Ορθώς δεν ξαφνιάστηκαν πολλοί όταν άκουσαν χθες ότι αρκετοί ηγέτες κρατών και χιλιάδες μεγαλόσχημοι όλου του κόσμου, κρύβουν τεράστια περιουσιακά στοιχεία σε υπεράκτιες (offshore) εταιρίες. Είδηση θα ήταν να μην υπάρχουν κρυφά περιουσιακά στοιχεία σε βολικές εταιρίες οι οποίες δεν ελέγχονται. Το νέο σκάνδαλο, που ακούει στο όνομα Pandora Papers αναμένεται να ξεπεράσει και αυτό των Panama Papers. Και, φυσικά, δεν λείπουν οι πατριώτες μας από τον σχετικό κατάλογο, με 283 Έλληνες να μας εκπροσωπούν επάξια αυτές τις κρίσιμες ώρες, που η τουρκική προκλητικότητα επιχειρεί να κάμψει το φρόνημά μας.

Τα papers πάνε κι έρχονται, λοιπόν, οι αποκαλύψεις συγκλονίζουν ή και όχι, ωστόσο η «δουλειά» δεν φαίνεται να χαλάει. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ίσως επειδή δεν ξαφνιαζόμαστε. Ίσως επειδή ανεχόμαστε, από τη μία να αγοράζουν κρυφά σπίτια δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων (αλήθεια, που τα βρήκαν τόσα λεφτά;) και από την άλλη να μας κουνάνε το δάχτυλο για την φοροδιαφυγή και τη διαφθορά.

Γι’ αυτό ίσως να ήταν σκόπιμο να αρχίσουμε να «ξαφνιαζόμαστε» ξανά. Όχι από άγνοια, αλλά από τη γνώση ότι στον καπιταλισμό οι λίγοι που κλέβουν πολλά είναι, κατά συνθήκη, «αθώοι». Κι αυτό είναι λάθος. Λάθος και άδικο.

 


, Pandora Papers: Η διεθνής της κρυφής κονόμας – INDE (5/10), INDEPENDENTNEWS

#independentnews

#independent news greece

Facebook: https://www.facebook.com/IndNewsGR

Twitter: https://twitter.com/inde_news

Ιστοσελίδα: https://independentnews.gr/