Όπισθεν ολοταχώς- Καταργούν την τηλεκατάρτιση για τους επιστήμονες μετά τον σάλο

Posted on 22 Απριλίου, 2020, 7:49 μμ
0 secs

Ο σάλος που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για το περιεχόμενο των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης, που μάλλον ως αντιεπιστημονικό μπορεί να χαρακτηριστεί ήπια, οδηγεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε άτακτη υποχώρηση, καθώς με καθυστέρηση κάποιων ημερών έδωσε εντολή για την κατάργηση τους.

Αυτό ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, αφού πρώτα «προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη».

Παράλληλα, ο Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να ξεκινήσει «αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού».

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ο υπουργός Εργασίας πρόκρινε στην αρχή την σπουδαιότητα της επιλογής του, λόγω της αναβάθμισης των δεξιοτήτων των επιστημόνων, ωστόσο παραδέχτηκε ότι “το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση”.

Ωστόσο στις 20 Απριλίου τόσο ο Γιάννης Βούρτσης, όσο και ο Άδωνις Γεωργιάδης με δηλώσεις σε μέσα είχαν ρίξει το φταίξιμο στους εργαζόμενους που «δεν ξέρουν να επιλέγουν το σωστό ΚΕΚ» για να τηλεκαταρτιστούν, ενώ θεωρούσαν και υπερβολικό τον σάλο που ξέσπασε μετά τα τραγικά λάθη τόσο στην απόφαση των μέτρων όσο και στην υλοποίησή τους.

Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς μέχρι και πριν από μερικές ώρες υπερασπιζόταν τις παλινωδίες του υπουργείου Εργασίας,.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Άδωνις Γεωργιάδης αντί να δώσει μια απάντηση προτίμησε να στρέψει το θέμα στα ΚΕΚ που έπαιρναν προγράμματα και επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με αλαζονικό ύφος επιτέθηκε στις εφημερίδες, Αυγή, Εφημερίδα των Συντακτών και Ντοκουμέντο, για τις αποκαλύψεις που έκαναν σχετικά με τα πάρτι των κολλητών.

Πλέον οι επιστήμονες τους οποίους αφορούσε το πρόγραμμα θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.

Η ανακοίνωση του Υπουργού Εργασίας

“Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher).

Στόχος του Προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ’ επέκταση για την Ελληνική οικονομία.

Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση.

Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται. Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.

Ταυτόχρονα, με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια.

Μέσα στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση η Κυβέρνηση δεν σταματάει τις μεταρρυθμίσεις. Γίνονται σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, πράγματα που δεν γίνονταν για χρόνια. Χτίζουμε, όλοι μαζί, ένα αποτελεσματικό Κράτος που εμπνέει εμπιστοσύνη. Τυχόν αστοχίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίζονται και διορθώνονται.”

...