Την έντονη διαμαρτυρία της για τον εμπρησμό στην αποθήκη αλληλεγγύης στη Χίο εκφράζει η Χιακή Συμπολιτεία διαμηνύοντας ότι «η ακροδεξιά τρομοκρατία δεν θα περάσει».

“Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον εμπρησμό στην αποθήκη-όαση αλληλεγγύης στην οδό Λετσαίνης – Ζητάμε την άμεση διερεύνηση και εύρεση των ενόχων

Η Χιακή Συμπολιτεία καταδικάζει το αποτρόπαιο εμπρηστικό χτύπημα στην αποθήκη-όαση αλληλεγγύης στην οδό Λετσαίνης στην πόλη της Χίου. Καταδικάζουμε την απόπειρα τρομοκράτησης ανθρώπων που επί χρόνια στηρίζουν έμπρακτα χιλιάδες συνανθρώπους μας, ντόπιους και «ξένους», σε προσφυγικούς καταυλισμούς, γηροκομεία, νοσοκομεία. Καταδικάζουμε την απόπειρα τρομοκράτησης στον κόσμο της αλληλεγγύης.

Καλούμε την αστυνομία και την πυροσβεστική να ερευνήσουν άμεσα, σε βάθος και αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο στοιχείο αυτή την εγκληματική ενέργεια.

Καλούμε κάθε ψύχραιμη φωνή, φορείς, δημοτικές παρατάξεις, συλλόγους, να καταδικάσει ανοιχτά και δημόσια τον εμπρησμό και κάθε αντίστοιχη συμπεριφορά ή προτροπή ή εγκώμιο σε τέτοιες ενέργειες.

Πρέπει ο καθένας και η καθεμιά να αναλογιστεί αν θέλει να μετατραπεί η πόλη που ζούμε σε πεδίο εγκληματικών ενεργειών από ακροδεξιά στοιχεία.

Και επειδή το χτύπημα στην αποθήκη της Λετσαίνης είναι χτύπημα σε όσους δεν υποκύπτουν στην ακροδεξιά υστερία των ημερών, απαντάμε: Δεν τρομοκρατούμαστε, δεν υποχωρούμε, θα τα φτιάξουμε ξανά, ομορφότερα και καλύτερα.

Η αλληλεγγύη θα νικήσει.

Οργισμένη ανακοίνωση εξέδωσε και η πρωτοβουλία αλληλεγγύης Χίου κατηγορώντας την κυβέρνηση για ιδεολογικές εμμονές τονίζοντας ότι δεν αξίζει στο νησί αυτή η απανθρωπιά.

Ανάμεσα σε άλλα στην ανακοίνωση επισημαίνεται:

Ζήσαμε επίσης στην Χίο τι σημαίνει να έχεις απέναντι σου μια κυβέρνηση που στερείται ευαισθησίας, ανθρωπιάς, αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπο. Βιώσαμε την βία, την πρόκληση, τον εξευτελισμό της αξιοπρέπειας μας από τις δυνάμεις καταστολής που εισέβαλαν στο νησί μας.

Με το δόγμα αποτροπή και κλειστές δομές η κυβέρνηση, προσπαθεί να λύσει μια κατάσταση που δεν θα είχε δημιουργηθεί αν είχε προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών και δεν πελαγοδρομούσε.

Ζούμε καταστάσεις ,όπου δεν υπάρχει ίχνος διασφάλισης των δικαιωμάτων των πολιτών και είναι ενάντια σε κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι αυτές οι καταστάσεις δημιουργούν εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες, αφήνουν περιθώρια να ξεμυτούν ρατσιστικές και φασιστικές φωνές που δηλητηριάζουν τις ψυχές, διχάζουν τις κοινωνίες και στοχοποιούν ως εχθρό τον πρόσφυγα ή το μωρό παιδί που δεν αφήνουν να βγει από την βάρκα. Στοχοποιούν όμως και την Αλληλεγγύη και την προσφορά με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον εμπρησμό σε δομή αλληλεγγύης στην Χίο. Οδηγούμαστε σε επικίνδυνες και μισαλλόδοξες καταστάσεις .

Δεν μας αξίζει ως κοινωνία αυτή η απανθρωπιά και εμείς συνεχίζουμε να απαντάμε με αλληλεγγύη και αγάπη γιατί τελικά αυτή είναι η δύναμη που έχουμε, αλλά και η βοήθεια απλών ανθρώπων που δεν σταματούν να διδάσκουν καθημερινά. Μαθήματα αλληλεγγύης και μεγάλης ανθρωπιάς μας έδωσαν οι Μαμάδες της λαϊκής συνοικίας Πινιέτο της Ρώμης αποδεικνύοντας ότι αγαπάνε τα προσφυγόπουλα της Μόριας, της Χίου, της Κω, της Λέρου και των άλλων νησιών όπως τα δικά τους παιδιά.

Οι Μαμάδες έστειλαν στην «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χίου» 40 κούτες με παιδικά ρούχα, που βρίσκονται ήδη στο ΚΥΤ ΒΙΑΛ.Η μεταφορά έγινε δωρεάν με χιακή μεταφορική εταιρεία την οποία ευχαριστούμε ολόψυχα.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΗ”

Επιτροπή Αγώνα Μανταμάδου: Καταδικάζουμε κάθε φασιστική φωνή και το διχασμό

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Μανταμάδου στη Λέσβο

“Είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα για να μην δεχτούμε το νησί μας να γίνει φυλακή προσφύγων και μεταναστών.Συνεχίζουμε με τα ίδια αιτήματα, καμιά δομή στο νησί ούτε κλειστή ούτε ανοιχτή.

Με τις τελευταίες εξελίξεις και τις αυξημένες ροές προσφύγων-μεταναστών, επιβάλλεται άμεσα να μπει καράβι για να απεγκλωβιστούν όλοι οι πρόσφυγες της Μοριάς,καθώς και να φύγουν οι νεοεισερχόμενοι. Με την ίδια αμεσότητα που μπήκε καράβι για να φέρει τα ΜΑΤ-ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ.

Καταδικάζουμε λογικές και πρακτικές διχασμού του νησιού. Καταδικάζουμε κάθε φασιστική φωνή που καλεί σε βιαιοπραγίες απέναντι στους μετανάστες δηλαδή τα θύματα που η κυβέρνηση της Τουρκίας χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Συμπαραστεκόμαστε στους διωκόμενους συναγωνιστές μας.”