Ένα ανθρωπιστικό δράμα λαμβάνει χώρα στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, με χιλιάδες ανθρώπους να επιδιώκουν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος τις τελευταίες ημέρες δια ξηρός ή θάλασσας.

Μετά το «σφράγισμα» των συνόρων στις Καστανιές, μεγάλος όγκος μεταναστών και προσφύγων κινήθηκε από το μεσημέρι τη Δευτέρας νότια, με υπόδειξη των τουρκικών Αρχών, στην περιοχή του Δέλτα του ποταμού Έβρου στις Φέρες. Περιοχή με πολλά περάσματα προς την ελληνική πλευρά, λόγω της χαμηλής στάθμης του νερού.

Η ισχυρή παρουσία στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων ωστόσο έχει αποτρέψει έως στιγμής δεκάδες απόπειρες εισόδου στην περιοχή.

Ένταση επικράτησε το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας στην περιοχή των Φερών του Έβρου, καθώς πάνω από χίλιοι μετανάστες επιχείρησαν ομαδικά να εισβάλλουν στο ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυνάμεις του στρατού που βρίσκονται στην περιοχή τους έχουν απώθησαν ρίχνοντάς προειδοποιητικές βολές.

Παρούσες είναι και οι ακροδεξιές φωνές που ετούτη την ώρα ηχούν δυνατά, βοηθούμενες από τη σκληρή γραμμή που έχει υιοθετήσει η Αθήνα. Μεταξύ άλλων, ακροδεξιοί διαδήλωσαν το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας στη Μυτιλήνη, ενώ καλέσματα έγιναν, μέσω social media, από «πατριώτες» προς όσους διαθέτουν όπλα (όπως κυνηγητικές καραμπίνες) να πάνε στα ελληνοτουρκικά σύνορα για να… συνδράμουν τις ελληνικές αρχές. Νωρίτερα, ορισμένοι κάτοικοι και κυνηγοί από την περιοχή, πήγαν κοντά στη συνοριογραμμή και πυροβόλησαν στον αέρα.

Σε κάθε περίπτωση, οι ελληνικές δυνάμεις έχουν αυξηθεί στα σύνορα, επιχειρώντας να σταματήσουν την είσοδο σε πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου ως τις 6 το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας, αποτράπηκαν 24.203 προσπάθειες εισόδου στη χώρα και συνελήφθησαν 183 άτομα.

Την Καθαρά Δευτερά στη Λέσβο έφτασαν 240 νέοι μετανάστες αυξάνοντας τον αριθμό τους σε 495 από τότε που ο Ερντογάν άνοιξε τις μεταναστευτικές κάνουλες. Οι 330 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν καταλύσει σε χώρο στο λιμάνι της Μυτιλήνης ενώ οι 165 έχουν ξεμείνει στην παραλία Σκάλα Συκαμνιας.

Αναστάτωση επικράτησε στη Χίο το απόγευμα της Δευτέρας όταν ομάδα αλλοδαπών περί τα 100 άτομα ξεκίνησε διαμαρτυρίες ζητώντας να φύγουν από το ΚΥΤ του Χαλκειούς, με αφορμή φήμη που ήθελε τη ναύλωση πλοίου με σκοπό τη μεταφορά προσφυγικού πληθυσμού στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Για μία ώρα περίπου επικράτησε αναστάτωση με τους Αστυνομικούς να επιχειρούν να πείσουν τους συγκεντρωμένους ότι πρόκειται για fake news, τα περί ναύλωσης πλοίου.

Έπειτα από αρκετή ώρα και μετά από ενημέρωση των leaders των διαφόρων εθνικοτήτων οι συγκεντρωμένοι υποχώρησαν προς το εσωτερικό του ΚΥΤ.

Εν τω μεταξύ πολλοί εργαζόμενοι σε Εθελοντικές οργανώσεις και ΜΚΟ κυρίως ξένοι υπήκοοι αποχωρούν από την Λέσβο, καθώς έχουν γίνει στόχος επιθέσεων από κατοίκους.