Την Πέμπτη, η Rashida Tlaib**, το μοναδικό μέλος Παλεστινιακής καταγωγής του Αμερικανικού Κογκρέσου, εξέδωσε μια εξαιρετικά προσωπική, ανατριχιαστική και ισχυρή ομιλία στοο Σώμα για την ανθρωπότητα των Παλαιστινίων και την επείγουσα ανάγκη άμεσης διάλυσης και παύσης του ισραηλινό απαρτχάιντ.

Eίναι τόσο προσωπικό για μένα. Υπενθυμίζω στους συναδέλφους ότι πράγματι υπάρχουν Παλαιστίνιοι. ότι είμαστε άνθρωποι? ότι μας επιτρέπεται να ονειρευόμαστε. Είμαστε μητέρες, κόρες, εγγονές. Είμαστε αναζητητές δικαιοσύνης και δεν ζητούμε συγγνώμη για την καταπολέμηση όλων των μορφών καταπίεσης.

Συνάδελφοι: Οι Παλαιστίνιοι δεν πηγαίνουν πουθενά, ανεξάρτητα από το πόσα χρήματα στέλνετε στην κυβέρνηση του απαρτχάιντ του Ισραήλ.

Εάν θέλουμε να ανταποκριθούμε στις υποσχέσεις μας για υποστήριξη ίσων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους, είναι καθήκον μας να τερματίσουμε το σύστημα του απαρτχάιντ που για δεκαετίες έχει υποβάλει τους Παλαιστινίους σε απάνθρωπη μεταχείριση και ρατσισμό. Μειώνοντας τους Παλαιστινίους για να ζήσουν με απόλυτο φόβο και τρόμο να χάσουν ένα παιδί, να κρατηθούν ή να σκοτωθούν επ ‘αόριστον εξαιτίας του ποιοι είναι και τα άνισα δικαιώματα και προστασία που έχουν σύμφωνα με το Ισραηλινό δίκαιο: πρέπει να σταματήσει.

Μία από τις σημαντικότερες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ισραήλ, η B’Tselem, έχει κηρύξει το Ισραήλ ένα κράτος απαρτχάιντ. Το Human Rights Watch το αναγνώρισε πρόσφατα. Αυτό μας λένε εδώ και δεκαετίες Παλαιστίνιοι που ζουν υπό την καταπίεση του Ισραήλ.

Μου είπαν ορισμένοι από τους συναδέλφους μου που αμφισβητούν την αλήθεια για τον διαχωρισμό, τον ρατσισμό και τη βία στο Ισραήλ προς τους Παλαιστινίους ότι πρέπει να γνωρίζω την ιστορία. Αυτό που εννοούν, ακούσια ή όχι, είναι ότι οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν το δικαίωμα να πουν την αλήθεια για το τι τους συνέβη κατά την ίδρυση του Ισραήλ. Στην ουσία, σβήνουν την αλήθεια σχετικά με την εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων στο Ισραήλ που ορισμένοι αναφέρονται ως nakba ή «καταστροφή».

Καθώς οι Παλαιστίνιοι μιλούν για την ιστορία μας, ξέρετε ότι πολλοί από τους μαύρους γείτονές μου και τις αυτόχθονες κοινότητες μπορεί να μην ξέρουν τι εννοούμε με το nakba. Καταλαβαίνουν όμως τι σημαίνει να σκοτώσεις, να αποβληθούν από το σπίτι και τη γη σου, να γίνουν άστεγοι και να αφαιρεθούν τα ανθρώπινα δικαιώματά σου.

Οι πρόγονοί μου και η υπάρχουσα οικογένεια στην Παλαιστίνη αξίζουν να ακουστεί η ιστορία τους στον κόσμο, χωρίς εμπόδια. Έχουν το δικαίωμα να μπορούν να εξηγήσουν στον κόσμο ότι εξακολουθούν να υποφέρουν, εξακολουθούν να στερούνται, ακόμα να σκοτώνονται καθώς ο κόσμος παρακολουθεί και δεν κάνει τίποτα.
Όπως γράφει ο Peter Beinart, ένας Αμερικανός εβραϊκής πίστης, «Όταν λέτε σε έναν λαό να ξεχάσει το παρελθόν του, δεν προτείνετε την ειρήνη. Προτείνετε την εξαφάνιση.»

Μπορούν οι συνάδελφοί μου να φανταστούν εάν ήταν ο τόπος λατρείας τους γεμάτος δακρυγόνα; Θα μπορούσατε να προσευχηθείτε καθώς οι χειροβομβίδες αναισθητοποιήθηκαν στο ιερότερο μέρος σας;

Πάνω απ ‘όλα, δεν υπήρξε απολύτως καμία αναγνώριση της παλαιστινιακής ανθρωπότητας. Εάν το Υπουργείο Εξωτερικών μας δεν μπορεί καν να αναγνωρίσει ότι η δολοφονία Παλαιστινίων παιδιών είναι λάθος, θα το πω για τα εκατομμύρια των Αμερικανών που βρίσκονται μαζί μου ενάντια στη δολοφονία αθώων παιδιών, ανεξάρτητα από την εθνικότητα ή την πίστη τους. Κλαίω για όλες τις ζωές που χάθηκαν κάτω από το αφόρητο status quo, κάθε μία, ανεξάρτητα από την πίστη τους, το ιστορικό τους.

Όλοι αξίζουμε την ελευθερία, την ελευθερία, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, και δεν πρέπει ποτέ να αρνηθούμε λόγω της πίστης ή της εθνοτικής μας καταγωγής. Κανένα παιδί, Παλαιστίνιος ή Ισραηλινός, όποιος κι αν είναι, δεν πρέπει ποτέ να ανησυχεί ότι θα πέσει θάνατος από τον ουρανό. Πόσοι από τους συναδέλφους μου είναι πρόθυμοι να πουν το ίδιο, για να υπερασπιστούν τα Παλαιστινιακά δικαιώματα όπως και για τους Ισραηλινούς;

Υπάρχει μια συντριπτική απάνθρωπη διαδικασία για το πώς μιλάμε για αυτήν την τρομερή βία. Η New York Post ανέφερε ότι ο Παλαιστίνιος αριθμός θανάτων ως ισραηλινά θύματα. Ο ABC λέει ότι οι Ισραηλινοί «σκοτώνονται», ενώ οι Παλαιστίνιοι απλώς «πεθαίνουν», λες και από μαγεία, σαν να μην ήταν ποτέ ανθρώπινοι.

Βοήθησέ με να καταλάβω τα μαθηματικά: πόσοι Παλαιστίνιοι πρέπει να πεθάνουν για να έχουν σημασία οι ζωές τους;

Μπορούν οι συνάδελφοί μου να φανταστούν αν ήταν ο τόπος λατρείας τους γεμάτος δάκρυα; Θα μπορούσατε να προσευχηθείτε καθώς οι χειροβομβίδες ανατίναξαν στο ιερό μέρος σας;

Πάνω απ ‘όλα, δεν υπήρξε απολύτως καμία αναγνώριση της Παλαιστίνης ανθρωπότητας. Εάν το δικό μας Υπουργείο Εξωτερικών δεν μπορεί καν να αναγνωρίσει ότι η δολοφονία Παλαιστινίων παιδιών είναι λάθος, θα το πω για τα εκατομμύρια των Αμερικανών που βρίσκονται μαζί μου ενάντια στη δολοφονία αθώων παιδιών, ανεξάρτητα από την εθνικότητα ή την πίστη τους. Κλαίω για όλες τις ζωές που χάθηκαν κάτω από το αφόρητο status quo, κάθε μία, ανεξάρτητα από την πίστη τους, το ιστορικό τους.

Όλοι αξίζουμε την ελευθερία, την ελευθερία, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, και δεν πρέπει ποτέ να αρνηθούμε λόγω της πίστης ή της εθνοτικής μας καταγωγής. Κανένα παιδί, Παλαιστίνιος ή Ισραηλινός, όποιος κι αν είναι, δεν πρέπει ποτέ να ανησυχεί ότι θα πέσει θάνατος από τον ουρανό. Πόσοι από τους συναδέλφους μου είναι πρόθυμοι να πουν το ίδιο, για να υπερασπιστούν τα Παλαιστινιακά δικαιώματα όπως και για τους Ισραηλινούς;

Υπάρχει μια συντριπτική απάνθρωπη διαδικασία για το πώς μιλάμε για αυτήν την τρομερή βία. Η New York Post ανέφερε ότι ο Παλαιστίνιος αριθμός θανάτων ως ισραηλινά θύματα. Ο ABC λέει ότι οι Ισραηλινοί «σκοτώνονται», ενώ οι Παλαιστίνιοι απλώς «πεθαίνουν», λες και από μαγεία, σαν να μην ήταν ποτέ ανθρώπινοι.

Βοήθησέ με να καταλάβω τα μαθηματικά: πόσοι Παλαιστίνιοι πρέπει να πεθάνουν για να έχουν σημασία οι ζωές τους;

Η ζωή κάτω από το απαρτχάιντ αφαιρεί τους Παλαιστίνιους από την ανθρώπινη αξιοπρέπεια τους. Πώς θα αισθανόσασταν αν έπρεπε να περάσετε από απάνθρωπα σημεία ελέγχου δύο τετράγωνα από το σπίτι σας για να πάτε στον γιατρό ή να ταξιδέψετε πέρα ​​από τη γη σας; Πώς θα αισθανόσασταν αν έπρεπε να το κάνετε ενώ ήταν έγκυος, στη ζέστη, καθώς στρατιώτες με όπλα ελέγχουν την ελευθερία σας; Πώς θα αισθανόσασταν αν ζούσατε στη Γάζα, όπου η δύναμη και το νερό σας μπορεί να βγαίνουν για μέρες ή εβδομάδες κάθε φορά, όπου αποκοπήσατε από τον έξω κόσμο από απάνθρωπους στρατιωτικούς αποκλεισμούς;

Εν τω μεταξύ, τα δικαιώματα των Παλαιστινίων στη μη βίαιη αντίσταση μειώθηκαν και ακόμη και ποινικοποιήθηκαν. Οι ηγέτες του κόμματός μας έχουν μιλήσει έντονα εναντίον του BDS, αποκαλώντας τους υποστηρικτές του αντισημιτικούς, παρά την ίδια τακτική που είναι κρίσιμη για τον τερματισμό του νοτιοαφρικανικού απαρτχάιντ πριν από δεκαετίες. Αυτό που λέμε στους Παλαιστινίους που πολεμούν το απαρτχάιντ είναι το ίδιο πράγμα που λέγεται στους μαύρους γείτονές μου και τους Αμερικανούς σε όλη την Αμερική που αντιμετωπίζουν την αστυνομική βαρβαρότητα εδώ: δεν υπάρχει καμία μορφή αποδεκτής αντίστασης στην κρατική βία.

Εφ ‘όσον το μήνυμα από την Ουάσινγκτον είναι ότι η στρατιωτική μας υποστήριξη προς το Ισραήλ είναι άνευ όρων, η εξτρεμιστική, δεξιά κυβέρνηση του Νετανιάχου θα συνεχίσει να επεκτείνει τους οικισμούς, να συνεχίσει να κατεδαφίζει σπίτια και να συνεχίζει να καθιστά αδύνατες τις προοπτικές για ειρήνη.

Κύριε Πρόεδρε, 330 από τους συναδέλφους μου, τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους – το 75 τοις εκατό του σώματος εδώ – υπέγραψαν μια επιστολή που δεσμεύθηκε ότι το Ισραήλ δεν θα υποχρεωθεί ποτέ να συμμορφωθεί με τους βασικούς νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα που πρέπει να τηρούν άλλες χώρες που λαμβάνουν τη στρατιωτική μας βοήθεια. Ξέρετε, όταν βλέπω τις εικόνες και τα βίντεο της καταστροφής και του θανάτου στην Παλαιστίνη, το μόνο που ακούω είναι τα παιδιά που φωνάζουν από καθαρό φόβο και τρόμο.

Θέλω να διαβάσω κάτι που έγραψε μια μητέρα που ονομάζεται Eman στη Γάζα πριν από δύο ημέρες. Είπε, «Απόψε, έβαλα τα παιδιά να κοιμούνται στην κρεβατοκάμαρά μας, έτσι ώστε όταν πεθάνουμε, πεθαίνουμε μαζί, και κανείς δεν θα ζήσει να θρηνήσει την απώλεια του άλλου». Η δήλωση με έσπασε λίγο περισσότερο επειδή οι πολιτικές και οι χρηματοδοτήσεις της χώρας μου θα στερήσουν το δικαίωμα αυτής της μητέρας να δει τα δικά της παιδιά να ζουν χωρίς φόβο και να γερνάει χωρίς οδυνηρά τραύματα και βία.

Πρέπει να εξαρτήσουμε τη βοήθεια προς το Ισραήλ σχετικά με τη συμμόρφωση με τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα και τον τερματισμό του απαρτχάιντ. Πρέπει, χωρίς δισταγμό, να απαιτήσουμε από τη χώρα μας να αναγνωρίσει ότι η άνευ όρων υποστήριξη του Ισραήλ επέτρεψε τη διαγραφή της παλαιστινιακής ζωής και την άρνηση των δικαιωμάτων εκατομμυρίων προσφύγων και ενισχύει τις πολιτικές του απαρτχάιντ που η Human Rights Watch έχει αναλύσει λεπτομερώς στις πρόσφατη έκθεση.

Στέκομαι μπροστά σας όχι μόνο ως μέλος του Κογκρέσου για την όμορφη 13η επαρχία, αλλά και ως υπερήφανη κόρη Παλαιστινίων μεταναστών, και εγγονή μιας στοργικής Παλαιστίνης γιαγιάς που ζει στην κατεχόμενη Παλαιστίνη. Το παίρνεις αυτό, και το συνδυάζεις με το γεγονός ότι μεγάλωσα σε μια από τις πιο όμορφες, πιο μαύρες πόλεις της Αμερικής, μια πόλη όπου γεννιούνται κινήματα για πολιτικά δικαιώματα και κοινωνική δικαιοσύνη: την πόλη του Ντιτρόιτ.

Έτσι δεν μπορώ να μείνω σιωπηλός όταν υπάρχει αδικία και όταν η αλήθεια είναι σκοτεινή. Αν υπάρχει ένα πράγμα που ενσταλάζει το Ντιτρόιτ σε αυτό το Παλαιστίνιο κορίτσι από τη Νοτιοδυτική, είναι ότι μιλάτε πάντα αλήθεια στην εξουσία, ακόμα κι αν η φωνή σας κλονίζεται. Η ελευθερία των Παλαιστινίων συνδέεται με την καταπολέμηση της καταπίεσης σε όλο τον κόσμο.

 

Τέλος, για τη λογική μου στην Παλαιστίνη, «aqaf huna bsbbik. Στέκομαι εδώ εξαιτίας σου. Σας ευχαριστώ.

 

 

 

 

jaconin