Έντονη πολιτική αντιπαράθεση προκαλεί η ένταση στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου για την δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, μετά και τα εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ κατοίκων και αστυνομίας που μετέβησαν σε Χίο και Μυτιλήνη από την Αθήνα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει το σχέδιο της για το μεταναστευτικό τονίζοντας πως είναι προς το συμφέρον της χώρας, καθώς -όπως είπε- οι άναρχες δομές αποτελούν υγειονομικές βόμβες για τα νησιά μας.

Απέδωσε δε στις αντιδράσεις των κατοίκων των νησιών στο έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να το γεφυρώσει κατασκευάζοντας κλειστές δομές μακριά από τον αστικό ιστό.

«Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες για τις κλειστές δομές στα πέντε νησιά» είπε ο κ. Πέτσας, συμπληρώνοντας πως δεν μπορεί να διαιωνίζεται ο διάλογος. Πρέπει άμεσα να κλείσουν οι υφιστάμενες δομές για να φτιαχτούν οι νέες, ανέφερε.

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση στην οποία καταλογίζει ότι «προσπαθεί να συνδέσει την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κοροναϊό με τον εγκλεισμό των προσφύγων και μεταναστών», ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Αλέξη Χαρίτση.

Ο κ. Χαρίτσης προβλέπει ότι «απέναντι στη βία και τη ρατσιστική της ρητορεία, η κυβέρνηση θα βρει τους ίδιους τους νησιώτες. Αυτούς που εδώ και πέντε χρόνια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής προσφύγων και μεταναστών και έχουν γίνει γνωστοί διεθνώς για την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά τους».

To Kίνημα Αλλαγής με ανακοίνωση του Τομέα Προστασίας του Πολίτη κατηγορεί την κυβέρνηση για αυταρχισμό. «Η απόβαση αστυνομικών δυνάμεων, στο πλαίσιο του αυταρχικού δόγματος «Νόμος και Τάξη» που η ΝΔ θέλει να εφαρμόσει στα νησιά μας, δεν αφορά εστίες πραγματικής ανομίας, αλλά τους ίδιους τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους, δηλαδή τα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής», αναφέρεται στη ανακοίνωση.

Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε δήλωσή του επισημαίνει ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. «Η κυβέρνηση, αντί να στείλει πλοία στα νησιά του Αιγαίου για να απεγκλωβίσει τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, όπως δικαίως διεκδικούν οι νησιώτες μας, οργάνωσε την νυχτερινή απόβαση και την βάρβαρη εισβολή των ΜΑΤ, σε Λέσβο, στη Χίο, κατά των νησιωτών, που αγωνίζονται να μην γίνουν τα νησιά τους οι φυλακές της ΕΕ».

Ταυτόχρονα καλεί την κυβέρνηση «να αποσύρει αμέσως τώρα τις δυνάμεις καταστολής από τα νησιά. Να γίνουν εδώ και τώρα αποδεκτά όλα τα δίκαια αιτήματα των νησιωτών», αλλά και τον λαό «να καταδικάσει τον κυβερνητικό αυταρχισμό. Για να εφαρμόσει την πολιτικής και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας εγκληματεί σε βάρος των νησιωτών».
Η «Ελληνική Λύση» σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Τα νησιά μας, επαναστατούν στις επιλογές της αυταρχικής κυβέρνησης να τα γεμίσει hot spots. Η μοναδική λύση είναι τα ακατοίκητα νησιά, το κλείσιμο των συνόρων, οι απελάσεις λαθρομεταναστών και το λουκέτο στις παράνομες ΜΚΟ! Είναι δικαίωμα των κατοίκων των νησιών να αντιδρούν στις πρακτικές μιας επικίνδυνης κυβέρνησης. Η «Ελληνική Λύση» είναι δίπλα τους στον καλό αγώνα που δίνουν!

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ ΑΜΠΕ