Ποια σχέδια επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την σταδιακή άρση των μέτρων

Posted on 13 Απριλίου, 2020, 12:41 μμ
0 secs

Εντελώς αθόρυβα προετοιμάζεται η κυβέρνηση για το εγχείρημα της επιστροφής στη μετά κορωνοϊό εποχή που όπως όλα δείχνουν θα είναι αργή και μακρόσυρτη.

Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται μεταξύ άλλων μελέτη από τη Γερμανία που υπογράφεται από 14 πανεπιστημιακούς με τίτλο: «Πώς να κάνουμε αποτελεσματικό τον αγώνα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού».

Η μελέτη παρουσιάστηκε από το Πρώτο Θέμα που έχει το κείμενο στη διάθεσή του που όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του αν και αναφέρεται κυρίως στα γερμανικά δεδομένα, οι επιστημονικές προσεγγίσεις που γίνονται προσομοιάζουν και με τις εξελίξεις στη χώρα μας.

Το γενικό συμπέρασμα στο οποίο συγκλίνουν όλες οι απόψεις των ειδικών είναι ότι το τι ακριβώς θα γίνει σε κάθε χώρα εξαρτάται από τη φάση όπου βρίσκεται η καμπύλη της εξάπλωσης της πανδημίας.

Όπως προτείνεται και στη γερμανική μελέτη τα μέτρα που θα ληφθούν πρέπει να εξειδικεύονται ανάλογα με τις περιφέρειες της χώρας, τις ομάδες ανθρώπων που αφορούν, τα πεδία της κοινωνικής ζωής, καθώς και τους οικονομικούς τομείς.

«Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη χαλάρωση των περιορισμών που συνεπάγονται υψηλό κοινωνικό ή ψυχολογικό στρες», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στη γερμανική έκθεση, οι συντάκτες της οποίας δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην πειθώ των πολιτών. «Οι περιφέρειες με χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης και λιγότερες δυνατότητες διάδοσης μπορούν να ανοίξουν ευκολότερα», προστίθεται.

Στο επίκεντρο των αποφάσεων που θα ληφθούν τον Μάιο για τη μερική επιστροφή στην κανονικότητα βρίσκονται τρεις μεγάλες κατηγορίες πληθυσμού: τα παιδιά, οι άνθρωποι παραγωγικής ηλικίας και οι ηλικιωμένοι.

Όλα θα κριθούν από τον πτωτικό ρυθμό της κυκλοφορίας του κορωνοϊού και της μετάδοσης της λοίμωξης μέχρι και τη Δευτέρα 27 Απριλίου,

Αυτό που θα λαμβάνουν υπόψη τους οι επιστήμονες, θα είναι ο αριθμός των ασθενών που θα χρειάζεται να νοσηλευτούν, καθώς θεωρείται ο πιο ασφαλής δείκτης για την κυκλοφορία του κορωνοϊού στη χώρα.

Ο γενικός κανόνας που τίθεται ορίζει ότι «οι περιορισμοί που θεσπίστηκαν τελευταίοι θα αρθούν νωρίτερα από εκείνους που καθιερώθηκαν πρώτοι», το οποίο με λίγα λόγια σημαίνει ότι η επιστροφή θα ξεκινήσει από τη χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση του γενικού πληθυσμού.

Εν συνεχεία, θα ακολουθήσει η άδεια για να επαναλειτουργήσουν βαθμηδόν χώροι μαζικής συνάθροισης, όπως πάρκα και παιδικές χαρές, καταστήματα λιανικής, εστιατόρια και καφετέριες, κομμωτήρια, θέατρα και κινηματογράφοι, χώροι θρησκευτικής λατρείας, αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία και λοιπά.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 χρόνων που αποτελούν το 22% του πληθυσμού και υπολογίζονται περίπου σε 2 εκατομμύρια Ελληνες θα συνεχίσουν να μένουν σπίτι τους και θα είναι οι τελευταίοι για τους οποίους θα λήξει η καραντίνα.

Το ίδιο θα ισχύει και για όσους φιλοξενούνται σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και στα κέντρα νοσηλείας χρονίως πασχόντων.

Το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών μονάδων της χώρας ήταν το πρώτο μέτρο του πλέγματος που υψώθηκε στην Ελλάδα για να αναχαιτιστεί ο κορωνοϊός.

Σύμφωνα με την μελέτη και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης η επιστροφή των παιδιών στα θρανία τείνει να αποκλειστεί για το διάστημα των πέντε εβδομάδων που θεωρητικά χρειάζονται για την ολοκλήρωση αυτής της σχολικής χρονιάς.

Οι μαθητές θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση μέχρι το τέλος Μαΐου, και μέσω αυτής θα τελειώσουν το τρέχον σχολικό έτος, ενώ ανοιχτό είναι ακόμα το ενδεχόμενο τα σχολεία να ανοίξουν τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε να κερδίσουν χρόνο από το επόμενο έτος που προμηνύεται δύσκολο εάν ενσκήψει δεύτερο δυνατό κύμα κορωνοϊού.

Στις αρχές Μαΐου και αν έχει διατηρηθεί χαμηλός ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών στα νοσοκομεία, οι επιστήμονες θα αποφασίσουν την άρση των μέτρων που αφορούν τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και στη συνέχεια και των χώρων εστίασης.

Η εξ αποστάσεως εργασία θα συνεχίσει να προκρίνεται ως μια ασφαλής επιλογή για τις εταιρείες που μπορούν να βασιστούν σε αυτή.

Όσον αφορά τα εμπορικά καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, η επαναλειτουργία τους θα εξαρτηθεί από νέους υγειονομικούς κανόνες που θα οριστούν από τους ιατρούς εργασίας οι οποίοι επίσης αποκτούν κομβικό ρόλο στο επόμενο διάστημα.

Οι υγειονομικοί κανόνες θα αφορούν και τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες και η καθημερινή συμπεριφορά θα βασίζεται στη φυσική αποστασιοποίηση των δύο μέτρων και την τήρηση της ατομικής υγιεινής σε κάθε χώρο εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό θα καταγραφούν αλλαγές π.χ. στον αριθμό των εισερχομένων στα εμπορικά καταστήματα, στις υποχρεώσεις του εργοδότη έναντι των εργαζομένων για την προστασία τους, στον αριθμό των πελατών στα εστιατόρια ή τα καφέ.

Τα τραπεζοκαθίσματα θα εμφανιστούν και πάλι μέχρι το τέλος Μαΐου, ωστόσο θα είναι δραστικά μειωμένος ο αριθμός τους ώστε να τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των τραπεζιών.

Δυσκολίες στα σχέδια της επόμενης φάσης ανακύπτουν στο πεδίο του τουρισμού. Τα ξενοδοχεία θα είναι κλειστά μέχρι τέλος Μαΐου, ωστόσο άδηλο είναι το μέλλον, καθώς η επιστροφή στην κανονικότητα προϋποθέτει ότι θα πορεύονται όλες οι χώρες με τον ίδιο ρυθμό.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

...