Λευτέρης Στουκογεώργος

Τα μέτρα της ΕΚΤ της πρόσθετης Ποσοτικής Χαλάρωσης των 120 δις που ανακοίνωσε η Λαγκάρντ δεν ήταν μόνο ανεπαρκή αλλά και απογοητευτικά: κατακόρυφη πτώση στις αγορές και αντίστοιχη αύξηση των spreads των Δημόσιων Χρεών ήταν το άμεσο αποτέλεσμα. Αλλά η πραγματική καταστροφή ήρθε όταν η Λαγκάρντ απαντώντας σε μια ερώτηση για την Ιταλία, είπε: «Δεν είμαστε εδώ για να μειώσουμε τα spreads, δεν είναι δουλειά μας». Άμεσα τα spread Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ελλάδας, Ιρλανδίας και άλλων περιφερειακών χωρών αυξήθηκαν δραματικά. Όπως άλλωστε  η Λαγκάρντ  δήλωσε: «Είπα ότι ήλπιζα ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να κάνω ένα whatever it takes» αλά Ντράγκι,  «και δεν θέλω να περάσω στην ιστορία με ένα δεύτερο whatever it takes ». Κρίμα, γιατί αυτό που χρειάζεται η ΕΕ είναι μια Ποσοτική Χαλάρωση που να υποστηρίξει τις ρημαγμένες από τον νεοφιλελευθερισμό χώρες για να διαχειριστούν την κρίση. Αλλά τα κέρδη προφανώς είναι πάνω από τις ανθρώπινες ζωές ακόμα και σε πανδημία!

Όμως τα αρνητικά δεδομένα είναι πολλά. Λόγω της κατάρρευσης του πετρελαϊκού τομέα, οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό αναμένεται να μειωθούν σημαντικά και οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη αναθεωρούνται επίσης αρνητικά. Η ΕΚΤ μείωσε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξης της Ευρωζώνης το 2020, μείωση  στο 0,8% από το προηγούμενο 1,1% και για το 2021 στο 1,3% από 1,4%. Η εκτίμηση του 2022 παραμένει αμετάβλητη στο 1,4%. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι παρωχημένες  εφόσον είναι σε εξέλιξη η κρίση του κορωναϊού και αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση σε όλες τις χώρες τις ΕΕ.

Η ανασφάλεια που δημιουργεί η νομισματική πολιτική της Λαγκάρντ κάνει άμεσα απαραίτητη την εφαρμογή μιας δημοσιονομικής πολιτικής τεραστίων διαστάσεων δεδομένου ότι η κρίση είναι χειρότερη εκείνης του 2008 και τα κεφάλαια που θα χρειασθούν οι χώρες για να διαχειριστούν την κρίση υπολογίζονται σε εκατοντάδες δις.

 Λ.Σ. 

Η ανοικτή επιστολή , πλέον των 150 Ιταλών καθηγητών Οικονομικών, προς τον Πρωθυπουργό Giuseppe Conte, τον Υπουργό Οικονομίας Roberto Gualtieri και τον Επίτροπο για την Οικονομία Paolo Gentiloni δεν αφορά μόνο την Ιταλία αλλά ολόκληρη την ΕΕ. Οι προτάσεις είναι αναγκαίες και ρεαλιστικές:

Η πρόταση

      1. Την άμεση χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αύξηση του  υγειονομικού προσωπικού και των νοσοκομειακών κλινών, για έξοδα σχετικά με κλινικές δοκιμές και υλικά για την προστασία του προσωπικού υγείας.

  1. Ένα προσωρινό επίδομα ανεργίας για όλους τους μόνιμους ή μη εργαζομένους που θα παραμείνουν άνεργοι τους επόμενους μήνες λόγω της μείωσης της παραγωγής.

  2. Οικονομική αποζημίωση για οικογένειες που έχουν τεθεί σε καραντίνα στο σπίτι.

  3. Επιχορηγήσεις και άνοιγμα πιστωτικών γραμμών σε εταιρείες που αναγκάζονται να αναστείλουν προσωρινά τις δραστηριότητες τους λόγω προσωπικού που βρίσκεται σε καραντίνα ή λόγω πτώσης της ζήτησης από καταναλωτές.

  4. Παροχή βοήθειας σε ανηλίκους σε περίπτωση νοσηλείας και των δύο γονέων και ηλικιωμένων που δεν είναι αυτάρκεις σε περίπτωση νοσηλείας των ατόμων που τους βοηθούν.

  5. Βοήθεια σε οικογένειες σε περιόδους κατά τις οποίες τα σχολεία κλείνουν για λόγους προφύλαξης.

  6. Έκτακτη χρηματοδότηση του σχολικού συστήματος για την αγορά εξοπλισμού που επιτρέπει εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

  7. Χρηματοδότηση οργανισμών τριτογενούς τομέα που εργάζονται για την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που δημιουργούνται από τη διάδοση του κορωναϊού.

  8. Τέλος, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο που αφορά τις υποδομές και το περιβάλλον, το οποίο θα αναζωογονήσει την ευρωπαϊκή οικονομία που έχει ήδη πληγεί σοβαρά από τη χρηματοπιστωτική κρίση και τώρα έχει λυγίσει από την κρίση της υγείας.

Χρηματοδότηση των απαραίτητων πόρων

Τα μέτρα αυτά απαιτούν την άμεση ενεργοποίηση ενός σχεδίου δημόσιων επενδύσεων και τρεχουσών δαπανών. Για τη χρηματοδότηση αυτών των δαπανών, να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο εργαλείο σκοπού, το οποίο θα υποστηρίζεται από κοινές εγγυήσεις, χωρίς κινδύνους, και επομένως θα χαρακτηρίζεται από χαμηλά επιτόκια (ασφαλή περιουσιακά στοιχεία). Είναι προφανές ότι αυτό το νέο εργαλείο θα στηριχθεί στη μαζική αποταμίευση που είναι επί του παρόντος ανενεργή. Η χρηματοδότηση αυτών των δαπανών θα μπορούσε να διανεμηθεί στις χώρες ανάλογα με τον πληθυσμό τους.

H Επιστολή

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μια δέσμη μέτρων οικονομικής πολιτικής ικανή να αντιμετωπίσει τη σοβαρή κρίση της υγείας και της οικονομίας λόγω της εξάπλωσης του κορωναϊού. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και απαιτεί άμεση οικονομική δράση από τους διεθνείς οργανισμούς. Είναι πλέον σαφές ότι η ύφεση που βρίσκεται μπροστά μας  δεν καθορίζεται μόνο από την πτώση της προσφοράς, όπως είχε διαγνωστεί εσφαλμένα πριν από μερικές μέρες, αλλά συνδέεται επίσης με τη μεγάλη μείωση της ζήτησης.

 Από την πλευρά της προσφοράς, η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας οδηγεί σε απότομες διακοπές στις αλυσίδες εφοδιασμού των διεθνών αλυσίδων παραγωγής (global value chain). Η μείωση των επιπέδων παραγωγής μειώνει τα έσοδα και αυξάνει το βάρος του σταθερού κόστους των επιχειρήσεων με μη βιώσιμο τρόπο.

Από την πλευρά της ζήτησης, η κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών βιώνει μια έντονη συρρίκνωση σε πολλούς τομείς και το φαινόμενο ντόμινο ενισχύει τα αποτελέσματά του, θέτοντας ολόκληρη την οικονομία σε κρίση.

Μια τόσο σοβαρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία δεν είναι επαρκώς διαχειριζόμενη, θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος του ενιαίου νομίσματος και τελικά στην τελική αποσύνθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποιοι είναι οι λόγοι για να συνεργαστούμε εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ακόμη σε θέση να παρέμβει αποτελεσματικά ενόψει μιας κρίσης που πλήττει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες;

Αυτή τη στιγμή οι επείγουσες πιστώσεις είναι πλέον απαραίτητες για την υποστήριξη του συστήματος υγείας, των οικογενειών και των επιχειρήσεων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν πιστεύουμε ότι πρόκειται μόνο για εγγύηση για μεγαλύτερη ευελιξία στους εθνικούς δημόσιους προϋπολογισμούς, γιατί οι κατανομές των επιμέρους κρατών δεν θα είναι επαρκείς ωστόσο, θα οδηγήσουν σε αύξηση του δημόσιου ελλείμματος και στην εξάπλωση του spread  του Δημόσιου Χρέους, γεγονός που θα υπονόμευε τις πολιτικές για την εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών.

Συμφωνούμε με εκείνους που υποστηρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διαθέσει τεράστιους πόρους στις χώρες μέλη για την ταχεία και επαρκή αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης της υγείας, της οικονομίας και της κοινωνίας. Πιστεύουμε ότι αυτή η στιγμή της κρίσης πρέπει να μετατραπεί σε μια συγκεκριμένη ευκαιρία για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ιδιαιτερότητα σε σχέση με άλλα συστήματα υγείας και κοινωνικής προστασίας και να δείξουμε στους ευρωπαίους πολίτες την βαθιά έννοια της ένωσής μας.

 

Oι υπογράφοντες

Francesco Abbate, Università di Torino
Nicola Acocella, Università di Roma “La Sapienza”
Tindara Addabbo, Università di Modena e Reggio
Carmen Aina, Università del Piemonte Orientale
Pietro Alessandrini, Università Politecnica delle Marche
Alessia Amighini, Università del Piemonte Orientale
Davide Antonioli, Università di Ferrara
Alessandro Arrighetti, Università di Parma
Guido Ascari, Università di Oxford e Università di Pavia
Francesco Asso, Università di Palermo
Alessandro Balestrino, Università di Pisa
Leonardo Bargigli, Università di Firenze
Adriana Barone, Università di Salerno
Roberto Basile, Università dell’Aquila
Marco Bellandi, Università di Firenze
Enrico Bellino, Università Cattolica Milano
Simona Beretta, Università Cattolica Milano
Carluccio Bianchi, Università di Pavia
Mario Biggeri, Università di Firenze
Andrea Boitani, Università Cattolica Milano
Leonardo Boncinelli, Università di Firenze
Carlo Borzaga, Università di Trento
Luigi Brighi, Università di Modena e Reggio Emilia
Sheila Anne Chapman, LUMSA, Roma
Alessandro Caiani, IUSS Pavia
Rosaria Rita Canale, Università di Napoli “Parthenope”
Chiara Candelise, Università Bocconi
Salvatore Capasso, Università di Napoli “Parthenope”
Riccardo Cappellin, Università di Roma Tor Vergata
Floro Ernesto Caroleo, Università di Napoli “Parthenope”
Laura Castellucci, Università di Roma “Tor Vergata”
Stefano Castriota, Università di Pisa
Alberto Cavaliere, Università di Pavia
Enrica Chiappero-Martinetti, Università di Pavia
Guglielmo Chiodi, Sapienza Università di Roma
Maurizio Ciaschini, Università di Macerata
Fabio Clementi, Università di Macerata
Caterina Colombo, Università di Ferrara
Gianluigi Coppola, Università di Salerno
Lorenzo Corsini, Università di Pisa
Lilia Costabile, Università di Napoli Federico II  e  Clare Hall, Cambridge
Valeria Costantini, Università di Roma “Tor Vergata”
Elisabetta Croci Angelini, Università di Macerata
Marco Cucculelli, Università Politecnica delle Marche
Eleonora Cutrini, Università di Macerata
Simone D’Alessandro, Università di Pisa
Bruno Dallago, Università di Trento
Domenico Delli Gatti, Università Cattolica
Mirella Damiani, Università di Perugia
Marco Dardi, Università di Firenze
Luca De Benedictis, Università di Macerata
Pasquale De Muro, Università di Roma “Tor Vergata”
Pompeo Della Posta, Università di Pisa
Sergio Destefanis, Università di Salerno
Cinzia Di Novi, Università di Pavia
Giovanni Dosi, Scuola Superiore Sant’Anna, Pisa
Massimo Egidi, LUISS Guido Carli
Alessandra Faggian, Gran Sasso Science Institute
Francesco Farina, Luiss, Roma
Stefano Fasani, Queen Mary University of London
Davide Fiaschi, Università di Pisa
Michele Filippo Fontefrancesco, Università di Pollenzo
Damiano Fiorillo, Università di Napoli “Parthenope”
Chiara Franco, Università di Pisa
Gianfranco Franz, Università di Ferrara
Maurizio Franzini, Università di Roma “La Sapienza”
Ugo Fratesi, Politecnico di Milano
Andrea Fumagalli, Università di Pavia
Mauro Gallegati, Università Politecnica delle Marche
Giuseppe Garofalo, Università della Tuscia
Gioacchino Garofoli, Università dell’Insubria
Luisa Giallonardo, Università dell’Aquila
Luca Gori, Università di Pisa
Stefano Gorini, Università di Roma “Tor Vergata”
Gianluigi Gorla, Università della Valle d’Aosta
Tullio Gregori, Università di Trieste
Michele Grillo, Università Cattolica Milano
Davide Infante, Università della Calabria
Stefano Lucarelli, Università di Bergamo
Elena Maggi, Università dell’Insubria
Antonio Majocchi, Università di Pavia
Susanna Mancinelli, Università di Ferrara
Andrea Mangani, Università di Pisa
Maria Cristina Marcuzzo, Sapienza Università di Roma, Accademia Nazionale dei Lincei
Enrico Piero Marelli, Università di Brescia
Luigi Marengo, LUISS Guido Carli
Simone Marsiglio, Università di Pisa
Alberto Marzucchi, University of Sussex
Rainer Masera, Università Marconi
Carla Massidda, Università di Cagliari
Massimiliano Mazzanti, Università di Ferrara
Nicola Meccheri, Università di Pisa
Marco Missaglia, Università di Pavia
Maurizio Mistri, Università di Padova
Sandro Montresor, Gran Sasso Science Institute
Mario Morroni, Università di Pisa e Clare Hall, Cambridge
Marcella Mulino, Università dell’Aquila
Chiara Mussida, Università Cattolica Milano
Augusto Ninni, Università di Parma
Ferdinando Ofria, Università di Messina
Guido Ortona, Università del Piemonte Orientale
Stefania Ottone, Università Milano Bicocca
Paolo Paesani, Università di Roma Tor Vergata)
Antonella Palumbo, Università di Roma “Tor Vergata”
Carlo Panico, Università di Napoli
Maria Laura Parisi, Università di Brescia
Valentino Parisi, Università di Cassino
Francesco Pastore, Università degli Studi della Campania
Gabriele Pastrello, Università di Trieste
Pasquale Pazienza, Università di Foggia
Anna Pellanda, Università di Padova
Lorenzo Pellegrini, Erasmus University Rotterdam
Anna Pettini, Università di Firenze
Paolo Piacentini, Università di Roma “La Sapienza”
Ferruccio Ponzano, Università del Piemonte Orientale
Giuseppe Porro, Università dell’Insubria
Rosita Pretaroli, Università di Macerata
Maurizio Pugno, Università di Cassino
Paolo Ramazzotti, Università di Macerata
Giovanni Ramello, Università del Piemonte Orientale
Giorgio Rampa, Università di Pavia
Gian Cesare Romagnoli, Università Roma Tre
Donato Romano, Università di Firenze
Annalisa Rosselli, Università di Roma “Tor Vergata”
Lorenza Rossi, Università di Pavia
Donatella Saccone, Università di Pollenzo
Andrea Salanti, Università di Bergamo
Enrico Saltari, Università di Roma “La Sapienza”
Lino Sau, Università di Torino
Antonio Savoia, The University of Manchester
Maria Luigia Segnana, Università di Trento
Susan Mary Senior, già Università di Siena
Marcello Signorelli, Università di Perugia
Francesco Silva, Università di Milano Bicocca
Annamaria Simonazzi, Università di Roma “La Sapienza”
Claudio Socci, Università di Macerata
Anna Soci, Università di Bologna e Clare Hall, Cambridge
Riccardo Soliani, Università di Genova
Bruno Soro, Università di Genova
Stefano Spalletti, Università di Macerata
Antonella Stirati, Università di Roma Tre
Lucia Tajoli, Politecnico di Milano
Renata Targetti Lenti, Università di Pavia
Mario Tiberi, già Università di Roma ”La Sapienza”
Patrizio Tirelli, Università di Pavia
Melissa E. Tornari, Coventry University e Collegio Carlo Alberto
Leonello Tronti, Università di Roma Tre
Milica Uvalic, Università di Perugia
Giovanni Vaggi, Università di Pavia
Marco Valente, Università dell’Aquila
Enzo Valentini, Università di Macerata
Vittorio Valli, Università di Torino
Elena Vallino, Università di Torino
Massimiliano Vatiero, Università di Trento e Università della Svizzera italiana
Andrea Ventura, Università di Firenze
Alessandra Venturini, Università di Torino
Alessandro Vercelli, Università di Siena
Sergio Vergalli, Università di Brescia
Cecilia Vergari, Università di Pisa
Gianfranco Viesti, Università di Bari
Gennaro Zezza, Università di Cassino

 

πληροφορίες

repubblica.it