Έπειτα από τρεις ήττες σε Άιοβα, Νιου Χάμσιρ, και Νεβάδα, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν, κατάφερε μια σαρωτική νίκη στη Νότια Καρολίνα και δήλωσε «πολύ ζωντανός» στην κούρσα του χρίσματος των Δημοκρατικών.

Με πάνω από τα μισά εκλογικά τμήματα να έχουν ενσωματωθεί, ο Μπάιντεν, χάρη στις ψήφους των Αφροαμερικανών, συγκέντρωνε πάνω από το 50% και ο Σάντερς περιορίζεται στη δεύτερη θέση (19%).

Σε τόνο θριαμβευτικό ο πρώην αντιπρόεδρος υποσχέθηκε στους υποστηρικτές του ότι αυτός θα είναι στο τέλος ο αντίπαλος του Τραμπ τον Νοέμβριο και δήλωσε έτοιμος για τη μάχη. «Μου δώσατε ώθηση στον δρόμο για να πάω να δώσω μάχη με τον Ντόναλντ Τραμπ», είπε ο 77χρονος υποψήφιος επευφημούμενος.

Ο Μπάιντεν ελπίζει ότι με το αποτέλεσμα στη Νότια Καρολίνα αποκτά ορμή και ότι η δυναμική αυτή θα επαληθευτεί μεθαύριο, τη «Σούπερ Τρίτη», όταν ψηφίζουν 14 πολιτείες και δύο περιοχές.

Ο Σάντερς συνεχάρη τον Μπάιντεν για τη νίκη του σε μια συγκέντρωση στη Βιρτζίνια, που ψηφίζει μεθαύριο 3η Μαρτίου, τονίζοντας ταυτόχρονα πως είναι «πολύ περήφανος» για την πορεία της δικής του εκστρατείας και τις τρεις νίκες του ως τώρα. «Δεν μπορείς να νικάς πάντα», είπε πριν γυρίσει τη σελίδα: «και τώρα, πάμε στη ‘Σούπερ Τρίτη’».

Σπεύδοντας να σχολιάσει το αποτέλεσμα μέσω Twitter, ο Τραμπ υποστήριξε πως η νίκη του «νυσταγμένου Τζο», όπως αποκαλεί τον Μπάιντεν, είναι «το τέλος» για την εκστρατεία του «Μίνι Μάικ», όπως αποκαλεί τον δισεκατομμυριούχο Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος δεν συμμετείχε καν στη Νότια Καρολίνα αφού έχει επιλέξει να μπει στη μάχη τη «Σούπερ Τρίτη».

Πάντως, παρά το καλό αποτέλεσμα στη Νότια Καρολίνα και την υποστήριξη μεγάλων ονομάτων του κόμματος, η εκστρατεία του Μπάιντεν συνεχίζει να βρίσκεται σε επικίνδυνη θέση ενόψει της χιονοστιβάδας των ψηφοφοριών της Τρίτης.

Διαθέτει πολύ λιγότερα χρήματα και πολύ λιγότερες οργανώσεις βάσεις στο πεδίο των 14 πολιτειών που ψηφίζουν τη «Σούπερ Τρίτη» από ό,τι οι δύο αντίπαλοί του Μάικλ Μπλούμπεργκ -ο οποίος έχει ρίξει 500 εκατομμύριο δολάρια, κυρίως σε διαφημίσεις, σε αυτές τις πολιτείες- και Μπέρνι Σάντερς αντίστοιχα.

Υποσχόμενος να «οικοδομήσει ένα έθνος θεμελιωμένο πάνω στη δικαιοσύνη», ο Σάντερς καταγγέλλει ασταμάτητα τον «ρατσιστή», «ξενόφοβο», «σεξιστή» Τραμπ. Διεξάγει εκστρατεία με ρητορική υπερβολικά αριστερή για τα γούστα μεγάλου μέρους του κατεστημένου και του μηχανισμού του Δημοκρατικού Κόμματος.

Σήμερα ο Σάντερς συνεχίζει την εκστρατεία του στην Καλιφόρνια, προοδευτικό οχυρό στο οποίο κρίνεται ο μεγαλύτερος αριθμός αντιπροσώπων στο κομματικό συνέδριο του Ιουλίου.

Οι αντίπαλοι του βετεράνου γερουσιαστού τονίζουν πως δεν μπορεί να προσελκύσει τις ψήφους των πιο κεντρώων Ρεπουμπλικάνων και των ανεξάρτητων, που είναι αναγκαίες κατ’ αυτούς για τη νίκη επί του Τραμπ.

Ο ίδιος ο γερουσιαστής, που δηλώνει δημοκρατικός σοσιαλιστής, απορρίπτει το επιχείρημα, υποδεικνύοντας δεκάδες δημοσκοπήσεις που τον θέλουν να κερδίζει τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο τον Νοέμβριο.

Για να κερδίσει το χρίσμα του κόμματος οποιοσδήποτε υποψήφιος, χρειάζεται συνολικά 1.991 αντιπροσώπους στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί τον Ιούλιο.

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν πως κανένας υποψήφιος δεν θα εξασφαλίσει καθαρή πλειοψηφία αντιπροσώπων και προεξοφλούν ότι η έκβαση της κούρσας θα κριθεί στο συνέδριο της παράταξης.