Η δημόσια Υγεία μπορεί να διαφυλαχθεί μόνο από ένα ισχυρό, Δημόσιο σύστημα υγείας, επεσήμανε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα, Κυριακή 15 Μαρτίου 2020, στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του ΑΝΤ1, στους δημοσιογράφους Νίκο Ρογκάκο και Παναγιώτη Στάθη.

 Σημεία από τη συνέντευξη: 

 

Δογματικός νεοφιλελευθερισμός οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία

«Με αφορμή αυτή την κρίση πρέπει να σκεφτούμε ορισμένα πράγματα. Καταρχάς καταπέφτουν διάφορες “βεβαιότητες” και μύθοι. Διάφορες δογματικές αγκυλώσεις, ότι το Δημόσιο δεν χρειάζεται και στο χώρο της Υγείας. Εάν βγαίνει ένα συμπέρασμα είναι ακριβώς το αντίθετο. Ότι για να αντιμετωπίσουμε πανδημίες, για να αντιμετωπίσουμε κρίσιμες καταστάσεις, δεν μπορούμε να το κάνουμε με ΣΔΙΤ, με σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία. Αυτός ο δογματικός νεοφιλελευθερισμός των τελευταίων δεκαετιών πέφτει… Αν θέλουμε να υπηρετήσουμε αυτό που ονομάζουμε αγαθό της δημόσιας υγείας, χρειάζεται ένας ισχυρός δημόσιος πυλώνας που δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τους ιδιώτες… Το αμφισβητεί η ΝΔ με την πρόταση που ήταν έτοιμη να φέρει για Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα εντός των δημόσιων νοσοκομείων και σε εκείνες τις λειτουργίες που είναι τα “φιλέτα”».

 

Η Ιερά Σύνοδος δεν μπορεί με τις αποφάσεις της να ακυρώσει τα μέτρα προστασίας  που ανακοινώθηκαν

«Ελπίζω αύριο, η απόφαση της Συνόδου να μη πάει κόντρα στην λογική. Διότι ο Πρωθυπουργός είπε το αυτονόητο, αλλά το είπε πολύ ντροπαλά, αισχυντηλά. Δεν είναι δικαίωμα της Συνόδου να αποφασίσει αν θα ακυρώσει με τη στάση της τα καθολικά, ενιαία και οριζόντια μέτρα… Βρισκόμαστε απέναντι σε μια πανδημία με επίκεντρο την Ευρώπη και δεν χωρούν εξαιρέσεις… Να κάνουμε αυτό που έκαναν και οι υπόλοιπες Εκκλησίες στην Ευρώπη. Αναστολή όλων των δημόσιων, εντός των ναών, συναντήσεων».

 

Απαιτείται χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, δεν μπορούμε να είμαστε δογματικά προσηλωμένοι στα πλεονάσματα

«Δεν πρέπει να είμαστε δογματικά προσηλωμένοι στην υπόθεση των πλεονασμάτων. Κι αυτό πρέπει να κάνει η Ευρώπη και να ξεκινήσει από το Eurogroup των επόμενων ημερών, να πάει οπωσδήποτε στην χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας… Προσέξτε, όμως, πόσο μεροληπτικοί είναι. Θα πάνε, απ’ ότι φαίνεται, στην χαλάρωση, αλλά από τη στιγμή που βλέπουν ότι απειλείται οριζόντια η υγεία. Την χαλάρωση όταν το 20- 25% των συμπολιτών μας ήταν στην ακραία φτώχεια δεν την σκέφτονταν. Αυτά είναι τα συμπεράσματα που πρέπει να βγάλουμε. Και βεβαίως, το τελευταίο που είπατε εσείς αφορά την πρώτη κατοικία. Μας λέτε –και σωστά- όλοι να καθίσουμε σπίτια μας. Και από τέλος Απριλίου κάποιοι άνθρωποι μπορεί να πεταχτούν έξω από τα σπίτια τους».

 

Η πιστοληπτική γραμμή στήριξης, που υποστήριζε η ΝΔ, θα μας έφερνε σε δεινή θέση υπό το σημερινό καθεστώς εκτάκτων δαπανών

«Ευτυχώς και πάλι που δεν ακολουθήσαμε όσους υποστήριζαν, και δεν ήταν μόνο ο κ. Παπαδημητρίου, την άποψη περί πιστοληπτικής γραμμής. Δηλαδή μια δυνατότητα να δανειστεί η χώρα εφόσον χρειαζόταν, η οποία θα συνοδευόταν από μέτρα, γιατί κανείς δεν σου ανοίγει πίστωση χωρίς μέτρα. Άρα ένα light μνημόνιο. Φανταστείτε σήμερα, που είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε δαπάνες οι οποίες ήταν έξω από τις προγραμματισμένες, για να αντιμετωπίσουμε το θέμα της πανδημίας, να είχαμε παράλληλα δεσμευτεί στη λήψη μέτρων που θα επέτειναν την αρνητική κατάσταση όπως αυτή προδιαγράφεται στην αγορά».

 

Λάθος η αναστολή της διαδικασίας ασύλου που αφορά και τις πρώτες αφίξεις προσφύγων από τη Λέσβο

«Αυτοί οι άνθρωποι μεταφέρονται σε ένα κλειστό κέντρο για να απελαθούν, ενώ, παράλληλα έχει κάνει το λάθος η κυβέρνηση να αναστείλει τη διαδικασία αξιολόγησης αιτήματος για άσυλο που, προφανώς, το δικαιούται ένα μέρος τους, δεν ξέρω εάν είναι μικρό ή μεγάλο. Αλλά αυτό, επειδή συνιστά μια παραβίαση των διεθνών κανόνων, είναι κάτι που ενδεχομένως θα το χρησιμοποιήσουν εναντίον μας. […] Η Ελλάδα σήμερα πρέπει να ισορροπήσει σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Αφενός να κάνει το αυτονόητο, που είναι ο έλεγχος των συνόρων μας απέναντι σε ένα οργανωμένο σχέδιο από την Τουρκία. Δεύτερον, να υπερασπιστεί την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών και κανόνων. Και κυρίως να ανεβάσει πολύ ψηλά το θέμα της συνευθύνης της Ευρώπης για τη διαχείριση ενός προβλήματος που μας υπερβαίνει όλους. Δεν μπορεί εμείς να είμαστε απλώς και μόνο η ασπίδα, για να είναι ήσυχοι οι άλλοι ευρωπαίοι. Πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

 

Να μην εργαλειοποιηθεί το προσφυγικό για τη δημιουργία εσωτερικού εχθρού

«Στο εσωτερικό της χώρας δεν πρέπει να κάνουμε αυτό που κάνει ο Ερντογάν από την άλλη πλευρά. Να εργαλειοποιήσουμε το προσφυγικό για να διχάσουμε τον κόσμο. Δηλαδή Πέτσας. “Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι Δούρειος Ίππος του Ερντογάν”. Η πλέον κατάπτυστη δήλωση των τελευταίων δεκαετιών. Σε μια στιγμή που προσπαθούμε να υπάρξει μια συνεννόηση, ένα αρραγές μέτωπο διαχείρισης, πάμε και λέμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ο Δούρειος Ίππος; Τι εμφυλιοπολεμική λογική είναι αυτή; Το πήραν λίγο πίσω, αλλά που και που βγαίνουν άλλοι, δευτεροκλασάτοι -προσέξτε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος “είναι” ο Πρωθυπουργός- αλλά βγαίνουν και διάφοροι άλλοι, δευτεροκλασάτοι και λένε κάτι τέτοια. Γράφτηκε προχθές, ότι “πήγε ο Σκουρλέτης με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο. Από ποια μεριά των συνόρων πήγε;”. Το έγραψε βουλευτής αυτό, βουλευτής της ΝΔ. Καταλαβαίνετε πόσο τοξική, διχαστική, πολιτική είναι αυτή; Είναι τα ίδια που μας έκαναν στις Πρέσπες».