Τον κώδωνα του κινδύνου για την Ευρώπη κρούει δυνατά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοινώνοντας πως είναι πλέον το «επίκεντρο» της πανδημίας του κορονοϊού, καλώντας τις χώρες να «εντοπίζουν, να απομονώνουν, να εξετάζουν και να θεραπεύουν κάθε κρούσμα».

Ο διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σημείωσε ότι ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων που καταμετρούνται είναι υψηλότερος από αυτούς που ανέφερε η Κίνα όταν κορυφωνόταν εκεί η πανδημία.

Ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας του νέου κορονοϊού ξεπέρασε το «τραγικό ορόσημο» των 5.000, ανακοίνωσε.

Ο διευθυντής των προγραμμάτων εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, δρ Μάικ Ράιαν δήλωσε παράλληλα ότι η κοινωνική απόσταση απλώς επιβραδύνει ελαφρά την εξάπλωση το ιού, ώστε να μπορεί το σύστημα υγείας να ανταπεξέλθει. Δεν αποτελεί πανάκεια, δεν πρόκειται να σταματήσει από μόνη της αυτή την πανδημία, τόνισε.

Ο Τέντρος επίσης ανακοίνωσε την έναρξη ενός σχεδίου αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση του Covid-19.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του, το σχέδιο θα δώσει τη δυνατότητα σε ανθρώπους και οργανισμούς να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση σε μάσκες, γάντια, ιατρικές μπλούζες και προστατευτικά δίοπτρα για εργαζομένους στον τομέα υγείας καθώς και διαγνωστικά σετ και εξοπλισμούς για έρευνα και ανάπτυξη, όπως εμβόλια.

Ο Ράιαν τόνισε πως κάθε χώρα πρέπει να αποφασίσει για τα μέτρα προστασίας του ίδιου της του πληθυσμού, σημειώνοντας πως στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής μπορεί εντός των εθνικών της συνόρων να περιορίσει τις μετακινήσεις εντός ζωνών.

«Υπάρχει ένα μεγάλο χρηματοδοτικό κενό για πιθανά εμβόλια ενάντια στον νέο κορονοϊό, πρέπει τώρα να κινηθούμε για να διαχειριστούμε τους κινδύνους και να κάνουμε επενδύσεις που χρειαζόμαστε για να αναπτύξουμε εμβόλια στο μέλλον», είπε ο Ράιαν.

Από την πλευρά της η Μαρία βαν Κέρκχοβ, επικεφαλής τεχνικών ζητημάτων των προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης υγείας του Οργανισμού, επισήμανε πως ο ΠΟΥ δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα κορυφωθεί η πανδημία του Covid-19, και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να είναι έτοιμη «για κάθε σενάριο».

«Ένα πράγμα το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να προβλέψουμε τι θα συμβεί. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να προετοιμαστούμε για κάθε σενάριο. Και η πορεία αυτής της πανδημίας σε κάθε χώρα εξαρτάται από τις ενέργειες της κάθε χώρας», τόνισε η βαν Κέρκχοβ.

Ιταλία

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ιταλία ανέρχεται πλέον σε 1.266, σε μια αύξηση 250 θανάτων από τον τελευταίο απολογισμό χθες (1.016).

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην χώρα είναι συνολικά 17.660, (2.547 νέες μολύνσεις) από τα 15.113 χθες.

Παράλληλα 1. 439 ασθενείς ιάθηκαν, ενώ χθες ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 1.258 .

Στην Λομβαρδία έχουν καταγραφεί συνολικά 9.820 κρούσματα και 890 νεκροί.

Στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια οι μολύνθηκαν 2.263 άνθρωποι και οι νεκροί, είναι 201.

Στο Βενέτο σημειώθηκαν 1595 μεταδόσεις και υπάρχουν 42 νεκροί.

Ισπανία

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο της μάχης που δίνουν οι αρχές ενάντια στην εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, που θα συγκληθεί αύριο,θα εγκριθεί το σχετικό διάταγμα με το οποίο η Ισπανία “θα τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα διάστημα 15 ημερών”, είπε ο Σάντσεθ σε ένα σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε, την ώρα που η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 120 ανθρώπους στη χώρα και καταμετρά περισσότερα από 4.200 κρούσματα.

“Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο την ερχόμενη εβδομάδα τα κρούσματα να ξεπεράσουν τα 10.000”, επισήμανε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει την κινητοποίηση “όλων των οικονομικών, υγειονομικών, δημόσιων και ιδιωτικών, και στρατιωτικών μέσων για την προστασία όλων των πολιτών”, εξήγησε ο Σάντσεθ.

Όμως, η “νίκη εξαρτάται από τον καθένα εξ ημών… ο ηρωισμός συνίσταται στο να πλένουμε τα χέρια και να παραμένουμε στα σπίτια μας”, τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Βρετανία

Τα κρούσματα του κορονοϊού στη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 29% στα 590 τις τελευταίες 24 ώρες, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται στους 10, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Γερμανία

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στην Γερμανία από την ερχόμενη εβδομάδα, λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Τα κρούσματα ανέρχονται σε περίπου 3000, ενώ οκτώ άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές του Covid-19.

Η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση, η Βουλή, τα κρατίδια και οι δήμοι θα κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο» κατά την διάρκεια της κρίσης, ενώ τόνισε ότι και η ίδια «θα κάνει τα πάντα, ό,τι χρειάζεται η Γερμανία, προκειμένου να βγούμε από αυτή την κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Απηύθυνε δε εκ νέου έκκληση για αποχή του πληθυσμού από τις κοινωνικές επαφές, όσο αυτό είναι εφικτό. Έκκληση για περιορισμό των ταξιδιών «στα απολύτως απαραίτητα» απηύθυνε με την σειρά του και ο υπουργός Μεταφορών Αντρέας Σόιερ.

Ενώ συνεχίζεται η ανακοίνωση περιοριστικών μέτρων με σκοπό την επιβράδυνση εξάπλωσης του κορονοϊού, η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου επέσπευσε την διακοπή του Πρωταθλήματος της Bundesliga και την εφαρμόζει ήδη από αυτό το Σαββατοκύριακο.

Την ίδια ώρα η πιο σοβαρά μέχρι τώρα πληγείσα περιοχή της Γερμανίας, το Χάινσμπεργκ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας με περισσότερα από 500 κρούσματα και τέσσερις νεκρούς, ζήτησε την στήριξη των υγειονομικών υπηρεσιών των ενόπλων δυνάμεων, προκειμένου να καταστεί εφικτή η υποβολή όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων σε εξετάσεις και η ταχεία εξαγωγή αποτελέσματος. Από την κυβέρνηση ανακοινώθηκε ακόμη σήμερα ότι παραγγέλθηκαν 10.000 συσκευές υποστήριξης αναπνοής.

Παρά τις εκκλήσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων προς τους πολίτες να αποφεύγουν τις αγορές πανικού και τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα παρατηρηθούν σημαντικά κενά στον ανεφοδιασμό της αγοράς, πολλοί καταναλωτές σπεύδουν να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες ειδών διατροφής. Σε σούπερ μάρκετ του Όσναμπρουκ ένας 41χρονος επιχείρησε να αγοράσει 70 κιλά αλεύρι και, έπειτα από έντονο διαπληκτισμό με δύο υπαλλήλους του ταμείου, υποχρεώθηκε να περιοριστεί σε 20 κιλ

Πολωνία

Η Πολωνία θα απαγορεύσει στους ξένους να εισέρχονται στη χώρα, από την Κυριακή, και θα επιβάλλει καραντίνα διάρκειας 14 ημερών στους πολίτες της που επιστρέφουν από το εξωτερικό, επιχειρώντας να αναχαιτίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι στα εμπορικά κέντρα θα χρειαστεί να κλείσουν ορισμένα καταστήματα, ενώ εστιατόρια, μπαρ και καζίνο θα κλείσουν επίσης. Οι δημόσιες συναθροίσεις θα επιτρέπονται μονάχα εάν ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν υπερβαίνει τους 50.

Η Πολωνία έχει επιβεβαιώσει 68 κρούσματα του νέου κορονοϊού και έναν θάνατο.

Ιράν

Το Ιράν ανακοίνωσε 85 νέους θανάτους που οφείλονται στον νέο κορονοϊό, στον πιο βαρύ απολογισμό που καταγράφει σε μια μέρα από τότε που ξέσπασε η επιδημία στη χώρα αυτή, μια από τις χειρότερα πληγείσες στον κόσμο.

Σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν τουλάχιστον 1.289 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 11.364.