Tρεις εβδομάδες σχεδόν μετά το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στην Ελλάδα και μετά από πολλές αντιδράσεις που έχει δημιουργήσει η αντιεπιστημονική στάση της εκκλησίας με το ζήτημα της λειτουργίας και του μυστηρίου της θείας κοινωνίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε μήνυμα στην εκκλησία για να συμβάλει με κάθε τρόπο, στην προσπάθεια που γίνεται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε μέτρα για την προφύλαξη των πολιτών, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνει την προστασία του ποιμνίου από τη μαζική συνάθροιση σε εκκλησίες, και πόση μετάληψης από το ίδιο κουτάλι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στο μήνυμά του ότι προσβλέπει στη στήριξη της Εκκλησίας στον κοινό σκοπό.

Βέβαια το μήνυμα ελπίζουμε να πήγε και στα στελέχη του κόμματος που με δηλώσεις τους ανακοίνωσαν και ότι οι ίδιοι θα κοινωνήσουνε, αψηφώντας τις επιστημονικές επισημάνσεις για τον πολύ απλό και γρήγορο τρόπο εξάπλωσης του νέου ιού.

«Τις τελευταίες μέρες», είπε, «ένιωσα έντονη την ανάγκη να επικαλεστώ την πίστη μου για να αντλήσω δύναμη και να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων. Είμαι σίγουρος ότι και πολλοί από εσάς αισθανθήκατε το ίδιο. Ως πρωθυπουργός, όμως, οφείλω να ακούσω τους ειδικούς επιστήμονες. Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες μας. Σήμερα, δεν δοκιμάζονται τα “πιστεύω” μας, αλλά η πίστη μας στην υγεία του ανθρώπου. Η αγάπη προς τον “πλησίον” στην οποία ομνύει και η ίδια η Ορθοδοξία. Γι’ αυτό και τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα. Και να επιτελούνται, όσο είναι εφικτό, απ’ το σπίτι, ώστε να περιορίζονται οι μεγάλες συναθροίσεις. Η Εκκλησία των πιστών, άλλωστε, είναι μεγάλη».

Με τον ΠΟΥ να ανακοινώνει Πανδημία, ως πρωθυπουργός και πρώτος υπεύθυνος για τη δημόσια υγεία έστειλε ένα μήνυμα στην ηγεσία της εκκλησίας και αναμένει πλέον την απάντηση.

Ο Πρωθυπουργός στο μήνυμα του αναφέρθηκε στις έως τώρα προσπάθειες της κυβέρνησης για τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορονοϊού ότι δημόσιος και ιδιωτικός τομέας καλούνται να συνεργαστούν για το κοινό καλό, σημειώνοντας ότι τα δυσκολότερα είναι ακόμα μπροστά μας. Προσέθεσε ότι «με διαδικασίες-εξπρές προσλαμβάνονται 2.000 νοσηλευτές και γιατροί με διετείς συμβάσεις. Οι πρώτοι θα είναι στις θέσεις τους στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Και μετά την κρίση, θα παραμείνουν στο Δημόσιο σύστημα υγείας».

Αναφερόμενος στο κλείσιμο των εκπαιδευτικών μονάδων είπε ότι ήταν μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση, η οποία πάντως δεν θέτει σε κίνδυνο την σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά και υπογράμμισε ότι το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να εφαρμόσει διαδικασίες τηλε-μαθημάτων, αρχικά στη Γ’ Λυκείου, και έχει επεξεργαστεί σενάρια για όλες τις βαθμίδες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει στο εξής τον συντονισμό κυβέρνησης, αυτοδιοίκησης, Eνόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και προσέθεσε ότι το Δημόσιο θα λειτουργεί κανονικά. «Θα δοκιμάσει όμως και νέα εργαλεία, όπως το ευέλικτο ωράριο, η τηλεδιάσκεψη και η εργασία εξ αποστάσεως. Έτσι, οι υπάλληλοι θα παραμένουν ενεργοί ακόμη κι αν χρειαστεί να λείψουν για λίγο. Φροντίζουμε, πάντως, κρίσιμες υποδομές και υπηρεσίες να μην υπολειτουργούν ούτε στιγμή» είπε.

Μιλώντας για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού σημείωσε ότι η οικονομία θα δεχθεί ένα πλήγμα το οποίο ήταν αδύνατον να προβλεφθεί και βέβαια να περιοριστούν οι συνέπειές του. Ανέφερε τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και πρόσθεσε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλα μέτρα στήριξης κλάδων που πλήττονται.

Επίσης ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι έχει ζητήσει αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στους δημοσιονομικούς στόχους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι έκτακτες δαπάνες από την ΕΕ και απευθυνόμενος προς τους πολίτες δείξουν υπεύθυνη στάση.

«Κανένα μαζικό μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ατομική ευθύνη. Και στις ανοιχτές δημοκρατικές κοινωνίες μας, καμία κεντρική απόφαση δεν αποδίδει αν δεν την συμμεριστούν πρώτα όλοι οι πολίτες» είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι όλα αυτά δεν αποτελούν αμφισβήτηση ατομικών δικαιωμάτων, αλλά κοινωνικό καθήκον και μήνυμα συνειδητού αυτοπεριορισμού που αφορά κυρίως τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και τους υπόλοιπους πολίτες όταν έχουν συμπτώματα.