Πόσο θα στοιχήσει η επιδημία του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία;

Posted on Φεβ 25, 2020, 6:34 μμ
6 secs

Αμφιβολίες για την σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομάς, προκαλούν οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για το πόσο μπορεί να επηρεάσει την παραγωγική διαδικασία το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Με τον αριθμό των θυμάτων να πλησιάζει τους 3.000 και τα κρούσματα να ξεπερνούν επισήμως τις 80.000, αλλά και την Ιταλία να αναγκάζεται να κλείσει το πιο πλούσιο κομμάτι της οικονομίας της, ορισμένοι οικονομολόγοι αρχίζουν να προβληματίζονται για το τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτή η ανυπόφορη εστία για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Στο Oxford Economics Ltd υπολογίζουν ότι αυτή η διεθνής κρίση στο χώρο της υγείας θα μπορούσε να κοστίσει περισσότερο από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια από το παγκόσμιο εγχώριο προϊόν.

Αυτό θα είναι το οικονομικό τίμημα των απουσιών από την εργασία, από τη χαμηλότερη παραγωγικότητα, την μείωση των ταξιδιών, αλλά και τις διακοπές στις αλυσίδες εφοδιασμού και τη μείωση του εμπορίου και των επενδύσεων.

Ήδη, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι επενδυτές επιδεικνύουν νευρικότητα, με τους δείκτες αναφοράς αποθεμάτων να υποχωρούν περισσότερο από 3% τη Δευτέρα και τον δείκτη S&P 500 να μειώνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό από τον Φεβρουάριο του 2018.

Προς το παρόν οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να εικάζουν ότι ο κορονοϊός δεν θα πλήξει περισσότερο την παγκόσμια οικονομία και ενδεχομένως θα της επιτρέψει να πετύχει μια γρήγορη ανάκαμψη, μόλις η ασθένεια αρχίσει να φθίνει. «Όμως αυτή η πεποίθηση μένει να δοκιμαστεί» υπογραμμίζει το πρακτορείο.

Ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τώρα εκτιμά ότι ο ιός θα συμπιέσει μόνο κατά 0,1% την παγκόσμια πρόβλεψή του για 3,3% παγκόσμια ανάπτυξη για το 2020, η επικεφαλής Οικονομολόγος, Γκίτα Γκόπιναθ, δήλωσε σε συνέντευξή της στο Yahoo Finance ότι η ανακοίνωση μιας πανδημίας θα έφερνε « πραγματικά κακόβουλα και φρικτά σενάρια».

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αναφερόμενος στα νέα περιστατικά, εξέφρασε «βαθιά ανησυχία», αλλά είπε ότι το ξέσπασμα του ιού δεν είναι ακόμα πανδημία.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του UBS Group AG, Άξελ Βέμπερ (πρώην πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας), είναι ακόμα πιο απαισιόδοξος από το Δ.Ν.Τ. και προειδοποίησε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα βιώσει μια σημαντική πτώση από το 3,5% στο 0,5% και ότι η Κίνα θα γνωρίσει συρρίκνωση στο πρώτο τετράμηνο του έτους.

Σε μια ανάλυση που προηγήθηκε της σημερινής επιδημίας με τον κορονοϊό, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμούσε ότι μια καταστροφική πανδημία θα μπορούσε να έχει αποτέλεσα ένα εκατομμύριο θανάτους και ότι ακόμα και με μετριοπαθείς εκτιμήσεις θα μείωνε το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 1%.

Πηγή: Εφημερίδα Συντακτών με πληροφορίες από το Bloomberg

...