Οι μετοχές έκαναν βουτιά σε παγκόσμιο επίπεδο, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, ενώ η τιμή του χρυσού που αποτελεί ασφαλές καταφύγιο αυξήθηκε ξανά προς τα υψηλά επίπεδα επτά ετών.

Εν μέσω ειδήσεων ότι ο κοροναϊός εξαπλώνεται και δεκάδες χώρες, από τη Νότια Κορέα έως την Ιταλία, επιτάχυναν τη λήψη μέτρων έκτακτης ανάγκης. Εντείνοντας τον συναγερμό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η επιδημία έχει κορυφωθεί στην Κίνα, αλλά κάλεσε άλλες χώρες να προετοιμασθούν για έξαρση του κοροναϊού.

Ο ιός έχει κοστίσει τις ζωές σχεδόν 3.000 ατόμων στην ηπειρωτική Κίνα, όπου οι δραστικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί αποδιάρθρωσαν τον μεταποιητικό τομέα και την καταναλωτική δαπάνη, ενώ υπάρχουν ανησυχίες ότι και άλλες χώρες θα αντιμετωπίσουν αντίστοιχα φαινόμενα.

«Η συνταγή της Κίνας για τον περιορισμό του ιού ήταν να περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα και αυτό την πλήττει. Οι αγορές φοβούνται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες διακοπές στη λειτουργία οικονομικών συστημάτων για να σταματήσει η εξάπλωση (του ιού)», δήλωσε αναλυτής της Lombard Odier.

Αυτοί οι φόβοι μεγάλης οικονομικής ζημιάς, ακόμη και μίας ύφεσης, οδήγησαν τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών MSCI σε χαμηλό επίπεδο 2,5 μηνών, εξαλείφοντας, αυτή την εβδομάδα μόνο, σχεδόν 3 τρισ. δολάρια από την αξία του.

Πιέσεις δέχτηκαν τα ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς τίτλου να καταγράφει σημαντική άνοδο και να ξεπερνά το 1,167%.

Αντίθετα υποχωρεί η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου στο -0,50%, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων να διευρυνθεί σημαντικά στο 1,67% από 1,58%. Ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις των υπολοίπων ομολόγων με αυτή του 5ετούς ομολόγου να κυμαίνεται στο 0,43% από 0,37% χθες και του 15ετούς στο 1,68% απο 1,58%.
Οι εξελίξεις στην ελληνική αγορά ακολουθούν την τάση που διαμορφώνεται σε ολόκληρη τη Ν. Ευρώπη, εξαιτίας των ανησυχιών για εξάπλωση του κοροναϊού

Η επιδημία έπληξε και την γερμανική οικονομία η οποία βρίσκεται σε στασιμότητα το πρώτο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε το οικονομικό ινστιτούτο DIW, προσθέτοντας ότι η γερμανική βιομηχανία θα πληγεί ιδιαιτέρως εάν συνεχιστεί η παγκόσμια εξάπλωση του ιού.

Σύμφωνα με το DIW, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας το πρώτο τρίμηνο θα αυξηθεί μόλις κατά 0,1% συγκριτικά με ένα τρίμηνο νωρίτερα.

«Έως τώρα, πάντως, ο αντίκτυπος του κοροναϊού είναι ασαφής και δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί», ανέφερε ο οικονομικός διευθυντής του DIW Κλάους Μίκελσεν σε ανακοίνωση. Δήλωσε ότι η γερμανική βιομηχανία θα επηρεαστεί ιδιαίτερα εάν η επιδημία προκαλέσει προβλήματα στις προμήθειες προϊόντων χονδρικής που προέρχονται από την Κίνα.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ