Σ. Φάμελλος: Το περιβαλλοντικό έγκλημα έχει υπογραφή Μητσοτάκη

Posted on 05 Μαΐου, 2020, 5:03 μμ
5 secs

Ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμη η σημερινή παρουσία του Πρωθυπουργού και ταυτόχρονα ιδιαιτέρως αποκαλυπτική. Μας είπε ότι η Ελλάδα πάσχει από υπερρύθμιση στο περιβάλλον και συνεπώς, για να το αντιμετωπίσει αυτό, πρέπει να προχωρήσει σε απορρύθμιση. Μας είπε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από ανάπτυξη και για αυτό η κυβέρνηση δεν μπορούσε να περιμένει για την ψήφιση του νομοσχεδίου. Συμπεραίνουμε ότι το μοντέλο ανάπτυξης της ΝΔ, που δεν μπορεί να περιμένει και έχει ως αντίπαλο την υπερρύθμιση, μάλλον είναι το περιβαλλοντικό έγκλημα, όπως το καλούν Greenpeace και WWF, που προωθούν με την ψήφιση του σημερινού νομοσχεδίου.

Ήταν επίσης σημαντική η παρουσία του κυρίου Μητσοτάκη σήμερα στη Βουλή, καθώς ο Πρωθυπουργός βάζει ξεκάθαρα τη σφραγίδα του σε αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα, δεν υποτιμώ ότι «βάζει πλάτη» στον αρμόδιο Υπουργό, κύριο Χατζηδάκη, και αναλαμβάνει το βάρος χαρακτηρισμού του ως ενός Πρωθυπουργού που στηρίζει μία μαύρη και παλιά πολιτική, αντί για μία καινούργια πράσινη πολιτική. Τι θέλει λοιπόν η Νέα Δημοκρατία; Δε θέλει να έχουμε Υπηρεσίες ελέγχου, γνωμοδότησης, να μην προστατεύουμε τη βιοποικιλότητα και να μη στηρίζουμε τις δημόσιες υποδομές και τα δημόσια αγαθά.

Μας έκανε ακόμη εντύπωση ότι ο κύριος Μητσοτάκης δεν βρήκε ούτε μία λέξη για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, το ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων που δημιουργεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), δύο εταιρείες μεγάλου εθνικού συμφέροντος. Αναρωτιόμαστε αν δεν τον είχατε ενημερώσει ή αν θέλετε να αποσιωπήσετε το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας σε συνθήκες πανδημίας.

Υπήρχαν ακόμη μεγάλες αντιφάσεις στην ομιλία του κυρίου Μητσοτάκη. Μας είπε ότι επικρατούσε χάος, ένα μπάχαλο επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά, την ίδια στιγμή, υπερηφανεύτηκε ότι η Ελλάδα πιάνει τους στόχους μείωσης εκπομπών του θερμοκηπίου και διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για το 2020. Είναι δυνατόν οι στόχοι αυτοί να  επετεύχθησαν τους τελευταίους δέκα μήνες ή μήπως είναι αποτέλεσμα της δουλειάς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που προώθησε επενδύσεις σε ΑΠΕ, θέσπισε τις ανταγωνιστικές διαδικασίες για τις ΑΠΕ, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι τιμές και να καταφέρει οι Ελλάδα να πιάσει τους στόχους; Στο ότι πρέπει να διπλασιαστεί το ποσοστό των ΑΠΕ συμφωνούμε. Δεν μπορεί όμως να ισχύει ότι επικρατούσε ένα μπάχαλο αφού η χώρα μας κατάφερε να πιάσει τους στόχους και μάλιστα σε συνθήκες Μνημονίου.

 

Προφανώς δεν ακούσαμε τίποτε από τα παραπάνω αλλά ακούσαμε ότι φταίνε οι πολίτες που κινητοποιήθηκαν ενάντια του νομοσχεδίου. Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι πρέπει να τηρούνται στο μέγιστο οι κανόνες υγειονομικής προστασίας, πρέπει όμως να ισχύει το ίδιο και για τα πανηγυράκια  που στήνονται έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως ακούμε επίσης τους επιστήμονες για την υγειονομική κρίση, με την ίδια προσοχή πρέπει να ακούμε τι μας λένε για το περιβάλλον. Δε δεχόμαστε αναφορές σε ψευδή στοιχεία, ακόμη και δια στόματος του Πρωθυπουργού, όταν έχουμε καταθέσει τα συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με το τι ισχύει για την περιβαλλοντική αδειοδότηση στην Ευρώπη, όταν ο Συνήγορος του Πολίτη και το Τεχνικό Επιμελητήριο διαψεύδουν όσα είπε ο κύριος Μητσοτάκης περί αδειοδότησης και περί δασικών χαρτών, αλλά και ως προς τη γενικότερη προσπάθειά σας να αποδομήσετε το κράτος δικαίου.

Αν έχετε στο μυαλό σας ότι η επόμενη μέρα δε θα συνδέεται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, με την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και τη διατήρηση του δημόσιου ελέγχου σε εθνικής σημασίας υποδομές, τότε, είναι κρίμα για την Ελλάδα ο Πρωθυπουργός να κάνει μία αντι-οικολογική επιλογή που είναι επιπρόσθετα άδικη και για την κοινωνία. Ένα Black Old Deal αντί για ένα Green New Deal.

Αναφερθήκατε ακόμη στην απόφαση κατεδάφισης ορόφων του ξενοδοχείου στην Ακρόπολη ως ένα δικό σας έργο και πρωτοβουλία ενώ, φυσικά, αποκρύψατε ότι η αναστολή αδειών έγινε με Υπουργική Απόφαση του τέως Υπουργού ΠΕΝ, Γιώργου Σταθάκη, και συγκροτήθηκε ακόμη ομάδα εργασίας μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού ​και το Δήμο Αθηναίων για την επανεξέταση των όρων δόμησης της περιοχής. Η κατεδάφιση είναι επιπλέον ένα αποτέλεσμα Απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) τις αποφάσεις του οποίου μνημονεύετε κατά βούληση, καθώς σήμερα δεν είπατε κουβέντα για το γεγονός ότι το δικό σας νομοσχέδιο παραβιάζει πλείστες Αποφάσεις του ΣτΕ.

Ας μιλήσουμε τώρα για τις κατεδαφίσεις που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε το πολιτικό κόστος και τις αντιδράσεις για τις ταβέρνες στον Σχοινιά, που εκκρεμούσαν δεκαετίες, ενώ εσείς χρειαστήκατε δέκα μήνες για να επαναπροκηρύξετε το διαγωνισμό για την κατεδάφιση αυθαιρέτων που ήταν έτοιμος, με υπογραφή Γιώργου Σταθάκη. Επιτέλους, καλά κάνετε και συνεχίζετε το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά, μην υπερηφανεύεστε για αυτό. Σε κάποια θέματα βέβαια σύρεστε, κύριε Χατζηδάκη, γιατί εκδώσατε Δελτίο Τύπου για την αποστολή ελεγκτών και επιθεωρητών του ΥΠΕΝ στον Κυπαρισσιακό ενώ, την ίδια στιγμή, δικά σας στελέχη αμφισβητούν το καθεστώς προστασίας του και μετά από πολλαπλές ερωτήσεις μας στη Βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θυμήθηκε σήμερα το περιβάλλον, θέσπισε τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) με νόμο ο οποίος εκπονήθηκε με τη συμμετοχή των ίδιων των Φορέων, των εργαζόμενων σε αυτούς και την Επιτροπή Φύση 2000, ενώ εσείς τους καταργείτε, δεν έχετε δεχθεί να συναντηθείτε μαζί τους και τους αποκλείσατε από τη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Αυτή είναι και η βασική μας διαφορά. Σας ενοχλεί η συμμετοχή στις αποφάσεις και επιχειρείτε ένα οικολογικό πραξικόπημα με σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη που φέρνει μάλιστα, από την πίσω πόρτα, Μνημονιακές απαιτήσεις. Το μοντέλο ανάπτυξης που οραματίζεστε εσείς είναι καθυστερημένο ως προς τις ευρωπαϊκές πολιτικές, δεν είναι φιλόδοξο,  είναι καταστροφικό για το ελληνικό περιβάλλον και για αυτό, εμείς, όπως και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητάμε να το αποσύρετε.

 

05/05/2020

...