Με την εξάπλωση του κορονοϊού να γίνεται σε πολύ γρήγορους ρυθμούς ο αγώνας των επιστημόνων πλέον επικεντρώνεται στην δημιουργία εμβολίου για την θωράκιση της υγείας του ανθρώπου.

Ωστόσο πίσω από αυτόν τον αγώνα εξελίσσεται και μια μάχη χαρακωμάτων για το ποιος θα το δημιουργήσει πρώτος και θα κατοχυρώσει την πατέντα. Ο πρώτος κατακτά την αγορά και το χρήμα και ελέγχει τη διαθεσιμότητά του με όλα όσα μπορεί να προκύψουν από αυτά.

Σε αυτή τη βάση έχει δημιουργηθεί ένας αθέμιτος συναγωνισμός για το ποιος θα το ανακαλύψει πρώτος με ΗΠΑ και Γερμανία να επιδίδονται σενα άτυπο αγώμα δρόμου, κάτι που ισχύει και για τα εργαστήρια των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών

Στις ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο ξεκινούν σήμερα Δευτέρα οι κλινικές δοκιμές για την αποτίμηση της αποτελεσματικότητας εμβολίου για την πρόληψη του νέου κορονοϊού .

Ο πρώτος συμμετέχων στη δοκιμή, που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και διεξάγεται στο Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας Kaiser Permanente της Ουάσινγκτον, θα λάβει το πειραματικό εμβόλιο εντός της ημέρας, διευκρίνισε το AP.

Για τις δοκιμές, την εξακρίβωση τυχόν παρενεργειών, την πιστοποίηση και την έκδοση άδειας για τη διάθεση οποιουδήποτε εμβολίου θα απαιτηθούν από 12 ως 18 μήνες, τονίζει το Ασόσιεϊτιντ Πρες, επικαλούμενο αξιωματούχους του δημόσιου συστήματος υγείας.

Στην Γερμανία ο δισεκατομμυριούχος, Ντίτμαρ Χοπ, μπορεί να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στην καταπολέμηση του κορονοϊού, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, αφού όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα ελπίζει πως «σύντομα θα μπορέσει να ολοκληρώσει την ανάπτυξη εμβολίου που θα μπορούσε να μετριάσει τις επιπτώσεις του ιού».

Εταιρεία που ανήκει κατά 80% σε αυτόν, η CureVac, με έδρα το Τούμπινγκεν, εργάζεται ήδη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ο Χοπ είναι επίσης μέτοχος του Ιδρύματος Bill and Melinda-Gates, το οποίο, μαζί με το CureVac, αναπτύσσει εμβόλια κατά παντός είδους λοιμωδών νοσημάτων.

Τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, υπήρξε μια ισχυρή φήμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, προσπάθησαν να αποκτήσουν τον έλεγχο της εταιρείας και ως εκ τούτου, του εμβολίου, κυρίως για τις ΗΠΑ.

Ακριβώς γι ‘αυτόν τον λόγο, ο Χοπ κατηγόρησε έμμεσα τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, για έλλειψη αλληλεγγύης.

«Αν θέλουμε να αναπτύξουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αυτό το άτομο πρέπει όχι μόνο να προσεγγίζει τους ανθρώπους αλλά και να δείχνει περισσότερη αλληλεγγύη», δήλωσε ο Χοπ.

Η CureVac, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Welt am Sonntag, θέλει να αποκτήσει τα αποκλειστικά δικαιώματα του εμβολίου.

Οπως γράφει ο ρεπόρτερ Γιαν Νταμς, η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει μία τέτοια εξέλιξη, που θα μπορούσε να οξύνει τις οικονομικές και εμπορικές τριβές μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου.

Στελέχη της κυβέρνησης στο Βερολίνο διαπραγματεύονται τώρα με την εταιρία.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη εμβολίου εναντίον του νέου κορωνοϊού στη Γερμανία και την Ευρώπη», σχολίασε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Υγείας στην κυριακάτικη εφημερίδα και επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προσφορές προς την εταιρία ώστε να παραμείνει στη χώρα. Η εταιρία αρνήθηκε πάντως να απαντήσει σε ερωτήσεις του ρεπόρτερ.

Στις 16 Μαρτίου θα κάνουν την πρώτη δοκιμή σε άνθρωπο ισχυρίζεται αμερικανική εταιρεία.

Home

 

, “Πόλεμος” για την δημιουργία εμβολίου για τον κορονοϊό, INDEPENDENTNEWS