Σοβαρές πιέσεις από το G20 για την επιβολή ενός ελάχιστου φόρου στους διαδικτυακούς κολοσσούς Google, Amazon Facebook και Apple, δέχονται οι ΗΠΑ.

Τόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, όσο και ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, υποστήριξαν ότι πρέπει οι διεθνείς ηγέτες να συμφωνήσουν στην επιβολή ενός ελάχιστου φόρου στις εταιρικές κοινοπραξίες.

Σύμφωνα με τον Άνχελ Γκουρία, «μπορεί να υπάρξει με μια συντονισμένη απάντηση στη φοροαποφυγή αυτών των κολοσσών.

Κατά την ομιλία του στο διεθνές συνέδριο για τη φορολογία, στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, ο Σοσιαλδημοκρατής αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι η συμφωνία για τη φορολόγηση των εταιρικών κοινοπραξιών πρέπει να επιτευχθεί άμεσα και οι πολιτικοί δεν θα πρέπει να φοβούνται το πολιτικό κόστος.

Επικαλούμενος και τις προτάσεις του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), ο Όλαφ Σολτς σημείωσε:

«Είναι η χρονιά που πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. Έχει γίνει πολλή δουλειά στο παρελθόν, έχουμε τις προτάσεις του ΟΟΣΑ από τον Ιανουάριο και θα πραγματοποιηθεί και η σύνοδος του Οργανισμού στο Βερολίνο τον Ιούλιο. Υπάρχει επαρκής προετοιμασία για να οδηγηθούμε σε αποτέλεσμα».

«Πιστεύω ότι η ελάχιστη φορολόγηση των εταιρειών αυτών πρέπει να εφαρμοστεί τώρα. Σχεδόν όλες οι χώρες κατανοούν την ανάγκη αυτή», πρόσθεσε.

Οι προσπάθειες του ΟΟΣΑ πέρυσι έπεσαν σε τείχος, όταν οι ΗΠΑ, στις οποίες έχουν την έδρα τους αυτές οι εταιρείες, απαίτησαν αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο σχέδιο για τη φορολόγησή τους, πράγμα που σύμφωνα με μέλη του G20 ήταν απόδειξη ότι η Ουάσιγκτον φοβόταν να προχωρήσει εν όψει των προεδρικών εκλογών.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνουτσίν, δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει φορολογική σταθερότητα σε παγκόσμια βάση και ότι ο ΟΟΣΑ ήταν πολύ κοντά στην επίτευξη συναίνεσης για το πλαίσιο ενός ελάχιστου φόρου των εταιρικών κοινοπραξιών.

«Σε μία παγκόσμια οικονομία δεν μπορείς να έχεις διαφορετικά εθνικά φορολογικά συστήματα που αντιμάχονται το ένα το άλλο», είπε.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την ελάχιστη φορολόγηση των κολοσσών αυτών, ωστόσο επισήμανε ότι πρέπει να λυθεί το πρόβλημα πού θα καταβάλλονται αυτοί οι φόροι.

Άλλωστε ο Στίβεν Μνουτσίν προσπαθεί να πείσει τις υπόλοιπες χώρες του G20 ότι η πρότασή του στο μέτρο της φορολόγησης των εταιρικών κοινοπραξιών να προστεθεί ένα «καθεστώς ασφαλούς λιμανιού» στη φορολογική μεταρρύθμιση, δεν συνιστά προσπάθεια να επιτραπεί στις επιχειρήσεις-κολοσσούς να μπορούν απλώς να επιλέγουν ότι δεν θα φορολογηθούν, όπως κατηγορούν τις ΗΠΑ η Γαλλία και άλλες χώρες.

...