Στη δημιουργία του Παρατηρητηρίου Repression Watch, προχώρησαν δεκάδες πολίτες σε μια προσπάθεια καταγραφής και έρευνας περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας, να δημοσιοποιούν καταγγελίες, βίντεο και φωτογραφίες και να ενημερώνονται για την ποινική νομοθεσία.

Σύμφωνα με το σημείωμα γνωριμίας στον ιστότοπο που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό “το Repression Watch είναι μια νέα πλατφόρμα, όπου με αφορμή την επιδρομή στην Κυψέλη, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα τρόπο και ένα χώρο όπου θα συγκεντρώνεται υλικό (μαρτυρίες, φωτογραφίες και βίντεο). Σε αυτό το εγχείρημα συμμετέχει η ομάδα Νομικής Βοήθειας, με την τεχνική βοήθεια του menoumemazi.org, συλλογικότητες και κάτοικοι της περιοχής.

Πέρα από μία πλατφόρμα, με την βοήθεια και την εμπλοκή όλων μας, μπορεί να γίνει μια ασπίδα υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας.”

Οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα, που είναι δεκάδες: νομικοί, κοινωνιολόγοι, αρχιτέκτονες, πολιτικοί επιστήμονες, προγραμματιστές κ.ά. Ουσιαστικά οι πολίτες αναλαμβάνουν δράση απέναντι στην ομάδα της αστυνομίας «Δράση» (που αντικατέστησε την ομάδα ΔΕΛΤΑ τον Νοέμβριο του 2019) και αντιστρέφουν τους ρόλους. «Δράσαν στο σκοτάδι. Ας τα φέρουμε όλα στο φως», υποστηρίζουν και είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν με κάθε τρόπο απέναντι στο δόγμα «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης.

Όπως τονίζουν: “το τελευταίο διάστημα νέα και έντονα περιστατικά κρατικής καταστολής λαμβάνουν χώρα. Η καταστολή διαφαίνεται, τόσο στο επίπεδο της ποινικής νομοθεσίας με τον νέο ποινικό κώδικα, όσο και σε επίπεδο καθημερινότητας, σε κυρίαρχη άσκηση πολιτικής. Κρούσματα αστυνομικής και κρατικής βίας αναδεικνύονται μέσω των κοινωνικών δικτύων, των τυπικών και των άτυπων δικτύων ενημέρωσης.

Το δόγμα αυτό προσδοκά να νομιμοποιήσει ιδεολογικά, την επιθετική πολιτική ενάντια στους “από κάτω”. Ταυτόχρονα, το δόγμα αυτό εξαπλώνεται κοινωνικά μέσω του συνδυασμού θέσπισης νομικών κανόνων και αστυνομικής καταστολής: η κατάργηση του ασύλου συναντά τις εκκενώσεις των καταλήψεων κάτω από το πέπλο της εγκληματικότητας, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι σε ανοιχτούς-δημόσιους χώρους, ποινικοποιείται. Οι επιθέσεις εναντίον συλλογικοτήτων ή μεμονωμένων ατόμων, εγγράφονται ιδεολογικά σε έναν αγώνα όπου “το κράτος κυνηγάει την σκιά της πολιτικής του”.

Σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι η συλλογή, επεξεργασία και δημοσιοποίηση περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας, η ενημέρωση για τις αλλαγές στην ποινική νομοθεσία και η υπεράσπιση κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων που πλήττονται από την καταστολή.