Σε κόκκινο συναγερμό οι υγειονομικές αρχές της Μεγάλης Βρετανίας. Το τοξικό σοκ, τα συμπτώματα και οι δηλώσεις Τσιόδρα


Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα και τα 12 παιδιά υπέστησαν τοξικό σοκ λόγω λοίμωξης από τον κορονοϊό και η εισαγωγή τους στην εντατική ήταν μονόδρομος.

Για το θέμα έχει αναφερθεί τις προηγούμενες μέρες και ο Σωτήρης Τσιόδρας σημειώνοντας ότι πρόκειται για ειδικές κατηγορίες παιδιών που τα επηρεάζουν συγκεκριμένοι ιοί: : «Όταν έχει μεγάλη κυκλοφορία ο ιός φυσικά και μπορεί να νοσήσουν παιδιά. Η νόσος στην οποία αναφέρονται και η οποία μοιάζει με την νόσο από τον νέο κορονοϊό, μοιάζει με μια νόσο που λέγεται τοξικό σοκ, την οποία την κάνουν κάποια μικρόβια όπως ο στρεπτόκοκκος και ο σταφυλόκοκκος, ή μια νόσο που λέγεται Kawasaki, μια νόσος άγνωστης αιτιολογίας, σε παιδιά κάτω των 5 ετών που κάνουν πυρετό, λεμφαδενοπάθεια και λένε οι συνάδελφοι από το Ηνωμένο Βασίλειο ότι την βρίσκουν σε κάποια παιδιά και σε κάποια άλλα όχι.

, Red Alarm στη Βρετανία: Τοξικό σοκ λόγω κορωνοϊού οδήγησε 12 παιδιά στην εντατική!, INDEPENDENTNEWS

Αυτό πόρρω απέχει ότι τα παιδιά μας νοσούν σοβαρά και νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρεί η ιατρική κοινότητα. Όταν έχει μεγάλη κυκλοφορία ο ιός φυσικά και μπορεί να νοσήσουν παιδιά είτε από αυτό είτε από κάτι άλλο. Για αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου συνιστά μια επαγρύπνηση στους γιατρούς, να έχουν υπόψιν τους αυτό το σύνδρομο, το οποίο είναι πάρα πολύ σπάνιο και δεν αλλάζει την γενική εικόνα που έχουμε για τον κορονοϊό στα παιδιά».

Τι είναι το τοξικό σοκ

Το τοξικού σοκ είναι μια σπάνια και εξαιρετικά επικίνδυνη επιπλοκή που μπορεί να προκύψει έπειτα από βακτηριακή λοίμωξη. Συχνά είναι αποτέλεσμα της δράσης τοξινών που απελευθερώνει το βακτήριο Staphylococcus aureus (χρυσίζων σταφυλόκοκκος). Μπορεί επίσης να προκύψει από τοξίνες που παράγουν βακτήρια της ομάδας Α του στρεπτόκοκκου.

Τα βακτήρια αυτά ζουν φυσιολογικά στον οργανισμό αρκετών ανθρώπων (ποσοστό 30% του γενικού πληθυσμού περίπου), κυρίως στο δέρμα, τον κόλπο και τη βουβωνική χώρα και συνήθως δεν προκαλούν επιπλοκές.

Το σύνδρομο τοξικού σοκ έχει συνδεθεί παραδοσιακά κυρίως με τη χρήση υπεραπορροφητικών ταμπόν. Η διακοπή της κυκλοφορίας συγκεκριμένων τύπων ταμπόν οδήγησε σε σημαντική μείωση των περιστατικών τοξικού σοκ σε γυναίκες. Το τοξικό σύνδρομο δεν πλήττει αποκλειστικά νεαρές γυναίκες αλλά και άνδρες, παιδιά και γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Παράγοντες κινδύνου αποτελούν οι ανοιχτές πληγές στο δέρμα και η πρόσφατη χειρουργική επέμβαση. Εκτιμάται ότι περίπου τα μισά περιστατικά τοξικού σοκ συνδέονται με τη χρήση ταμπόν. Τα υπόλοιπα οφείλονται κυρίως σε τοπικές λοιμώξεις του δέρματος. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τα άτομα μικρότερης ηλικίας, καθώς οι μεγαλύτεροι άνθρωποι παρουσιάζουν ανοσία στις τοξίνες που παράγουν τα βακτήρια.

Ποια είναι τα συμπτώματα

– αιφνίδιος υψηλός πυρετός

– υπόταση (χαμηλή πίεση)

– τάση προς έμετο ή διάρροια

– εξάνθημα που θυμίζει ηλιακό έγκαυμα, κυρίως στις παλάμες και τα πέλματα

– πνευματική σύγχυση

– μυϊκοί πόνοι

– κοκκίνισμα στα μάτια, το στόμα και το λαιμό

– επιληπτική κρίση

– πονοκέφαλος