Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει την Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για συνομιλίες που αφορούν τις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ, περιλαμβανομένης της Συρίας και του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος.

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με αξιωματούχους της ΕΕ και επανέλαβε τις εκκλήσεις του για μεγαλύτερη βοήθεια για την αντιμετώπιση των εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία.

Ελπίζουμε να λάβουμε πολύ μεγαλύτερη βοήθεια από την διεθνή κοινότητα αναφορικά με τους πρόσφυγες, είπε στη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη.

Ωστόσο λίγο πριν μεταβεί συνέχισε την ρητορική του κατά της Ελλάδας σε υψηλούς τόνους.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τη χώρα μας να ανοίξει τα σύνορά της και να αφήσει τους πρόσφυγες και μετανάστες να πάνε την Ευρώπη.

«Ω Ελλάδα αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν να μείνουν σε εσάς. Θα περάσουν και θα φύγουν» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ επανέλαβε την κριτική του περί έλλειψης ανθρωπισμού από τη χώρα μας στα σύνορα.

«Κανείς δεν μιλά κατά της Ελλάδας για την απάνθρωπη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο. Κανείς δεν καταδικάζει το κυνήγι κατά γυναικών που βρίσκονται στα σύνορα και τις χτυπούν και τις πυροβολούν» επανέλαβε ο Τ. Ερντογάν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε και για ένα μικρό παιδί που προσπαθούσε να περάσει τα σύνορα και το οποίο παρακολούθησε ο ίδιος μαζί με τον εγγονό του στην τηλεόραση.

«Αυτό το τριών, πέντε χρόνων μωρό το είδατε, έτσι δεν είναι; Να πηγαίνει προς τα σύνορα με την Ελλάδα, ίσως προσέξατε πώς αυτό το μικρό περπατούσε, πώς έπεφτε και σηκωνόταν πάλι όρθιο μέσα στα χωράφια για να φτάσει στα σύνορα. Το έδειξα και στον εγγονό μου αυτό. ‘Κοίτα, του είπα, πέφτει και σηκώνεται σαν εσένα. Πέφτει και σηκώνεται. Γιατί, ξέρεις; Για να σωθεί από τους κακούς θείους’, του είπα. Γιατί έτσι τους καταδυναστεύουν. Και τότε με ρώτησε: ‘Αυτοί είναι κακοί;’. ‘Ναι, είναι κακοί αυτοί που το έκαναν αυτό» του απάντησε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε απευθύνοντας και άλλες κατηγορίες προς την ελληνική πλευρά για «έλλειψη συνείδησης και ανθρωπιάς».

«Στη Συρία από το ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους στην ανθρωπιστική κρίση που κρατάει εννέα χρόνια, ένα σημαντικό μέρος είναι γυναικόπαιδα, αλλά δυστυχώς καμία χώρα δεν δείχνει ευαισθησία στο θέμα αυτό. Μόνο λόγια, λόγια, λόγια… Τίποτα άλλο!», ανέφερε.