«Η τελευταία απόφαση του ΣτΕ αποτελεί το πρώτο βήμα δικαίωσης και θεωρώ ότι δημιουργεί νέα δεδομένα, θέτει τα πράγματα σε μια νέα βάση», επεσήμανε ο Γραμματέας της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας,  Πάνος Σκουρλέτης, σε εκδήλωση της ΝΕ Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, στην Ιερισσό, με θέμα  «Το αναπτυξιακό Μέλλον της Β.Α Χαλκιδικής», αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ εις βάρος της “Ελληνικός Χρυσός ΑΕ” και υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.

, Π.Σκουρλέτης στη Χαλκιδική: “Η τελευταία απόφαση του ΣτΕ για την Ελληνικός Χρυσός αποτελεί το πρώτο βήμα δικαίωσης” (Video), INDEPENDENTNEWSΑπό την Ιερισσό,  ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι στη νέα βάση που έχει τεθεί από το ΣτΕ, «αν αυτή τη στιγμή υπήρχε η πολιτική βούληση ή ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, θα μπορούσε  αυτό που μας έλεγαν τόσο καιρό, ότι το ελληνικό Δημόσιο κινδυνεύει να πληρώσει αποζημιώσεις στην εταιρεία,  να αντιστραφεί  και να διεκδικήσουμε με βάση την παραβίαση των συγκεκριμένων συμβατικών υποχρεώσεων της «Eldorado», αποζημιώσεις,  αποκαταστάσεις και να βάλουμε ένα τέλος σε μια καταστροφική επένδυση.

Δεν υπάρχει, όμως, αυτή η πολιτική βούληση από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να δούμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε,  έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε το θέμα βάσει της νέας εμπειρίας μας, καθώς δεν ισχύει πλέον το άλλοθι της παραγωγικής εκμετάλλευσης με καλύτερους όρους για το περιβάλλον. Δεν υπάρχει πια αυτό το άλλοθι, γιατί για μένα άλλοθι ήταν πάντοτε, δεν χρειαζόταν αυτό το στοιχείο για να μη θέλει κανείς να καταστρέψει τα νερά, να καταστρέψει τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, διότι όλα αυτά κινδυνεύουν με αυτού του είδους τη δραστηριότητα.

Το θέμα είναι, μπορούμε κάτω από τα νέα δεδομένα να ενώσουμε ξανά δυνάμεις, να μιλήσουμε για επιβεβαίωση ενός αγώνα ο οποίος φάνηκε ότι δεν ήταν ιδεοληπτικός, αλλά αφορούσε πολύ συγκεκριμένα πράγματα, την ίδια τη ζωή και το μέλλον αυτού του τόπου; Έτσι θα μπορέσουμε να ξανασχεδιάσουμε σε περιφερειακό, αποκεντρωμένο επίπεδο, ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης».

Και συνέχισε ο γραμματέας: «Διότι τα μεγάλα λόγια περί ανάπτυξης που δεν εξειδικεύονται με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μιας περιοχής και δεν υποστηρίζονται με αντίστοιχο έργα υποδομής, αλλά γενικά και αόριστα αφήνουμε να τα λύσουν, ως δια μαγείας, οι αόρατες δυνάμεις της αγοράς, στις περισσότερες των περιπτώσεων, αν όχι πάντα, καταλήγουν στο να κερδίζουν κάποιοι, πολύ λίγοι και να χάνουν οι πολλοί.

Σήμερα πιστεύω ότι πρέπει να επανασυστηθούμε στη βάση των νέων δεδομένων και να πείσουμε κι αυτούς που, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα, είχαν μια διαφορετική άποψη να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να μπει ένα τέλος σε αυτή την ιστορία».

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ,  Κυριακή Μάλαμα,  μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι η «Ελληνικός Χρυσός» δεν μπορεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, για να τονίσει στη συνέχεια: «Ένα συγκροτημένο σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής μετάβασης,  μπορεί να προσφέρει τουλάχιστον διπλάσιες θέσεις εργασίας από αυτές που σχετίζονται με την εξορυκτική δραστηριότητα. Οι θέσεις αυτές δεν είναι μόνο στον τουρισμό και την αγροτική οικονομία,  αλλά με σωστή διαχείριση μπορούν να απλωθούν σε ολόκληρο το φάσμα της τοπικής οικονομίας.

Το δεύτερο στοιχείο είναι η συμμετοχή του κράτους στη μετάβαση αυτή. Θα πρέπει να αφορά στην εκπλήρωση των αναπτυξιακών καθηκόντων του, να ξεμπλοκάρουν τα μεγάλα έργα υποδομής που χρειάζεται η Β.Α. Χαλκιδική, να ολοκληρωθούν δηλαδή οι οδικοί άξονες,  οι λιμένες,  οι υποδομές ποιότητας ζωής και πολιτικής προστασίας. Αυτή η διαδικασία, η οποία έχει μείνει πίσω και λόγω της μεταλλευτικής δραστηριότητας, καθιστά απαραίτητη την μετάβαση από την οικονομία των εξορύξεων στην οικονομία της αειφορίας.

Το τρίτο και τελευταίο στοιχείο είναι η αναγκαία ισχυροποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους στα θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον. Η μετάβαση από την οικονομία των εξορύξεων απαιτεί ένα ευρύ πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης,  όπου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους θα κληθούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών και τη διαφάνεια».

Ο Συντονιστής της ΝΕ Χαλκιδικής,  Στέλιος Παπαματθαίου, επεσήμανε: «Επιλέξαμε σαν πρώτο σταθμό της επίσκεψης του γραμματέα στην περιοχή  αυτόν εδώ τον πολύπαθο τόπο και δεν αναφέρομαι μόνο στην Ιερισσό, αλλά στην Β.Α. Χαλκιδική συνολικά.

Ο λόγος είναι η μεγάλη ανάγκη ανάπτυξής της. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε και έχει καταθέσει αναπτυξιακές προτάσεις για την περιοχή οι οποίες κινούνται υπέρ των πολλών και όχι των  λίγων. Υπέρ του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών. Υπέρ του εμπορίου και του τουρισμού. Ξεκινήσαμε σήμερα από εδώ για να σηματοδοτήσουμε την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, και ως κυβέρνησης και ως αντιπολίτευσης, ότι η ανάπτυξη δεν περνά αποκλειστικά μέσα από μεγάλες εταιρείες, από μεγάλα έργα, αλλά μέσα από τον κάθε έναν και την κάθε μία σε αυτή τη χώρα».