Στην πρώτη θητεία του ο Ρόναλντ Ρέιγκαν, παρά τις συντριπτικές αποδείξεις ότι το AIDS ήταν κρίση δημόσιας υγείας, “έσβησε” τη σοβαρότητα της ασθένειας, λέγοντας απλά ότι «θα περάσει». Μέχρι το 1987, τα AIDS είχαν σκοτώσει περισσότερους από 29.000 Αμερικανούς.

Την ίδια χρονιά, ο Don Francis, ένας υπάλληλος στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου ότι η διοίκηση του Reagan προκάλεσε “ανείπωτη ταλαιπωρία, δυστυχία και δαπάνη στο αμερικανικό λαό”, παρεμβαίνοντας και εμποδίζοντας πολιτικές και προγράμματα για να αποτραπεί η επιδημία AIDS στις ΗΠΑ.

Ορισμένοι παράγοντες που επηρέασαν την επιδημία AIDS δεν παίζουν ρόλο στην τρέχουσα πανδημία: προφανώς, το Covid-19 δεν συνδέεται με την ομοφυλοφιλική κοινότητα.

Παρ ‘όλα αυτά, υπάρχουν στοιχεία της αντίδρασης του Reagan στην επιδημία AIDS. Τον περασμένο μήνα, μέρες που η Καλιφόρνια είχε δηλώσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι σχολές του Σιάτλ άρχισαν να κλείνουν, ο Donald Trump ισχυρίστηκε ότι το Covid-19 απλώς «θα περάσει». Λίγο πριν από αυτό, είπε ότι θα “εξαφανιστεί σαν θαύμα”.

Ο Τράμπ είχε υποστηρικτές στην άρνηση του και από άλλους ακροδεξιούς λαϊκιστές ηγέτες, ειδικά τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Τζέιρ Μπολσονάρο. Τον Μάρτιο, περιέγραψε το Covid-19 ως «μικρή γρίπη» που δεν δικαιολογεί «υστερία» και ισχυρίστηκε ότι η Βραζιλία θα προστατευθεί από τον ιό λόγω κλίματος και νεανικού πληθυσμού.

Τι είναι όμως αυτό που παρακινεί ηγέτες όπως οTrump και ο Bolsonaro να αρνούνται, παραποιούν και να απορρίπτουν στοιχεία σχετικά με κρίσεις δημόσιας υγείας;

Ένα εμφανές χαρακτηριστικό συνηθισμένο μεταξύ αυτών των ανδρών είναι η τοξική αρρενωπότητα. Ο όρος έγινε δημοφιλής, με τις αναζητήσεις της Google να εκρήγνυται τον Ιανουάριο του 2019, όταν η εταιρεία ξυρίσματος Gillette κυκλοφόρησε μια σειρά διαφημίσεων που αμφισβήτησαν τις παραδοσιακές εκφράσεις της αρρενωπότητας, όπως ο εκφοβισμός, η καταστολή των συναισθημάτων και η σεξουαλική παρενόχληση.

Αυτές οι διαφημίσεις ξεκίνησαν μια δημόσια συζήτηση σχετικά με το αν η τοξική αρρενωπότητα είναι μια χρήσιμη ιδέα. Κάποιοι στο Twitter και σε άλλα μέσα ενημέρωσης διαμαρτυρήθηκαν ότι «η αρρενωπότητα δεν είναι ασθένεια», ενώ άλλοι, όπως η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, υποστήριξαν ότι αυτές οι παραδοσιακές μορφές αρρενωπότητας βλάπτουν όχι μόνο τους άνδρες αλλά και τους γύρω τους.

Η σημερινή πανδημία δείχνει πόσο χρήσιμη είναι η έννοια της τοξικής αρρενωπότητας. Ο Dr. Roger Kirby, ειδικός στον τομέα της υγείας των ανδρών, παρατηρεί ότι οι τοξικές μορφές της αρρενωπότητας, που οδηγούν σε «κυρίαρχη, επιθετική και ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, αναγκάζουν τους άνδρες να βλέπουν ασθένειες ή άλλα προβλήματα υγείας ως θηλυκά και αδύναμα, οδηγώντας τους να επιλέγουν τον κίνδυνο από την αναζήτηση ιατρικής περίθαλψης.

Ως αποτέλεσμα, οι άνδρες που επιδιώκουν αυτές τις μορφές αρρενωπότητας είναι να εμφανίζουν “τους ισχυρότερους παράγοντες πρόβλεψης της συμπεριφοράς των ατόμων κατά τη διάρκεια της πορείας ζωής”.

Ο Trump και oο Bolsonaro είναι σαφή παραδείγματα αντρών που προσκολλώνται σε τοξικές μορφές αρρενωπότητας. Κακολογούν οτιδήποτε απειλεί την κυριαρχία τους, και βασίζονται στον μισογυνισμό και την βία για να ενισχύσουν το εγώ τους. Υπονομεύουν τις γυναίκες και τη θηλυκότητά τους για να ενισχύσουν την εύθραυστη αίσθηση της ανδρικής τους ηλικίας, αναφέροντας τις γυναίκες ως “τσούλες”, “σκύλες” και “κομμάτι του κώλου”.

Ο Trump έχει καυχηθεί για το μέγεθος του πέους του και τα επίπεδα τεστοστερόνης, και ο Bolsonaro είπε ότι θα προτιμούσε να έχει έναν νεκρό γιο από ένα ομοφυλόφιλο. Και οι δύο συχνά ενθαρρύνουν ή δικαιολογούν τη βία, και θυμώνουν με όσους διαφωνούν ή θεωρούν ότι κάνουν λάθος.

Και στην παρούσα κρίση, η τοξικότητά τους είναι θανάσιμη απειλή. Παίζει με την πιο κυριολεκτική έννοια: διακινδυνεύει σωματική βλάβη στους άλλους και στον εαυτό τους.

Βγάζοντας αληθινή αυτή την πρόβλεψη, ο Trump έκανε πρόσφατα τίτλους την άρνησή του αρχικά να κάνει τεστ για το Covid-19, να υπακούσει σε οδηγίες κοινωνικής αποστασιοποίησης ή να φορέσει μάσκα προσώπου, υπονομεύοντας τις συστάσεις των ίδιων των εμπειρογνώμονών του.

Ο Bolsonaro, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, δήλωσε ότι η ανδρική του ιστορία «ως αθλητής» θα τον προστατεύσει από τον ιό.

Και ενώ είναι δελεαστικό να γελάσει κάποιος με τον παραλογισμό του ισχυρισμού του Bolsonaro, η απόλυτη πραγματικότητα είναι ότι η συμπεριφορά του Trump και του Bolsonaro έχει έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό πτωμάτων.

Τώρα που αυτό το ψέμα δεν είναι πλέον βιώσιμο, ο Trump και ο Bolsonaro κάνουν στροφή 180 μοιρών. Και οι δύο προσπαθούν επί του παρόντος να αυτοαποκαλούνται ως ήρωες υπερ-αρσενικού «πολέμου», δεσμευμένοι να προστατεύσουν τις χώρες τους από έναν «κρυφό εχθρό». Μια μορφή μυϊκού εγωισμού αντικαθιστά μια άλλη. Αυτά τα στρατιωτικά αυτοπροσωπογραφία καθιστούν σαφές ότι ο Trump και ο Bolsonaro επικεντρώνονται στο να προκαλέσουν για να κερδίσουν την επανεκλογή και όχι στο να κάνουν ό, τι χρειάζεται για να σώσουν ζωές.

Δεν χρειαζόμαστε πατριωτισμό και όπλα. χρειαζόμαστε παγκοσμίως συνδεδεμένη ιατρική έρευνα, δίκτυα κοινωνικής ασφάλισης και υγειονομική περίθαλψη. Χρειαζόμαστε ηγέτες που επιτρέπουν στους εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας, και όχι στο πολιτικό τους συμφέρον, να καθοδηγούν την πολιτική.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή που απαιτεί παραδοσιακά «θηλυκά» χαρακτηριστικά, όπως η ενσυναίσθηση, η αλληλεγγύη και η συμπόνια. Οι υπεύθυνοι άντρες έχουν επιλέξει να δώσουν προτεραιότητα στην επισφαλής αίσθηση της ανδρικής τους αντοχής, απορρίπτοντας επιστημονικά στοιχεία, αναπτύσσοντας ρητορική βίας, πόλεμο και διαίρεση και τοποθετώντας όλους μας σε κατάσταση βλάβης.

* Ο Robin Dembroff είναι επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Yale

ΠΗΓΗ: The Guardian