ΟΗΕ: Μόνο ένα ασφαλές εμβόλιο θα επιτρέψει την επάνοδο στην «ομαλότητα»

Posted on 16 Απριλίου, 2020, 10:19 πμ
0 secs

Με την παγκόσμια οικονομία σχεδόν κλειστή λόγω της πανδημίας η συζήτηση για επιστροφή στην κανονικότητα με άρση των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων που έχει επιβάλλει η καραντίνα έχει ανάψει για τα καλά.

Κυβερνήσεις και Διεθνείς οργανισμοί επεξεργάζονται στοιχεία και εργάζονται πάνω σε σχέδια απεγκλωβισμού, ωστόσο δύο είναι τα δεδομένα που θα κρίνουν την επόμενη ημέρα. Η πορεία εξάπλωσης της πανδημίας και οι τρόποι για να αποφευχθεί μελλοντικά μία νέα έξαρση που θα οδηγήσει εκ νέου σε περιοριστικά μέτρα.

Εν μέσω της πανδημίας ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, εκτίμησε ότι η μόνη λύση για να βγει ο πλανήτης από την καραντίνα και να μην χρειαστεί μελλοντικά η λήψη νέων μέτρων περιορισμού είναι “ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο” που όπως είπε ίσως είναι το μοναδικό εργαλείο που θα επιτρέψει την επιστροφή του κόσμου σε μια αίσθηση ομαλότητας.

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι ένα εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο πριν από το τέλος της χρονιάς, σημείωσε ότι μια τέτοια επιστημονική εξέλιξη “θα έσωζε εκατομμύρια ζωές και αναρίθμητα δισεκατομμύρια δολάρια” και απηύθυνε έκκληση να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για να δημιουργηθεί και να διατεθεί στους πάντες.

Πρέπει να είναι «γενικής χρήσης» και να «επιτρέψει να ελεγχθεί η πανδημία», πρόσθεσε.

«Χρειάζεται να καταβληθεί φιλόδοξη προσπάθεια για να εξασφαλιστεί (…) εναρμονισμένη, ολοκληρωμένη και βελτιστοποιημένη προσέγγιση προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η ταχύτητα και η κλίμακα που απαιτούνται για την οικουμενική ανάπτυξη εμβολίου ως τα τέλη του 2020», επέμεινε.

Ο Γκουτέρες ενημέρωσε πως μετά την έκκλησή του την 25η Μαρτίου να συγκεντρωθούν δωρεές ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων για να χρηματοδοτηθεί ευρύ ανθρωπιστικό σχέδιο του ΟΗΕ μπροστά στην πανδημία, συγκεντρώθηκε μέχρι χθες «περίπου το 20%» του ποσού.

Χάρη στις προσπάθειες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ), ο ΟΗΕ μπόρεσε να εφοδιάσει 47 χώρες της Αφρικής με διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό, σημείωσε με ικανοποίηση.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ εξάλλου επαίνεσε τις προσπάθειες κυβερνήσεων αφρικανικών χωρών για να αμβλυνθούν οι συνέπειες της πανδημίας, αναφερόμενος στην Ουγκάντα, που ανέβαλε την καταβολή φόρου για να υποστηρίξει το εμπόριο, στη Ναμίμπια, που προσφέρει εισόδημα σε εργαζόμενους που έχασαν τις δουλειές τους, στο Πράσινο Ακρωτήριο, που διανέμει επισιτιστική βοήθεια, και στην Αίγυπτο, που μείωσε τους φόρους για τις βιομηχανίες.

...