τις απώλειες των κερδών της προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των τραπεζικών επιτοκίων, της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στις μεγάλες αγορές της, της απόσυρσης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 4,3% σε σχέση με το 2018 και διαμορφώθηκαν στα 56,1 δισ. δολάρια, ενώ άνοδο 22,2% σημείωσαν και τα λειτουργικά κέρδη, φτάνοντας στα 42,35 δισ. δολάρια.

Η HSBC υποστήριξε ότι στο πλαίσιο των μέτρων θα μειώσει επίσης τα assets κατά 100 δισ. όπως και το μέγεθος της επενδυτικής τράπεζας της, ενώ θα αναμορφώσει τις δραστηριότητές της σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Η τράπεζα θα συρρικνώσει την έρευνα πωλήσεων, εμπορικών συναλλαγών στην Ευρώπη και θα μεταφέρει πόρους στις ασιατικές αγορές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ των εσόδων της HSBC και το 90% των κερδών.

Τέλος, η HSBC αναφέρεται στο ξέσπασμα του κορονοϊού στην Ασία λέγοντας ότι θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στις επιδόσεις της το 2020.