Η “Ποινικοποιημένη” πλέον μάσκα προστασίας “τινάζει” τα νοικοκυριά στον αέρα

Posted on April 29, 2020, 10:30 pm
6 secs

Υποχρεωτική η χρήσης μάσκας και μάλιστα με πρόστιμο 150 ευρώ αν δεν τηρείται το μέτρο, το κόστος για τους πολίτες και για τον οικογενειακό προγραμματισμό αυξάνεται υπέρογκα μέσω πανδημίας και ύφεσης…


Κάθε μάσκα κοστίζει 1 ευρώ ή 1.20 ευρώ και θα πρέπει να αλλάζουν τουλάχιστον 3,4 φορές την ημέρα όλα τα μέλη της οικογένειας. Το κόστος σε μια τετραμελής οικογένεια μπορεί να φτάσει από 300 έως και 440 ευρώ το μήνα… δηλαδή ένα μισθό μόνο για τις μάσκες, που ως εχθές δεν ήταν απαραίτητες, εν μέσω κρίσης.

Να σημειωθεί ότι τα παιδιά που ανεξήγητα επιστρέφουν στο σχολείο,με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται, θα πρέπει να αλλάζουν μάσκα σε κάθε διάλειμμα με το κόστος να εκτοξεύεται ακόμα περισσότερο για μια μέση, λαϊκή οικογένεια.

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης αναρωτήθηκε μιλώντας στο Mega, ποιος θα επιβαρύνεται το κόστος για να έχει το παιδί στο σχολείο τις 3-4 μάσκες που θα χρειαστούν;

«Μπορούμε να κατασκευάσουμε και στο σπίτι μας είναι απλό και φτηνό» απάντησε  Ν. Παπαθανάσης σημειώνοντας ότι πρεπει να φοράνε όλοι «και οι εργαζόμενοι και οι πελάτες στα καταστήματα θα πρέπει να φορούν μάσκες, ταξί και ΜΜΜ».

Και η “τρέλα” συνεχίστηκε

«Όπως φοράμε κράνος θα φοράμε και μάσκα είπε ο Ν. Παπαθανάσης στον ΑΝΤ1 τονίζοντας ότι θα μάθουμε να ζούμε με τη μάσκα» χωρίς καμία απάντηση ούτε για το υπέρογκο κόστος στους πολίτες, ούτε για τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτό, ούτε και τα πρόστιμα και την τιμωρητική λογική που ανάγει ως καθημερινή του πρακτική το κράτος.

Ο υπουργός Υγείας και γνώστης της καλαθοσφαίρησης, Β. Κικίλιας στο ΣΚΑΙ, πέταξε την μπάλα στον Άδ. Γεωργιάδη, για αυτό δεν έδωσαν καμία απάντηση εκτός από το να παραπέμψουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Νωρίτερα, και πάλι στον ΣΚΑΪ, ο Στέλιος Πέτσας απείλησε με επιστροφή στην καραντίνα λέγοντας ότι πρέπει να έχουμε: «Πειθαρχία για να μην ξαναγυρίσουν τα μέτρα» «Τα πρόστιμα αφορούν τους καταστηματάρχες αλλά και τους πολίτες» πρόσθεσε τονίζοντας την υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας.

Την ίδια ώρα διαβάζουμε σε άρθρο της Ναυτεμπορικής, πως η κυβέρνηση προσδοκά τζίρο 220 εκ. από την ελληνική αγορά μάσκας ενώ στα αυτιά μας ηχεί ακόμα ο Υπουργός Ανάπτυξης που «καμάρωνε» για τις επενδύσεις που άνοιξαν με αφορμή τον κορωνοϊό και την κρίση που πρέπει να δούμε ως ευκαιρία. Και σαν τέτοια την είδαν.

Δεν μπορεί λοιπόν να μην γεννά υποψίες η υποχρεωτικότητα του μέτρου, με δεδομένες τις αμφίσημες δηλώσεις των ειδικών και τις αντιφάσεις του κ. Τσιόδρα. Το πρόβλημα είναι ότι πάλι οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν ενώ την ίδια ώρα κάποιοι προσβλέπουν σε κερδοφορία.

Υπολογίζοντας ότι, ένας πολίτης που χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να πάει στην εργασία του, χωρίς να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε άλλη μετακίνηση εκτός σπιτιού, χρειάζεται κατ’ ελάχιστο δύο με τέσσερις χειρουργικές μάσκες ανά εργάσιμη ημέρα, αυτό σημαίνει ότι θα ξοδέψει από 37 έως 74 ευρώ τον μήνα, αν λάβουμε υπόψη την τιμή στην Αθήνα. Λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή τιμή της χειρουργικής μάσκας στην ακριβότερη συμπρωτεύουσα, για 23 εργάσιμες ημέρες, θα πληρώσει από 55 έως 110 ευρώ.

«Όπως καταλαβαίνετε, η μέση τετραμελής ελληνική οικογένεια δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό το μηνιαίο κόστος για μάσκες», τονίζει o κύριος Λουράντος, εκφράζοντας μάλιστα τον φόβο, ότι η αυξημένη ζήτηση θα προκαλέσει σύντομα και αύξηση τιμών.

«Ένα πακέτο 50 τεμαχίων κοστίζει 40 ευρώ στα φαρμακεία. Με δεδομένο ότι η μάσκα γίνεται υποχρεωτική και πρέπει να ανανεώνεται κάθε 2-3 ώρες, πρέπει να μειωθούν και οι τιμές. Πολύ φοβάμαι ότι η αυξημένη ζήτηση που καταγράφουμε, θα φέρει και αύξηση τιμών. Πρέπει το υπουργείο Ανάπτυξης να επιληφθεί αυτού του θέματος».

Στο ίδιο κλίμα και ο κύριος Ευγενίδης, ζητά να μειωθεί η τιμή της μάσκας μιας χρήσης, κάνοντας λόγο για τεράστιο μηνιαίο κόστος.

«Η τιμή της χειρουργικής μάσκας στη Θεσσαλονίκη είναι στο 1,20 ευρώ, με αποτέλεσμα το κόστος για ένα πακέτο των 50 τεμαχίων να ανέρχεται στα 60 ευρώ. Εναλλακτική είναι οι υφασμάτινες μάσκες πολλαπλών χρήσεων που ξεκινούν από 1,50 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 6 ευρώ. Από τη στιγμή που ο κόσμος υποχρεώνεται από δω και πέρα να φοράει μάσκα, πρέπει να βρεθεί τρόπος να μειωθούν και οι τιμές. Να μας έρθουν φτηνότερες μάσκες γιατί το μηνιαίο κόστος για μία οικογένεια είναι τεράστιο».


Απο την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Αέξης Χαρίτσης δήλωσε για το θεμα:

Η διατίμηση στις μάσκες είναι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση.

Ενώ πριν έναν μόλις μήνα η κυβέρνηση ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ισχυριζόταν πως η χρήση της προστατευτικής μάσκας δεν είναι απαραίτητη, στις χθεσινές της ανακοινώσεις περιέλαβε στα μέτρα προστασίας και την υποχρεωτική χρήση μασκών σε όλους τους κλειστούς χώρους, θέτοντας μάλιστα κι ένα πολύ υψηλό πρόστιμο για την περίπτωση μη τήρησης του μέτρου.

Την ώρα που άλλες χώρες μεριμνούν μέχρι και για τη δωρεάν προμήθεια προστατευτικών μασκών σε κάθε νοικοκυριό, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν έχει κάνει τίποτα ούτε καν για να αποτραπούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και αρκείται να απειλεί με πρόστιμα τους πολίτες.

Η επιβολή διατίμησης και ελεγχόμενης διανομής του βασικού αυτού προϊόντος είναι το ελάχιστο που οφείλει να πράξει η κυβέρνηση για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

 

 

...