7.8 C
Athens
Σάββατο, 29 Ιανουαρίου, 2022

S.O.S Γειροκομεία: Aπο την Ισπανία και τη Γαλλία ως την Ιταλία

ΔΙΕΘΝΗS.O.S Γειροκομεία: Aπο την Ισπανία και τη Γαλλία ως την Ιταλία

Μακάβρια ήταν τα ευρήματα ανδρών των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων που πήγαν να κάνουν απολύμανση σε γηροκομεία που έπρεπε να έχουν εκκενωθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού εχθές


Εντοπίστηκαν πτώματα ηλικιωμένων που τους είχαν εγκαταλείψει αβοήθητους να πεθάνουν. Σε κάποιες περιπτώσεις βρήκαν και κάποιους σε πολύ άσχημη κατάσταση, ετοιμοθάνατους.

Το τραγικό αυτό συμβάν δημοσιοποίησε η υπουργός Άμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, μέσω της τηλεόρασης.

Οι άνδρες των Δυνάμεων Εκτάκτου Ανάγκης του Στρατού, δήλωσε, «εντόπισαν ηλικιωμένους εγκαταλειμμένους και σε πολλές περιπτώσεις νεκρούς. Είναι αδιανόητο και απολύτως ασυγχώρητο αυτό που συνέβη». Και τόνισε ότι οι υπεύθυνοι αυτών των κέντρων θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον νόμο για παράβαση καθήκοντος και άλλα αδικήματα.

Όπως εξήγησε το υπουργείο Άμυνας, πτώματα εντοπίστηκαν σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων όπου το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων απομακρύνθηκε από τις εργασίες του όταν διαγνώστηκε με κορονοϊό. Το γεγονός αποκαλύφθηκε εν μέσω της εκστρατείας των ενόπλων δυνάμεων να απολυμάνουν τα γηροκομεία στη χώρα, καθώς εκεί εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα της ασθένειας.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, οι νεκροί θα μεταφερθούν σε ειδικά ψυχώμενο χώρο έως ότου γίνουν οι κηδείες τους.

Μετά την καταγγελία, το Ινστιτούτο Ηλικιωμένων και Κοινωνικών Υπηρεσιών δήλωσε ότι μπορεί να υπήρξαν «κάποια μεμονωμένα περιστατικά», αλλά στην πλειονότητά τους τα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων λειτουργούν σωστά, παρά τις ελλείψεις σε προστατευτικό υλικό και σε προσωπικό, λόγω της επιδημίας.

Απο την Ισπανία ως τη Γαλλία και την Ιταλία

Από την Ισπανία ως την Ιταλία και τη Γαλλία, οι οίκοι ευγηρίας που πλήττονται από τον νέο κορονοϊό πολλαπλασιάζονται σε μια Ευρώπη με γηράσκοντα πληθυσμό που αποτελεί πλέον το κέντρο της πανδημίας Covid-19.
“Όταν ο ιός μπει σε αυτά τα μέρη, γίνεται αναπόφευκτα σφαγή, όπως αυτό ήδη συμβαίνει δυστυχώς σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας”, προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο το Spi-CGIL, η πτέρυγα συνταξιούχων του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου.

Δεκαπέντε θάνατοι έχουν ως εκ τούτου καταγραφεί σε έναν οίκο ευγηρίας του Γκαντίνο, κοντά στο Μπέργκαμο, μια από τις περισσότερο πληγείσες ζώνες της Ιταλίας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο ιατρικός διευθυντής του, o Φούλβιο Μενγκίνι.
“Οι οίκοι ευγηρίας είναι πραγματικά ωρολογιακές βόμβες, με 500.000 πολύ ευαίσθητους ηλικιωμένους ανθρώπους που κινδυνεύουν να προσβληθούν” από τον ιό στη χώρα, η οποία έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό ηλικιωμένων στον κόσμο μετά την Ιαπωνία, προσθέτει το Spi-CGIL.

Αυτό εξηγεί κυρίως το μακάβριο παγκόσμιο ρεκόρ της σε θανάτους από την Covid-19, οι οποίοι ξεπερνούν τους 6.000, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δόθηκε χθες, Δευτέρα, στη δημοσιότητα.
Το ίδιο σενάριο υπήρξε και στην Ισπανία, τη δεύτερη περισσότερο πληγείσα χώρα στην Ευρώπη, όπου “ο στρατός, κατά τη διάρκεια ορισμένων επισκέψεων (σε οίκους ευγηρίας), είδε ηλικιωμένους τελείως εγκαταλελειμμένους, ακόμη και πεθαμένους πάνω στα κρεβάτια τους”, δήλωσε χθες η υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες.

Η ισπανική εισαγγελία ξεκίνησε αμέσως έρευνα, όπως είχε κάνει και την περασμένη εβδομάδα όταν βρέθηκαν τουλάχιστον 19 πτώματα σε ένα γηροκομείο στη Μαδρίτη. Συνολικά δεκάδες θάνατοι έχουν καταγραφεί σε οίκους ευγηρίας στην Ισπανία.

Στη Γαλλία, η πανδημία “θα μπορούσε να συνεπάγεται περισσότερους από 100.000 θανάτους στο ενδεχόμενο μιας γενίκευσης που δεν τολμάμε καν να φανταστούμε”, προειδοποιούσαν την Παρασκευή οι κύριες ομοσπονδίες του τομέα οίκων ευγηρίας σε επιστολή τους προς το υπουργείο Υγείας.

Τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και εκεί. Στη Βοζ, στη βορειοανατολική Γαλλία, ανακοινώθηκε χθες, Δευτέρα, από τις αρχές ο θάνατος 20 ανθρώπων που διέμεναν σε οίκο ευγηρίας, ο οποίος “ενδεχομένως συνδέεται με την Covid-19”.

Το επισκεπτήριο απαγορεύεται
Με στόχο να απαγορευτεί μια εκατόμβη, η ισπανική κυβέρνηση απέστειλε τον στρατό να απολυμάνει τα κτίρια για ηλικιωμένους ανθρώπους και έθεσε τους ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας υπό την εποπτεία των περιφερειών.

Πολλές χώρες έχουν επίσης απαγορεύσει ή περιορίσει σημαντικά τα επισκεπτήρια, μεταξύ αυτών η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, αλλά και η πλειονότητα των χωρών της κεντρικής Ευρώπης, όπως και οι χώρες της Βαλτικής.
“Είναι πολύ σκληρό για τις οικογένειες να μην ξέρουν τι συμβαίνει εκεί μέσα”, δήλωσε η Πολίν, μια Γαλλίδα εκπαιδευτικός, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η μητέρα της, η οποία δεν είναι σε θέση λόγω της κατάστασής της να μιλήσει στο τηλέφωνο, νοσηλεύεται σε μονάδα φροντίδας στο Παρίσι, στην οποία εντοπίστηκε κορονοϊός.

Περισσότερο αγχωτική είναι η έλλειψη προστατευτικού υλικού σε αυτά τα μέρη υψηλού κινδύνου, κάτι που καταγγέλλεται στις περισσότερες χώρες και “αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης”, επισήμανε το Spi-CGIL.

Η πραγματική κατάσταση στις δομές αυτές εξακολουθεί να είναι δύσκολο να αποτιμηθεί καθώς εκεί υπάρχει και έλλειψη τεστ. Στη Γαλλία τα τεστ περιορίζονται κυρίως στους “τρεις πρώτους ασθενείς σε συλλογικές δομές ευάλωτων ανθρώπων”, γνωστοποίησε στο AFP το υπουργείο Υγείας.

H Ισπανία, η οποία μόλις εξασφάλισε εκατοντάδες χιλιάδες τέτοια τεστ, γνωστοποίησε χθες ότι οι οίκοι ευγηρίας θα έχουν προτεραιότητα.

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Αρέσει σε %d bloggers: