Σαράντα οκτώ νέα κρούσματα, 743 τα συνολικά, 20 νεκροί

Posted on 24 Μαρτίου, 2020, 7:10 μμ
2 secs

Την εμφάνιση 48 νέων κρουσμάτων και την αύξηση των νεκρών από τον κορονοϊό στους 20  ε μέσο όρο τα 75 έτη, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Στο σύνολό τους τα κρούσματα έφτασαν τα 743 ,με 134 ασθενείς να νοσηλεύονται, εκ των οποίων 45 διασωληνωμένοι.Οι περισσότεροι είναι άνδρες, με μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη και σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Επίσης 32 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επισήμανε ότι σε κατάσταση αυτοπεριορισμού βρίσκεται το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού -1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

«Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για τις ελαφριές περιπτώσεις του ιού», είπε ο καθηγητής, ενώ ανέφερε ότι συμπτώματα του νέου κορονοϊού μπορεί να είναι και η διάρροια καθώς και η διαταραχή της λειτουργίας της όσφρησης ή ταυτόχρονα και της γεύσης. «Οσο περισσότερο μελετούμε τον ιό, τόσο καλύτερα θα τον καταλαβαίνουμε», είπε.

Ο Σ. Τσιόδρας κατέδειξε ακόμα ότι αυτή η εβδομάδα είναι από τις πιο κρίσιμες και ότι δεν πρέπει να κάτσουμε σαν αβοήθητοι παρατηρητές σε αυτή την κατάσταση.

Αναφέρθηκε σε καμπάνια του ΠΟΥ με σύνθημα «Να είσαι έτοιμος να παλέψεις τον ιό» για την προστασία από τον ιό με γνωστούς ποδοσφαιριστές που ανακεφαλαιώνει τα βασικά μέτρα προστασίας:

  1. Συχνό πλύσιμο χεριών.
  2. Κάλυψη βήχα και φταρνίσματος με χαρτομάντηλο ή τον αγκώνα του χεριού μας.
  3. Δεν αγγίζουμε μάτια, μύτη, στόμα
  4. Κρατάμε ένα μέτρο απόσταση τουλάχιστον από τον συνάνθρωπο μας ακόμα και μέσα στο σπίτι.
  5. Μένουμε σπίτι με πολύ ελαφριά συμπτώματα.

Απευθυνόμενος στους ανθρώπους που μένουν σπίτι και εμφανίζουν συμπτώματα ζήτησε να ανατρέξουν στις οδηγίες του ΕΟΔΥ που αφορούν την παρακολούθηση της πορείας της υγείας τους καθώς και την καθημερινή επικοινωνία με τον θεράποντα γιατρό. Οπως είπε ο Σ. Τσιόδρας «δεν αλλάζει το μήνυμα «Μένω Σπίτ黬, αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση από όλους και ειδικότερα από τους ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο – ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες -, καθώς και από όσους είναι υγιείς αλλά εμφανίζουν επιδείνωση. Ο θεράπων γιατρός όπως είπε είναι εκείνος που θα καθορίσει την εξέλιξη της νόσου και για το λόγο αυτό η επικοινωνία πρέπει να είναι καθημερινή.

Οπως εξήγησε ο καθηγητής αφορμή για την παραπάνω αναφορά είναι ο θάνατος «νεαρής συμπολίτισσάς μας που έμενε σπίτι και πέθανε σπίτι και διεγνώσθη μετά θάνατο με τον ιό» για τον οποίο ενημερώθηκε πριν μπει στην αίθουσα για την ενημέρωση. Η νεαρή γυναίκα είπε είχε υποκείμενο νόσημα και συνέστησε την προσοχή σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Κάνοντας μία σύγκριση με το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες και στη χώρα μας είπε ότι δεν διαφέρουμε από τα διεθνή ποσοστά, όσον ελαφρά και βαριά νόσηση αλλά και στους θανάτους.

Όπως τόνισε 15 % και στη χώρα μας νοσούν από μέτρια έως πιο σοβαρά, 5% νοσούν πιο σοβαρά και χρειάζεται να νοσηλευθούν ή και να διασωληνωθούν. Επίσης ο αριθμός των θανάτων δεν διαφέρει αναλογικά από ότι στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Αναφερόμενος στους υγειονομικούς που νοσούν εξήγησε ότι προς το παρόν αυτό δεν έχει δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία των μονάδων υγείας καθώς υπάρχει επάρκεια προσωπικού.

Στο σημείο αυτό το λόγο πήρε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και εξήγησε ότι στο σχεδιασμό του υπουργείου υπάρχει μέριμνα για να αντιμετωπιστεί μια πιθανή αύξηση των μολύνσεων σε υγειονομικούς που θα πρέπει να τεθούν προσωρινά εκτός συστήματος.

Ν. Χαρδαλιάς: Η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί

Η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δείχνει να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί και να ακολουθεί τις οδηγίες που έχουν δοθεί πιστά, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατά το πρώτο 24ωρο εφαρμογής του μέτρου 1,3 εκατ. sms διεκπεραιώθηκαν, ενώ ένα υψηλό ποσοστό δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Διαμήνυσε ότι όσο πιο αυστηρά εφαρμόσουμε τα μέτρα τόσο πιο γρήγορα θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας.

...