“Σκλαβοπάζαρο” από τον ΣΕΒ – Ρομπόλης: Προωθούν «μερική ανεργία»-ΓΣΒΕΕ: Προβλέψεις για 50.000 «λουκέτα»

Posted on 15 Απριλίου, 2020, 12:08 μμ
10 secs

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΒ οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, κλείνουν ή μειώνουν την παραγωγή τους περιλαμβάνουν ενδεικτικά αεροπορικές και επιβατικές μεταφορές, ξενοδοχεία, εστίαση, ενώ εκείνες που εμφανίζουν σημαντική αύξηση της ζήτησης για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους είναι μεταξύ άλλων υγειονομικό υλικό, σούπερ μάρκετ, μεταφορές και διανομή προϊόντων στο σπίτι, ηλεκτρονικός εξοπλισμός. Παράλληλα, παρατηρούνται φαινόμενα εντονότατων διαφοροποιήσεων μέσα σε κλάδους, όπως ενδεικτικά στην αποθήκευση/διανομή, εξαιτίας διαφορετικών εξειδικεύσεων (πχ. μείωση σε αυτοκίνητα, αύξηση σε τρόφιμα).

Ο ΣΕΒ προτείνει τρεις εναλλακτικές μορφές “δανεισμού” εργαζομένων και συνεργασίας επιχειρήσεων με στόχο όπως αναφέρει να διασωθούν θέσεις εργασίας αλλά και να μειωθεί το δημοσιονομικό κόστος που προκαλούν μέτρα όπως αυτό της επιχορήγησης των 800 ευρώ.

Η πρώτη αφορά την “εφαρμογή σχημάτων “δανεισμού”, που προβλέπεται ήδη από τη νομοθεσία και εφαρμόζεται είτε ενδοομιλικά, είτε μέσω Εταιριών Προσωρινής Απασχόλησης. Δηλαδή, εργαζόμενοι επιχειρήσεων που υπολειτουργούν να “δανείζουν εργαζόμενους” σε επιχειρήσεις προμηθευτών ή πελατών τους που αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού με διατήρηση των συμβατικών τους προβλέψεων. Ήδη με την ΠΝΠ 68/20.3.2020, η δυνατότητα μεταφοράς εργαζομένων παρέχεται σε επιχειρήσεις που ανήκουν στον ίδιο όμιλο.

Η δεύτερη αφορά συνεργασίες μεταξύ ανεξάρτητων επιχειρήσεων, με προσωπικό προμηθευτών ή πελατών το οποίο βρέθηκε, λόγω της συγκυρίας, εκτός εργασίας, ιδιαίτερα όταν δεν καλύπτεται από τις προστατευτικές διατάξεις των πρόσφατων μέτρων. Παραδείγματος χάριν θα μπορούσε να εξετασθεί η διανομή προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ ή τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικών ειδών στα σπίτια των καταναλωτών, αν μπορεί να γίνει από των αναλόγων ειδικοτήτων προσωπικό εκείνων των επιχειρήσεων προμηθευτών τους που αντιμετωπίζουν μείωση εργασιών.

Η τρίτη αφορά τηνεπέκταση υφιστάμενων επιχειρηματικών συνεργασιών σε τμήματα της παραγωγής και διανομής προϊόντων για λογαριασμό τρίτων. Ουσιαστικά πρόκειται για μια χρήση του μοντέλου της υπεργολαβίας ώστε να καλυφθούν άμεσα όχι μόνο οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό (μεταφορικά μέσα, κλπ.), ή/και συνδυαστικά αυτών των δύο εναλλακτικών.Σάββας Ρομπόλης  στο Κόκκινο 105,5 και τον Νίκο Ξυδάκη

Η πρόταση του ΣΕΒ για επέκταση της ενοικίασης εργαζόμενων έρχεται μετά την νέα σχετική ΠΝΠ εν μέσω πανδημίας και προωθεί λογικές «μερικής ανεργίας» σε μία υπεργολαβική οικονομία, που θα οδηγήσει ξανά σε πάνω από 1 εκατομμύριο ανέργους και κάτω από το όριο της φτώχειας το 50% ή 60% των Ελλήνων, προειδοποίησε ο καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Σάββας Ρομπόλης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.

Εάν δεν ενισχύσουμε την παραγωγή και συνεχίσουμε να είμαστε μία οικονομία με πυλώνα τον τουρισμό και τις υπηρεσίες, που δουλεύει έξι μήνες, τα μοντέλα δείχνουν ότι μπροστά μας είναι νέος κύκλος κρίσης και μνημονίων, προειδοποίησε ο κ. Ρομπόλης. Ξοδέψαμε πολλά για όλες αυτές τις τουριστικές εγκαταστάσεις, αλλά δεν αποδίδουν 12 μήνες, αλλά 6 μήνες, πρόκειται για παραγωγικό έλλειμμα, δεν υπάρχει εργοστάσιο ή μονάδα που να λειτουργεί 6 μήνες. Ακόμη περισσότερο, όταν ο τουρισμός των 6 μηνών δεν έχει συνδεθεί με την αγροτική παραγωγή και την μεταποίηση για να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία του. Μελέτες έχουν δείξει ότι στα νησιά τα αγροτικά προϊόντα εισάγονται κυρίως από την Τουρκία και τα βιομηχανικά από τις χώρες προέλευσης των τουριστών που τα καταναλώνουν.

Αλλά αντί να συζητάμε αυτά, όπως είπε χαρακτηριστικά, συζητάμε την πρόταση του ΣΕΒ για ενοικίαση εργαζόμενων, που θέλει να διευρύνει τα σχήματα δανεισμού της εργασίας.

Σήμερα υπάρχει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εν μέσω πανδημίας, η ΠΝΠ 68 της 20ης Μαρτίου, που όχι μόνο δίνει δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού σε εταιρείες του ίδιου ομίλου, αλλά πηγαίνει παραπέρα, σε συνεργαζόμενες ή και ανεξάρτητες επιχειρήσεις. Και η εμπειρία έχει δείξει ότι οι προτάσεις του ΣΕΒ πάντα έρχονται να νομιμοποιήσουν μία κατάσταση που εμβρυακά ήδη συμβαίνει στην πραγματικότητα, προειδοποίησε ο κ. Ρομπόλης, τώρα ζητά να νομιμοποιηθεί αυτό το πλαίσιο και να διευρυνθεί.

Πλέον δεν πρέπει να μιλάμε για μερική απασχόληση αλλά για μερική ανεργία, όπως το λένε ευθέως στη Γαλλία, θα έχουμε άνεργο εργατικό δυναμικό που κατά περίπτωση θα χρησιμοποιούμε μερικές ώρες ή ημέρες. Και το πηλίκο της διαίρεσης θα δίνει διεύρυνση των φτωχών εργαζόμενων και των φτωχών ανέργων, εάν έχουμε τώρα 40% κάτω από το όριο της φτώχειας (και αυτό επίσημα είναι 382 ευρώ το μήνα), αν εφαρμοστούν τέτοια πράγματα, μετά από 1-2 χρόνια θα μιλάμε για τοο 50% ή το 60%. Πώς μπορεί να λειτουργήσει μία οικονομία και μία κοινωνία με αυτούς τους όρους; Ανασφάλιστη, με ελάχιστα ή καθόλου εργασιακά δικαιώματα; αναρωτήθηκε ο κ. Ρομπόλης.

Η στρατηγική που επιδιώκουν είναι η εμβάθυνση της υπεργολαβικής οικονομίας και εάν το 2020 η ύφεση στην Ελλάδα φτάσει ή ξεπεράσει το 10% τότε μιλάμε για ανεργία της τάξης του 22%, δηλαδή πάνω από 1 εκατομμύριο Έλληνες. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό για μία οικονομία που δίνει μόνο ένα χρόνο επίδομα ανεργίας; Στην Ελλάδα επίδομα ανεργίας παίρνει μόνο 1 στους 10 ανέργους, όπως υπογράμμισε.

Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ στο Tvxs.gr: Προβλέψεις για 50.000 «λουκέτα»

 

Εξαιρετικά δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ανθρώπων της αγοράς για το άμεσο μέλλον της ελληνικής οικονομίας, καθώς και για τις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Εξαιρετικά δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ανθρώπων της αγοράς για το άμεσο μέλλον της ελληνικής οικονομίας, καθώς και για τις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό, ότι έρευνα του Ινστιτούτου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, προβλέπει τουλάχιστον 50.000 «λουκέτα» για το επόμενο διάστημα.

Ταυτόχρονα, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες, νιώθουν ουσιαστικά απροστάτευτοι από τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την οικονομική αντιμετώπιση της πανδημίας, αφού αυτά αφορούν ουσιαστικά μια μετάθεση των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, η οποία μπορεί να συνιστά μια πρόσκαιρη ανακούφιση, αλλά σίγουρα δεν αποτελεί την απαραίτητη, γενναία χρηματοδοτική «ένεση» για την οικονομική επανεκκίνηση, με όσο το δυνατόν μικρότερες συνέπειες, που ζητά η μικρομεσαία αγορά.

Για όλα τα παραπάνω, το Tvxs.gr συνομίλησε με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά.

Αυτό που χρειάζεται η αγορά είναι χρήμα και ουσιαστική στήριξη

Σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ τα χαρακτηρίζει ως «μέτρα ανακούφισης», διότι «ουσιαστικά μεταθέτουν σε μεταγενέστερο χρόνο τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και τη μείωση του ενοικίου κατά 40%». Προσθέτει ωστόσο, ότι «αυτό που χρειάζεται η πραγματική οικονομία, η αγορά, είναι μέτρα επιχορηγήσεων, χρηματοδοτικών χορηγήσεων και βεβαίως ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, χωρίς τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που είχαμε μέχρι τώρα, προγράμματα χρηματοδοτήσεων μέσων της Αναπτυξιακής Τράπεζας, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι, μετά τη λήξη του συναγερμού, να ανοίξουν οι επιχειρήσεις και να μην χαθούν θέσεις εργασίας. Και βέβαια μέτρα φορολογικής στήριξης των επιχειρήσεων, όπως η κατάργηση της προκαταβολής του 100% για το τρέχον οικονομικό έτος».

Στα «τυφλά» προς την «επιστρεπτέα προκαταβολή»

Σε ό,τι αφορά στο μέτρο με την ευφάνταστη ονομασία «επιστρεπτέα προκαταβολή», ο Γ. Καββαθάς σχολιάζει πως «μπερδεύει και ο τίτλος». Διότι «οι περισσότεροι νομίζουν ότι πρόκειται για επιστροφή της προκαταβολής που δώδσαμε πέρυσι φορολογικά. Αλλά δεν είναι αυτό. Είναι μια δανειοδότηση, πενταετούς διάρκειας, από αυτά που ξέρουμε μέχρι στιγμής, με άγνωστο επιτόκιο, με ένα χρόνο περίοδο χάριτος, που σημαίνει ότι δεν πληρώνεις τον πρώτο χρόνο αλλά τα επόμενα τέσσερα χρόνια πρέπει να αποπληρωθεί το δάνειο.

»Βέβαια δεν ξέρουμε τις προϋποθέσεις με τις οποίες κάποιος θα κριθεί εάν έχει τη δυνατότητα να μπει σε αυτό το πρόγραμμα. Είμαστε λίγο στα τυφλά. Δεν είναι κακό το πρόγραμμα, αλλά είναι μικρό σε ύψος, 1 δισεκατομμύριο. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι έχουμε περίπου 700.000 επιχειρήσεις, αντιλαμβάνεστε ότι είναι πάρα πολύ μικρό το ποσό το οποίο διατίθεται για τον σκοπό αυτό.

»Ενδεχόμενα η κυβέρνηση να έχει προγραμματίσει επέκταση της χρηματοδότησης αν δει περισσότερους προσερχόμενους. Αυτό που ξέρω είναι ότι μέχρι στιγμής δεν είναι πάρα πολλοί αυτοί που έχουν υποβάλει αίτηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και αυτό αφορά προφανώς αυτό που προείπα. Οτι δηλαδή δεν ξέρει κάποιος που ενδιαφέρεται με ποιες προϋποθέσεις και με ποιο επιτόκιο θα πάρει αυτό

Ποια είναι όμως η εκτίμηση του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ για το τι περιμένει την ελληνική οικονομία, δεδομένων των δυσοίωνων προβλέψεων όλων των οικονομολόγων για την παγκόσμια οικονομία; «Αντιλαμβάνομαι και ως μαχόμενος επαγγελματίας τις συνέπειες που θα έχει αυτή η κρίση στην οικονομία. Θα δώσουμε στη δημοσιότητα μια έρευνα που έχει κάνει το ινστιτούρο της ΓΣΕΒΕΕ, μέσα από μια δημοσκοπική προσπάθεια που έγινε με την εταιρεία MARC. Επεξεργαζόμαστε τα στοιχεία, αλλά τα πρώτα από αυτά προβλέπουν 50.000 λουκέτα στο επόμενο διάστημα. Επιχειρήσεις οι οποίες είτε δεν θα ανοίξουν, είτε θα ανοίξουν και θα κλείσουν. Εάν υπολογίσουμε ότι κατά μέσο όρο απασχολούνται τρία άτομα μαζί με τον επιχειρηματία, μιλάμε για τουλάχιστον 300.000 ανέργους».

«Ξαφνικός θάνατος»

«Η λογική του ντόμινο είναι πολύ εύκολο να λειτουργήσει» συνεχίζει ο Γ. Καββαθάς. Όπως η «έλλειψη ή μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος». «Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξουν χρηματοδοτικά εργαλεία και φορολογικές ελαφρύνσεις. Καθώς και επιδότηση των θέσεων εργασίας, ένα πρόγραμμα που εμείς ζητάμε να είναι μέχρι του τέλος του 2020. Να επιδοτηθεί από τον ΟΑΕΔ ή από προγράμματα η απασχόληση. Αυτό αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.

»Εάν δεν γίνουν αυτά θα είναι πάρα πολύ δύσκολο οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν γιατί το βασικότερο πρόβλημα είναι, και ίσως δεν το έχουμε αναδείξει στη χώρα όσο έπρεπε, το εξής: Ότι η χώρα δεν ήταν σε εποχή κανονικότητος. Η χώρα έρχεται μετά από μια δεκαετή κρίση, η οποία έχει ανοιχτές πληγές. Μην ξεχνάμε ότι το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος ξεπερνάει τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Στη φάση του “βγάζω το κεφάλι από το νερό”, ουσιαστικά μιας ανάκαμψης που έρχεται απότο 2017 – ’18, με μία σταθεροποίηση της οικονομίας, όχι ουσιαστική ανάκαμψη, έρχεται να αντιμετωπίσει μια υγειονομική κρίση η οποία ήταν πρωτοφανής. Μια πανδημία που δεν έχει ζήσει η κοινωνία μας τα τελευταία 100 χρόνια. Αντιλαμβάνεστε ότι μας βρήκε σε άσχημη καμπή.

»Και οι συνέπειες είναι λίγο μεγαλύτερες γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τον ξαφνικό θάνατο. Γιατί ουσιαστικά οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με εντολή της πολιτείας μετά τις 10 Μαρτίου, στερούνται οποιουδήποτε εσόδου, ενώ ταυτόχρονα έχουν υποχρεώσεις. Ανεξάρτητα εάν αυτές μετατίθενται τρεις ή έξι μήνες».

Από τον «ξαφνικό θάνατο» του μικρομεσαίου επαγγελματία θα προκύψει συγκεντροποίηση της αγοράς σε λιγότερα χέρια; «Εκ των πραγμάτων, ακόμη και η λειτουργία των e-shop δημιουργεί συγκεντροποίηση στους μεγαλύτερους παίκτες. Να σας φέρω ένα απλό παράδειγμα: Χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσεις έχουν και e-shop. Πόσες από αυτές βλέπετε να κάνουν διαφήμιση στην τηλεόραση; Άρα σημαίνει ότι έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα οι μεγάλοι παίκτες στην αγορά, έναντι των μικρών που δεν έχουν την ίδια προσβασιμότητα στον τομεά της διαφήμισης. Άρα είναι σίγουρο ότι μέσα στη συγκυρία αυτή θα έχουμε μεγαλύτερη συγκεντροποίηση της αγοράς σε λιγότερους παίκτες. Αυτό είναι το ένα.

»Δεύτερον, αυτό θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη συρρίκωνση των μικρών επαγγελματιών, άρα θα χτυπήσει τη δομή, την καρδιά της ελληνικής οικονομίας. Γιατί, κακά τα ψέμματα, το 80% των θέσεων εργασίας στη χώρα το έχουν αυτές οι επιχειρήσεις. Άρα θα έχουμε συνέπειες στον τομέα της ανεργίας. Αλλά και βέβαια στο πού και πώς θα κάτσει η ύφεση στην αγορά και γενικότερα στην οικονμία, γιατί οι προοπτικές δεν είναι καλές. Εγώ θα είμαι ικανοποιημένος αν έχουμε μια ύφεση της τάξεως του 7%, 8% αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα το ξεπεράσουμε».

...