«Έφυγε» από τη ζωή, ύστερα από πολυετή μάχη με την επάρατη νόσο, ο διακεκριμένος δημοσιογράφος και αγωνιστής της Αριστεράς, Κλέαρχος Τσαουσίδης σε ηλικία 73 ετών.

Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης αποχαιρετά με οδύνη μια από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές του δημοσιογραφικού κόσμου στη Βόρεια Ελλάδα.

«Η επαγγελματική του διαδρομή άφησε βαθύ αποτύπωμα στην Ενημέρωση, όπως και η συνδικαλιστική του δράση μέσα από την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), για την ίδρυση της οποίας πρωτοστάτησε ο ίδιος, και από τον ασφαλιστικό Οργανισμό ΕΔΟΕΑΠ.

Εξίσου βαθύ ήταν το πολιτικό του ίχνος, χαραγμένο με την αντιδικτατορική δράση του και την σταθερή και μαχητική υποστήριξη των ιδεολογικών αρχών του, μέσω της αρθρογραφίας και των παρεμβάσεών του ως την έσχατη στιγμή. Την τελευταία πενταετία αρθρογραφούσε σταθερά σε εβδομαδιαία βάση στην εφημερίδα «Αυγή».

«Ο θάνατος του συντρόφου Κλέαρχου Τσαουσίδη μας γεμίζει με θλίψη», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε συλλυπητήριο μήνυμα του για τον «αγωνιστή της Αριστεράς και μάχιμο δημοσιογράφο» που έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας «ανεξίτηλο ίχνος στην ιστορία και τους αγώνες της Θεσσαλονίκης όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε». 

Γεννημένος το 1947 στην Θεσσαλονίκη, ο Κλέαρχος Τσαουσίδης σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, από το 1965 ως το 1968 και (ύστερα από αναγκαστική διακοπή) από το 1974 ως το 1976.

Άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος το 1969, στην εφημερίδα Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, εργάστηκε στις εφημερίδες Εγνατία (1981), Τα Νέα (Γραφείο Θεσσαλονίκης 1982-88).

Την περίοδο Αύγουστος 1988 – Ιούλιος 1989, διετέλεσε διευθυντής Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια εργάστηκε στο Mega Channel (γραφείο Θεσ/νίκης) και το 1991 επανήλθε στα Νέα.

Το 1993 οργάνωσε και διεύθυνε ως το 1995, τον ραδιοσταθμό ΖΗΤΑ. To 1995 ανέλαβε Διευθυντής Σύνταξης στο ένθετο Βόρεια Ελλάδα της Καθημερινής.

Το 1997 έγινε διευθυντής στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Κυριακής και αργότερα ανέλαβε και τη διεύθυνση του ημερήσιου φύλλου.

Κατά περιόδους συνεργάστηκε με τους ραδιοσταθμούς Παρατηρητής και Antenna. Υπήρξε επί σειρά ετών (1983-88) ανταποκριτής της εφημερίδας Το Ποντίκι, της Σουηδικής Ραδιοφωνίας και από πέρυσι συνεργάτης της Ντόιτσε Βέλλε.

Η κηδεία του Κλέαρχου Τσαουσίδη θα είναι πολιτική και σύμφωνα με την επιθυμία του ίδιου, η σορός του θα αποτεφρωθεί.

Τη θλίψη του για τον θάνατο Κλέαρχου Τσαουσίδη εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Αγωνιστής της Αριστεράς και μάχιμος δημοσιογράφος, ο σ. Τσαουσίδης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών, αφήνει ανεξίτηλο ίχνος στην ιστορία και τους αγώνες της Θεσσαλονίκης όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Ο  σ. Τσαουσίδης συμμετείχε ενεργά στους εμβληματικούς αγώνες του νεολαιίστικου κινήματος της δεκαετίας του ’60 για τη δημοκρατία και τη δημόσια παιδεία, όπως το «1-1-4» και το «15%».

Από την πρώτη στιγμή εντάχθηκε στην αντιδικτατορική αντίσταση, μέσα από τις γραμμές της Σπουδαστικής – Λαϊκής Πάλης και του Ρήγα Φεραίου. Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Κατάληψης της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, τον Νοέμβριο του 1973. Για τη δράση του κατά του χουντικού καθεστώτος, ο σ. Τσαουσίδης διώχτηκε και βασανίστηκε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και συμπληρώνει:

«Μετά την πτώση της δικτατορίας, πρωταγωνίστησε στον αγώνα για την αποχουντοποποίηση της Φιλοσοφικής Σχολής. Διετέλεσε δύο φορές πρόεδρος του Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου της Φιλοσοφικής σχολής (74-76).

Με τη δημοσιογραφία ασχολήθηκε ήδη από τα χρόνια της χούντας γράφοντας στη Θεσσαλονίκη. Μετά τη δικτατορία διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας Αγγελιοφόρος και δημοσιογράφος των εφημερίδων Βήμα και Νέα. Υπήρξε επίσης διευθυντής του ραδιοφώνου της ΕΡΤ3.

Υπήρξε μέλος του ΚΚΕ εσωτερικού, της ΕΑΡ, του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στον Σύλλογο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ).

Μέχρι και τις τελευταίες μέρες της ζωής του, αρθρογραφούσε στην Αυγή και την ιστοσελίδα Dailythess».

 

ΠΗΓΗ: ΕΦΣΥΝ